Photo Gallery, Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους «κουλοχέρηδες»

Προβλέπει εγκατάσταση 30.000 μηχανών τυχερών παιχνιδιών σε όλη τη χώρα

Για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται είσπραξη 700 εκατομμυρίων ευρώ

ΑΘΗΝΑ 18.-

Μέχρι και δέκα άδειες για την εγκατάσταση 30.000 μηχανημάτων διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών θα προκηρύξει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως προβλέπεται ο ελάχιστος αριθμός αδειών που θα απονεμηθούν στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού είναι τέσσερις και δικαίωμα συμμετοχής θα μπορούν να έχουν ανώνυμες εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των 400.000 ευρώ.

Σε σχέση με το κείμενο που είχε δοθεί στη διαβούλευση απουσιάζει η αναφορά για την έκδοση 1.000 “μικρών” αδειών, καθεμία από τις οποίες θα επέτρεπε την εγκατάσταση μέχρι και 5 μηχανημάτων.

Οσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο θα προκηρυχθούν 15-50 άδειες που θα απονεμηθούν μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν κεφαλαιουχικές εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Τα web sites μέσω των οποίων θα διεξάγονται τα παιχνίδια θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά όνομα με κατάληξη .gr.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια στην αποτελεσματική ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, που σήμερα λειτουργεί χωρίς έλεγχο, σε βάρος των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκεται:

  • Η ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιχνιδιών.
  • Η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από μία αγορά της οποίας ο παράνομος κύκλος εργασιών εκτιμάται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων, τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση.
  • Η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία, αφού η γενική απαγόρευση της λειτουργίας τεχνικών παιχνιδιών στη χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το πρόστιμο για τη χώρα μας είναι 31.536 ευρώ ημερησίως.
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει την προστασία των παικτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων και την ένταξη σε πλαίσιο εποπτείας μιας αγοράς που υφίσταται και αφορά χιλιάδες παίκτες.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το