Photo Gallery, Τοπικά

Στη Βουλή έφθασε το θέμα της Κάρλας

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος παρουσία της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη


«Αδιανόητη η διοχέτευση αστικών λυμάτων στο λιμναίο περιβάλλον» είπαν οι επιστήμονες

Αδιανόητη χαρακτηρίστηκε χθες από επιστήμονες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η διοχέτευση των αστικών αποβλήτων της Λάρισας στο λιμναίο περιβάλλον της Κάρλας. «Έξω από τη λογική και τη νομοθεσία» ήταν η δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Λέκκα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ήδη την απόφαση για την εγκατάσταση μετρητών του ρυπαντικού φορτίου στην Κάρλα, επιθεωρητές περιβάλλοντος αρχίζουν τις έρευνες για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης και όσοι με τις αποφάσεις τους την επιτρέπουν, ενώ χθες ο πρόεδρος των Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας κ. Ταμήλος δήλωσε πως η εκροή του βιολογικού της Λάρισας δεν μπορεί να διοχετεύεται στην Κάρλα, αλλά θα πρέπει να κατασκευαστεί αγωγός που να εκβάλλει σε άλλη έξοδο του Πηνειού τα λύματα της μεγαλύτερης πόλης της Θεσσαλίας. Δηλαδή ζήτησε να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω κόστους.

Αναφορά στην Εισαγγελία κατέθεσε χθες ο Δήμος Βόλου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, ενώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, το θέμα της Κάρλας μονοπώλησε τη συζήτηση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Καρτάλη να επισημαίνει ότι η κατάσταση στη λίμνη μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Ο ίδιος δήλωσε πως σε λιμναίο περιβάλλον είναι αδιανόητο να διοχετεύονται αστικά λύματα και μάλιστα δευτεροβάθμιου βιολογικού, όπως είναι της Λάρισας, και ο καθηγητής κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος ως προς τη νομοθεσία που ισχύει.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θεωρεί εσφαλμένη την παροχέτευση ακόμα και επεξεργασμένων λυμάτων σε λιμναία οικοσυστήματα και σημείωσε ότι από το 2001 με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν καθιερωθεί ανώτατα όρια ρυπαντικών φορτίων σε λίμνες που είναι για κάποιες χημικές ή μικροβιολογικές παραμέτρους αυστηρότερα ακόμη και από αυτά που ισχύουν για το πόσιμο νερό. Εξήγησε δε ότι η στασιμότητα των νερών σε λίμνες τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ο κ. Ταμήλος αναφέρθηκε στο θέμα με την παροχέτευση των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας στον Πηνειό πριν από την εκροή των υδάτων του προς την Κάρλα και σημείωσε ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα τεχνικό έργο που θα μεταφέρει την παροχέτευση των λυμάτων κατάντη της εκροής. Σημείωσε δε ακόμα ότι η λίμνη Κάρλα δεν αντέχει ακόμη και τα 30 BOD (πρόκειται για τη σημαντικότερη παράμετρο μέτρησης της ισχύος της οργανικής ρύπανσης) που δεν θα πρέπει να ξεπερνώνται από τα λύματα των βιολογικών καθαρισμών. Επισημαίνεται ότι στη λίμνη Παμβώτιδα τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων καταλήγουν σε μία τάφρο εκτός λίμνης και στη συνέχεια παροχετεύονται στον ποταμό Καλαμά.

«Θεωρώ θετική εξέλιξη τη δέσμευση της υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικής επιθεώρησης στη λίμνη Κάρλα και στον ποταμό Πηνειό. Ακόμα και τώρα μπορεί να εντοπιστούν οι λύσεις που είναι αναγκαίες για τη θωράκιση της ποιότητας του λιμναίου οικοσυστήματος. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Θεωρώ θετικό επίσης ότι θα ελέγχονται συστηματικά οι παρόχθιες πηγές ρύπανσης», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης.

Χθες ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Λαδόπουλος άφησε αιχμές εναντίον της πρώην ηγεσίας της Νομαρχίας Μαγνησίας. Αναφέρθηκε στους θανάτους ψαριών και ζώων στην Κάρλα και αναρωτήθηκε γιατί κανείς δεν αναζήτησε τους λόγους παρά εξέδιδαν πορίσματα που ανέφεραν ότι τα ψάρια πεθαίνουν από την αλλαγή θερμοκρασίας και έλλειψη οξυγόνου.

Έλεγχοι θα γίνουν εκτός από το βιολογικό της Λάρισας και στις βιομηχανίες για να διαπιστωθεί ποιες απορρίπτουν το ρυπαντικό τους φορτίο στο κανάλι της Κάρλας και στη συνέχεια στη λίμνη.

Ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα το 70% των βιολογικών καθαρισμών λειτουργεί με σοβαρά προβλήματα, ενώ χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Δήμαρχος κ. Τζανακούλης σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις άφησε να εννοηθεί ότι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και ο βιολογικός του Βόλου, που έχει έξοδο στο Αγκίστρι.

Χθες ο πρώην Νς γιατί δεν λήφθηκαν όλα τα μέτρα για την προστασία της λίμνης που προβλέπει η νομοθεσία.

«Είχα ενημερώσει κυβέρνηση και βουλευτές από το 2006 για το τι πρέπει να γίνει στην Κάρλα», δήλωσε, για να απαντήσει ο Κ. Καρτάλης ότι με τα καθησυχαστικά πορίσματα της Νομαρχίας αποτράπηκε περιβαλλοντικός έλεγχος από το Υπουργείο.

Ο ίδιος τόνισε ότι έλεγχοι και συγκεκριμένες ενέργειες έπρεπε να έχουν γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση, τη νομαρχία και την κυβέρνηση.

«Τίποτα από όσα έπρεπε δεν έγιναν και τώρα πρέπει να μπουν νέοι κανόνες. Οι έλεγχοι θα βρουν ποιοι γνώριζαν και κυρίως ποιοι ευθύνονται για τη διοχέτευση αστικών λυμάτων στην Κάρλα και αν υπάρχουν παράνομες αδειοδοτήσεις σε βιομηχανίες ή άλλες μονάδες ανοίγουν ζητήματα παράβασης καθήκοντος. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι αρχές κινητοποιήθηκαν και έπρεπε στην Κάρλα να έχει γίνει δίκτυο μέτρησης της ρύπανσης, μελέτη υποβάθρου και να εφαρμοστούν μέτρα» καταλήγει ο κ. Καρτάλης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου στα δημοσιεύματα που θέλουν λύματα από το βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας να καταλήγουν στη λίμνη Κάρλα, μέσω του Πηνειού ποταμού, ο οποίος είναι και ο αποδέκτης αυτών. Η κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ήταν τάχιστη από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση του ζητήματος που ανέκυψε.

Έτσι, ήδη από τη Δευτέρα μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους των Διευθύνσεων Υγιεινής, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας και προέβη στη συλλογή δειγμάτων, τα οποία εστάλησαν αμέσως για εργαστηριακό έλεγχο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το