Photo Gallery, Πολιτική

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις ΕΕ-ΔΝΤ

Για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

 

 

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 1.-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την εκτέλεση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, βάσει των συμφωνιών που προβλέπονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, δήλωσε την Τετάρτη (χθες) εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους στήριξης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», δήλωσε εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιο που του αναλογεί (3,3 δισ. ευρώ) από την 5η δόση του δανείου (ύψους 12 δισ. ευρώ) και κυρίως την αναφορά της εφημερίδας ότι το ευρωπαϊκό μερίδιο στο νέο πακέτο στήριξης θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF).

Η FAZ ανέφερε ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 60 έως 70 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν δώσει τα 3,3 δισ. ευρώ, τότε η ΕΕ θα καλύψει αυτό το κενό, όπως έχει πει και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη ότι και ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεχίσουν μαζί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το -υφιστάμενο- πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα «σχεδιάστηκε από κοινού. Θα αξιολογηθεί από κοινού και υποθέτω ότι μπορεί να συνεχισθεί μόνο από κοινού, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των πληρωμών των μελλοντικών δόσεων», σημείωσε.

Όπως τόνισε, οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πακέτο λύσης για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για τα αναγραφόμενα στο γερμανικό Τύπο περί άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση.

Σε κάθε περίπτωση, το «σκωτσέζικο ντους» από το ΔΝΤ ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ΕΕ για να συμφωνήσει σε ένα δάνειο εντός του Ιουνίου, ενώ παράλληλα πιέζει και την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ελληνική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις είπε στο Reuters ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να εκταμιευθεί η 5η δόση. «Η νέα αξιολόγηση θα περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις ΕΕ-ΔΝΤ για τη χορήγηση ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2012 και ίσως και το 2013.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου και το ύψος του δανείου θα είναι 30 δισ. ευρώ περίπου για κάθε χρονιά (2012 και 2013).

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης που συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν το νέο δάνειο θα καλύψει ένα ή δύο χρόνια.

 

Εθελοντική διακράτηση ομολόγων

 

Παράλληλα, σύμφωνα με στέλεχος του ΔΝΤ, στο τραπέζι των συζητήσεων είναι μία πρόταση, που είχε παλαιότερα στηρίξει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία θα ζητηθεί από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμφωνήσουν εθελοντικά στην παράταση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν ώς το 2014.

Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να συμφωνήσουν στην εθελοντική παράταση των λήξεων των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2014 για τρία χρόνια.

Δηλαδή, αν ένας επενδυτής κατέχει ομόλογο που λήγει το 2013 να συμφωνήσει στη διακράτηση του έως το 2016.

Έτσι, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ άλλα 20 δισ. ευρώ θα έρθουν με τη μορφή νέων δανείων, είπε το στέλεχος του ΔΝΤ. «Με αυτόν τρόπο θα ικανοποιηθεί και η Γερμανία που ζητεί οι ιδιώτες ομολογιούχοι να πληρώσουν μέρος του κόστους», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στους ομολογιούχους ίσως δοθεί καθεστώς προτίμησης (preferred creditor status – θα προηγούνται στην κατάταξη προτεραιότητας αποπληρωμής), υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι) ή εγγυήσεις, προκειμένου να αγοράσουν νέα ομόλογα τα οποία θα αντικαταστήσουν τους τίτλους που λήγουν από το 2012 ώς το 2014.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος από την Ευρωζώνη είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν θα προχωρήσει χωρίς την έγκριση της ΕΚΤ, που τηρεί -δημοσίως- σκληρή στάση.

«Είναι ένα περίπλοκο θέμα και δεν νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου», είπε.

Σύμφωνα, όμως, με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν «μαλακώσει» και εμφανίζονται έτοιμα να ανάψουν το «πράσινο φως» σε μία τέτοια πρωτοβουλία, εφόσον, βεβαίως, οι ομολογιούχοι συμφωνήσουν σε εθελοντική βάση.

Σημειώνεται ότι το νέο πακέτο βοήθειας (στο πλαίσιο ενός «Μνημονίου Νο2») θα πρέπει να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ δεν είναι σίγουρο αν μέχρι τα τέλη του μηνός υπάρξει πλήρης συμφωνία για τους όρους του νέου δανείου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις ίσως μετατεθούν για μετά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την γερμανική Suddeutsche Zeitung, «ενισχύονται οι εικασίες για ένα επιπρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα».

Το δεύτερο πακέτο «μπορεί να φτάνει τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με γνωρίζοντες», λέει η εφημερίδα και δεν θα προέρχεται μόνον από πιστώσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

«Ένα μεγάλο μέρος θα προέρχεται από τους ίδιους τους Έλληνες μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ένα ανάλογο μέρος μέσω των ιδιωτών πιστωτών και το υπόλοιπο από τις χώρες της Ευρωζώνης. Συζητείται η συμμετοχή του ΔΝΤ», αναφέρει το δημοσίευμα της SZ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, με τη συμφωνία για τη χορήγηση 60 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα καλύψει τις ανάγκες της για το 2012 και το 2013 και προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείεται το σενάριο μίας «ήπιας» ή «σκληρής» αναδιάρθρωσης.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα κληθούν εθελοντικά να αγοράσουν νέα ομόλογα όταν λήξουν τα παλαιά.

Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και, μεταξύ άλλων, να προωθήσει σκληρά φορολογικά μέτρα, σύμφωνα με τους NYT.

H γερμανική Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «2η διάσωση της Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι ρήτρες για την Ελλάδα θα γίνουν πιο αυστηρές και θα ενισχυθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι η χώρα θα λάβει την απαραίτητη ευρωβοήθεια, η οποία θα χρησιμοποιηθεί τώρα και για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.»

»Δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά όπου λείπει ο οικονομικός ορθολογισμός, αντικαθίσταται από τον πολιτικό. Όλοι εξάλλου μπορούν τώρα να θεωρήσουν εαυτούς νικητές: οι Γερμανοί, διότι θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Έλληνες, διότι θα λάβουν το ρευστό που χρειάζονται και η ΕΚΤ, διότι θα γίνουν και άλλες περικοπές. Τελικά αυτά όλα συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάσωση».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν άφησε την Τρίτη να εννοηθεί ότι κερδίζει έδαφος ένα σχέδιο κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», που αποσκοπεί στο να πείσει τους πιστωτές να αγοράσουν εκ νέου ελληνικά ομόλογα, όταν λήξουν αυτά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

«Εξετάζουμε επίσης κατά πόσο είναι εφικτός ένας εθελοντικός αναπρογραμματισμός (rescheduling), ο οποίος δεν θα δημιουργήσει πιστωτικό γεγονός», σημείωσε.

Η «Πρωτοβουλία της Βιέννης», αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τις προηγούμενες ημέρες, θετικά για μία λύση «τύπου Βιέννης» είχαν εκφραστεί και στελέχη της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Ακόμα και μία εθελοντική αναδιάταξη του χρέους κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία (default) και γι’ αυτό το λόγο αυτή η διαδικασία έχει αρκετούς κινδύνους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το