Τοπικά

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του καρκίνου, o Βολιώτης καθηγητής Δ. Ηλιόπουλος

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Εάν σήμερα απαιτούνται 15 χρόνια και αλλεπάλληλες αποτυχίες για να ανακαλυφθεί φάρμακο για μια μορφή καρκίνου, σε μισό χρόνο θα διατίθενται στην αγορά φάρμακα για την αντιμετώπιση πολλών μορφών της ασθένειας.

Χθες στο κατάμεστο από κόσμο δημαρχείο του Βόλου, ο βολιώτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντής του νέου κέντρου συστημικής βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες Δημήτρης Ηλιόπουλος παρουσίασε τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου, με αιχμή τις νέες τεχνολογίες.

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνει ο άνθρωπος, αυτή με τον καρκίνο θα κερδηθεί. Σε τέσσερα χρόνια οι αιτίες που προκαλούν πολλές μορφές καρκίνων και ασθενειών, όπως ο λύκος, θα έχουν ανακαλυφθεί και σε επτά χρόνια πολλά φάρμακα θα διατίθενται στην αγορά.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι στον τομέα της έρευνας αλλάζει η στρατηγική, με βάση το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, όπου μέσα από το εργαστήριο συστημικής βιοϊατρικής επιταχύνονται οι τρόποι εξεύρεσης νέων θεραπειών.

Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα οι έρευνες γίνονται και εξακολουθούν να γίνονται σε ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων, εργαστήρια νοσοκομείων και φαρμακευτικές εταιρείες, που πραγματοποιούν πειράματα σε ζώα και όχι στον άνθρωπο. Συνεργασία μεταξύ των τριών δομών δεν υπάρχει, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια δομή που θα ομογενοποιεί και τις τρεις δραστηριότητες, με μεγάλες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Έπρεπε να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλεονεκτήματα των τριών αυτών δομών, που δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους.

Μέσα από το εργαστήριο συστημικής βιοϊατρικής ο χρόνος ανακάλυψης των φαρμάκων μειώνεται στο μισό από τα δεκαπέντε χρόνια με μεγάλες υποδομές στην αντικαρκινική έρευνα, που βασίζονται στη νανοτεχνολογία, στη ρομποτική, στη χημειο-πληροφορική και στην πληροφορική, που σχεδιάζει τα νέα φάρμακα.

Η ραχοκοκαλιά του κέντρου είναι τεχνολογικές ομάδες.

Στις εγκαταστάσεις αποθηκεύονται 400.000 ανθρώπινα δείγματα ιστών, DNA αίματος κ.λπ., ενώ εξετάζονται 800 γονίδια 60 ασθενών σε 6 ώρες.

Η ίδια ανάλυση σε ένα οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο εργαστήριο του κόσμου απαιτεί 6 μήνες.

«Σε λίγες ημέρες παράγεται δουλειά, η οποία απαιτούσε χρόνια. Αυτή η δουλειά γίνεται με ανάπτυξη καινούργιων κυτταρικών μοντέλων για διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως τόνισε τα κυτταρικά συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα σε όλα τα εργαστήρια έχουν εφευρεθεί τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ενώ για πολλές μορφές καρκίνου δεν έχουν εφευρεθεί πλατφόρμες.

Το κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες είναι το πρώτο στον κόσμο, που πετυχαίνει τη «σύζευξη», όλων των ερευνητικών δομών και η έρευνα βασίζεται σε ανθρώπινο «υλικό», ενώ ο εξοπλισμός ανταποκρίνεται στα δεδομένα μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Απαιτούνται από 2 έως 4 χρόνια για την ανάλυση των κυττάρων για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες και ακόμη τρία χρόνια για να βγουν τα φάρμακα στην αγορά. Η δωρεά στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες για τη λειτουργία του κέντρου έγινε από έναν ιδιώτη. Τον Eli Broad που θεωρείται ένας από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Έχει επενδύσει στην έρευνα του καρκίνου 1 δισ. δολάρια και στη Βοστόνη δημιούργησε ινστιτούτο για την ανακάλυψη και χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Τον κ. Ηλιόπουλο προλόγισαν χθες ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων, το οποίο ξεκινά σήμερα τις εργασίες του. Ο κ. Απ. Ζουπανιώτης ευχήθηκε στον καθηγητή να είναι ο πρώτος βολιώτης που θα λάβει Νόμπελ Ιατρικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το