Photo Gallery, Πολιτική

Στην Αθήνα βρίσκεται η Χίλαρι Κλίντον

 

Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς


   

 

Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.  Στην τριήμερη παραμονή της στη χώρα μας, η κ. Κλίντον θα έχει συναντήσεις, αύριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη θεματολογία των συζητήσεων που θα έχει η κ.Κλίντον με την ελληνική πολιτική ηγεσία, βασικό ρόλο θα έχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις επενδύσεις.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, όπου η Ομάδα Επαφής νομιμοποίησε ως διεθνή συνομιλητή το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, αίροντας τη νομιμοποίησή της από τον Μ. Καντάφι), αλλά και στο Μεσανατολικό – όπου στη Σύνοδο του Κουαρτέτου διεφάνη ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών – θα είναι επίσης δύο από τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Το Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Ν.Υόρκη, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ. Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι θέμα προς συζήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση των εξελίξεων που αφορούν στη διαχείριση της κρίσης, που όμως συμπίπτει και με μια εξίσου δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα. Δεδομένου, ότι ως τις 2 Αυγούστου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλιώς επέρχεται παύση πληρωμών.

«Αρκετά σιώπησε η Χάλκη»

 

Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι βρέθηκε το Σάββατο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη. Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Aρκετά είναι τα 40 χρόνια ‘σιωπής’ της Σχολής» φέρεται να είπε στην Αμερικανή Υπουργό Εξωτερικών, ο Oικουμενικός Πατριάρχης.
Η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησής της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.  Αναφέρθηκε, επίσης, και σε άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη ενθυμούμενη τον ανεπίσημο τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη» που έχει αποδοθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο διαθρησκειακό διάλογο που άρχισε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη το 1994 με τη Συνάντηση του Βοσπόρου και τη Διακήρυξη που υπεγράφη τότε και συνεχίστηκε το 2001 στις Βρυξέλλες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα της κυβέρνησης Ερντογάν για την άρση των εμποδίων που είχαν συσσωρευθεί ιστορικά στην δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το «διαχρονικό και αμείωτο» ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Ήταν η τρίτη συνάντηση της Αμερικανής πολιτικού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Η πρώτη έγινε το 1996, όταν επισκέφθηκε το Φανάρι με την ιδιότητα της Πρώτης Κυρίας, μαζί με την κόρη της Τσέλσι. Η δεύτερη συνάντηση έγινε το 1999, πάλι ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ συνοδεύοντας τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπερντ, επισκέφθηκε και αυτός τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η συνάντηση διεξήχθη σε «εγκάρδιο» κλίμα και διήρκεσε για περισσότερο από μια ώρα, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Φανάρι, και προσθέτει ότι εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις δραστηριότητές του.

Αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, αναφέρει ότι η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ «πραγματοποιείται σε μια πολιτικο-οικονομική συγκυρία, όπου η μεθοδευμένη χρεοκοπία της Ελλάδας προμηνύει όλο και πιο βάρβαρα οικονομικά μέτρα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αφαίμαξη των μισθών και των συντάξεων».
«Η μακροχρόνια ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αποκτά μεγαλύτερη επικινδυνότητα, εάν κανείς λάβει υπόψη τα εξής», συνεχίζει ο ΣΥΝ και παραθέτει:

1. Την ήδη διευρυνόμενη ενεργειακή, οικονομική και στρατιωτική προνομιακή συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ.
2. Τις γεωστρατηγικές και πολιτικές εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο και το ρόλο ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ.
3. Το μεγάλο ενδιαφέρον του αμερικανικού κεφαλαίου για το «πάρτι» ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας μας σε συνθήκες πτώχευσης και οικονομικής υποτέλειας.
4. Την αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη συμμετοχή αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών σε πολιτικές συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο, με ταυτόχρονη αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.
«Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν συναινεί σε διαμορφωμένα νέα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος της ειρήνης, των λαών και των οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους. Αντιτίθεται κατηγορηματικά σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υποδουλώνουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών στη περιοχή μας», τονίζει ο ΣΥΝ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το