Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στα 9,5 εκατ. ευρώ οι διαταγές πληρωμής

Διπλασιάστηκε και ο αριθμός των διαταγών πληρωμής στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Παρά το γεγονός ότι και οι δικηγόροι του Βόλου απείχαν σχεδόν το μισό Φεβρουάριο και ο μήνας είχε λιγότερες μέρες σε σχέση με τους υπόλοιπους του έτους, εντούτοις ο αριθμός των αποφάσεων έκδοσης διαταγών πληρωμής «εκτοξεύτηκε» φτάνοντας στο ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε τραπεζικά δάνεια και αλληλόχρεους λογαριασμούς. Οι αιτήσεις προέρχονται από τις τράπεζες που προσπαθούν να «μαζέψουν» το χρήμα που είχαν δώσει. Εντυπωσιακή είναι η απόφαση που αφορά σε αλληλόχρεο λογαριασμό ύψους 1,2 εκατ. Οι περισσότερες αφορούν σε μη εξοφλημένα δάνεια, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά και «κλείσιμο» επαγγελματικών δανείων.

Στο διάστημα του περασμένου μήνα εκδόθηκαν 91 διαταγές πληρωμής, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 εκδόθηκαν 73. Από την αρχή του έτους εκδόθηκαν 181 διαταγές πληρωμής, ενώ το αντίστοιχο περσινό 190. Ωστόσο η διαφορά επικεντρώνεται στο ότι τα ποσά τώρα πλέον είναι μεγαλύτερα. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ αποφάσεων διαταγών πληρωμής, η αξία των οποίων έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και αφού – όπως όλα δείχνουν – κλείνει ο «κύκλος» των εργολάβων και προμηθευτών που διεκδικούν ανεξόφλητα τιμολόγια, έχει «ανοίξει ο κύκλος» των τραπεζών. Οι διαταγές πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2012 αφορούν σχεδόν αποκλειστικά δάνεια, αλληλόχρεους λογαριασμούς, επιταγές. Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος υπάλληλος του Πρωτοδικείου, ο αριθμός αποφάσεων διαταγής πληρωμής και το μήνα Φεβρουάριο (όπως και τον Ιανουάριο) μπορεί να θεωρηθεί μεγάλος, δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι για αρκετές ημέρες υπήρξε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνεχώς…

Υπενθυμίζεται και σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου, το 2011 εκδόθηκαν 1223 διαταγές πληρωμής συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 εκδόθηκαν 1080, το 2009 εκδόθηκαν 911, το 2008 649 και το 2007 437.

Στο Ειρηνοδικείο

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 εκδόθηκαν 246 διαταγές πληρωμής, έναντι 190 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Διευκρινίζεται ότι στο Ειρηνοδικείο οι διαταγές αφορούν σε ποσά έως 20.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους η αξία των διαταγών αφορά σε 250.000 έως 300.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των διαταγών αφορά σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια (κυρίως καταναλωτικά) και επιταγές.

Από το Ειρηνοδικείο Βόλου, το 2011 εκδόθηκαν 1640 διαταγές πληρωμής, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ και το 2010 είχαν εκδοθεί 1400. Αύξηση, 30% περίπου, καταγράφεται στις εκδοθείσες αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου. Το τελευταίο επτάμηνο η πλειοψηφία αφορά σε διαταγές τραπεζών κατά επαγγελματιών και ιδιωτών για δάνεια και ανεξόφλητες επιταγές. Οι δανειολήπτες φέρονται να μην ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή δόσεων και οι τράπεζες προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης διαταγής πληρωμής. Οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από το Σεπτέμβριο και μετά η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής στο Πρωτοδικείο γινόταν από δικηγόρους εκπροσώπους τραπεζών. Σε αρκετές δε περιπτώσεις η κατάθεση ήταν ομαδική. Και τούτο επειδή οι τράπεζες επιχειρούσαν να πιέσουν με τον τρόπο αυτό τους δανειολήπτες (κυρίως επαγγελματίες με μεγάλα δάνεια) καθώς γίνονταν αντιληπτό ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση θα τους οδηγούσε σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής δανείων.

Μηδέν προσημειώσεις

Την ίδια στιγμή ο ειδικός φάκελος στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου για την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων προσημείωσης παραμένει άδειος εδώ και μήνες. Είναι μηδενικές οι αιτήσεις, καθώς οι τράπεζες εδώ και μήνες δεν δίνουν δάνεια. Πριν από μία τριετία-τετραετία, έπεφταν «βροχή» οι αιτήσεις προσημείωσης μετά τη χορήγηση τραπεζικών δανείων για αγορά ακινήτων, κυρίως κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι ορίζονταν δύο και τρεις δικάσιμοι εντός της εβδομάδας και δικάζονταν 20-30 αιτήσεις σε κάθε δικάσιμο. Μεγάλος αριθμός δικηγόρων επιβιώνει μέσα από αυτήν τη διαδικασία, που σήμερα είναι εντελώς «παγωμένη».

Τα υπερχρεωμένα

Αντίθετα αύξηση καταγράφεται στις καταθέσεις αιτήσεων, στο Ειρηνοδικείο, για ένταξη στο Νόμο για «τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Από την αρχή του έτους κατατέθηκαν 76 αιτήσεις, ενώ από την περασμένη άνοιξη – που στην ουσία άρχισε να «τρέχει» η διαδικασία – κατατέθηκαν 250 περίπου αιτήσεις. Όλες οι έως τώρα αποφάσεις είναι ευνοϊκές για τους δανειολήπτες, καθώς ρυθμίζονται οι οφειλές τους, περικόπτονται σε κάποιο ποσοστό τα χρέη και δίνεται χρονικό περιθώριο αποπληρωμής.

 Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το