Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στα ίδια εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία την Κυριακή

Στα ίδια εκλογικά τμήματα με των εκλογών της 6ης Μαΐου, θα διενεργηθούν οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 17 Ιουνίου

 

Στα ίδια εκλογικά τμήματα με των εκλογών της 6ης Μαΐου, θα διενεργηθούν οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 17 Ιουνίου. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Μαγνησίας ανέρχονται σε 176.908 και σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι ψηφίζουν με τις ειδικές καταστάσεις. Τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία είναι 336 για τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του Νομού, χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή με εκείνα της 6ης Μαΐου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1994 και συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Μαγνησίας ανέρχονται σε 176.908, εκ των οποίων οι 85.232 είναι άνδρες και οι 91.676 γυναίκες. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι ψηφοφόροι, οι οποίοι ψηφίζουν με τις ειδικές καταστάσεις, οι οποίες αφορούν στρατιωτικούς, λιμενικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, τα πληρώματα πλοίων και τους κρατούμενους των φυλακών Κασσαβετείας.

Τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία την Κυριακή 17 Ιουνίου είναι 336 για τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του Νομού, χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή με τα αντίστοιχα των εκλογών της 6 Μαΐου, ενώ θα λειτουργήσουν και τέσσερα επιπλέον εκλογικά τμήματα, στα οποία θα ψηφίσουν εγγεγραμμένοι σε άλλους νομούς της χώρας. Πρόκειται για δυο αμιγή τμήματα, στα οποία θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Καρδίτσας και Γρεβενών και δύο μικτά τμήματα, στα οποία θα ψηφίσουν στο ένα εκλογείς της Α’ Αθηνών, της Β’ Αθηνών, της Κοζάνης και της Λάρισας και στο δεύτερο εκλογείς από την Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Τρικάλων και ένα της Καρδίτσας.

Σε αυτά τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 423.

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα γίνουν βάσει λίστας και οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλουν σταυρό προτίμησης σε κάποιον από τους υποψήφιους βουλευτές.

Να αναφερθεί ότι η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7.00 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 19.00.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 20 τηλεφωνικές γραμμές έχουν ήδη διατεθεί για την ενημέρωση του κοινού, ενόψει των εκλογών. Πρόκειται για τα τηλεφωνικά κέντρα με αριθμούς: 213 1361500 και 213 1364500, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές, αλλά και τον τόπο ψηφοφορίας.

Οι ώρες λειτουργίας είναι από σήμερα έως και την Κυριακή των εκλογών οι γραμμές θα είναι ανοιχτές από τις 8.00 έως τις 21.00.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr βρίσκεται ηλεκτρονική φόρμα αναζήτησης του εκάστοτε εκλογικού κέντρου.

Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που το όνομα ενός εκλογέα δεν είναι γραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου δήμου και δεν στερείται του εκλογικού του δικαιώματος, μπορεί να αναζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια, με την επίδειξη του οποίου ασκείται κανονικά το εκλογικό δικαίωμα.

Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που είναι γραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων.

Σημειώνεται, ότι για το λόγο αυτό τα καταστήματα των δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Άκυρα, τα ψηφοδέλτια της 6ης Μαΐου

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου δεν ισχύουν γι’ αυτές τις εκλογές και εφόσον χρησιμοποιηθούν, θα προσμετρώνται ως άκυρα, σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών και εφιστά την προσοχή σε όλους τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους των κομμάτων, που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου γίνονται με τη διαδικασία της λίστας και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει σταυροδοσία των υποψηφίων και προσθέτει ότι αν εκ παραδρομής ένα ψηφοδέλτιο έχει σταυρό, τότε υπολογίζεται υπέρ του κόμματος και όχι ως άκυρο.

Κλειστά τα δικαστήρια 14-19 Ιουνίου

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα, από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουνίου, λόγω των εκλογών.
Η αναστολή εργασιών των δικαστηρίων που αποφασίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι μικρότερη από κάθε άλλη φορά.

Υποχρεωτική η χορήγηση εκλογικής άδειας

Όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα (βιομηχανίες, βιοτεχνίες εμπορικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις) είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται γι’ αυτό το σκοπό πρέπει να καλύπτει το χρόνο που απαιτείται για τη μετάβαση των εκλογέων στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ’ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Η ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, είναι εργάσιμη και θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές. Τέλος η εκλογική άδεια, δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Κλειστά λόγω εκλογών τα σχολεία 15 και 18 Ιουνίου

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας την Παρασκευή 15 Ιουνίου και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, λόγω των εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε σχετική εγκύκλιο στα σχολεία, στην οποία σημειώνεται ότι τα σχολεία που θα χρησιμοποιηθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ως εξεταστικά κέντρα για να δώσουν οι υποψήφιοι Αγγλικά την Παρασκευή 15 Ιουνίου, θα παραδοθούν στις αρμόδιες αρχές στις 5 το απόγευμα. Επίσης, το υπουργείο ζητεί από τους διευθυντές των σχολείων, «που διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κλπ), να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους».

Με άλλη εγκύκλιό του, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τις διευθύνσεις εκπαιδευτικών αλλά και τα σχολεία και το υπουργείο Εσωτερικών, ότι λόγω των βουλευτικών εκλογών τα δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 15 και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, καθώς τα σχολεία θα παραδοθούν στις δημοτικές αρχές το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου οι αίθουσες τους να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα. Έτσι «οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ’ τάξης θα αποσταλούν, για την εγγραφή τους στα γυμνάσια, στις 14 Ιουνίου και την ίδια ημερομηνία, θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου των υπολοίπων τάξεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το