Photo Gallery, Πολιτική

Στήριξη και απαιτήσεις από Μέρκελ

Για να προχωρήσει η Ελλάδα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της

Κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, που υπογράμμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού

 

ΑΘΗΝΑ 27.-

Την στήριξή της στην Ελλάδα αλλά και την απαίτηση η κυβέρνηση να υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό, λίγο πριν το δείπνο τους , με “μενού” το ελληνικό πρόγραμμα. Τη σημασία της στήριξης στην Ελλάδα και στους Έλληνες για τις θυσίες που κάνουν, εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, αφήνοντας αιχμές για “κακοφωνία” στην Ευρώπη.

 

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας για να δρομολογηθούν περαιτέρω αποφάσεις. “Θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα και θα καλύψουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται γι’ αυτό. Ωστόσο πρέπει και η Ελλάδα να κάνει όσα έχει υποσχεθεί” δήλωσε, εκφράζοντας και την απογοήτευσή της, επειδή μέχρι τώρα δεν έγιναν.

 

Πρόσθεσε ότι το ευρώ συνδέει στενά τους λαούς της ΕΕ και η αδυναμία ή η δύναμη του ενός επηρεάζει τον άλλο.

 

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία της “Ομάδας” της Κομισιόν υπό τον γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία αλλά χρειάζεται ανάκαμψη.

 

Στην ερώτηση αν θα ενισχυθεί περαιτέρω ο EFSF, η εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί.

 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές στη χώρα και για πιστή εφαρμογή των μέτρων ώστε “να πετύχουμε την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση της οικονομίας, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και μία πιο ανταγωνιστική Ελλάδα”.

 

Ανέφερε δε ότι “στην παρούσα συγκυρία που γίνονται μεγάλες προσπάθειες και πολύ δύσκολες θυσίες από τον ελληνικό λαό, έχει μεγάλη σημασία να δίνεται ένα μήνυμα στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους”.

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε εξάλλου την κατά καιρούς “κακοφωνία στην Ευρώπη” με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

 

Ερωτηθείς για τους στόχους της Ελλάδας, είπε ότι είναι κατ’ αρχήν η μείωση του ελλείμματος και ως συνέχεια αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι την άνοιξη του 2012 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Ως προς την παροχή τεχνογνωσίας από το κλιμάκιο της Κομισιόν, υπό τον κ. Ράιχενμπαχ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσβλέπουμε σε αυτή την ώρα που τρέχουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

 

 

«Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις”, διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση Παπανδρέου- Μέρκελ. Σημείωσε ότι “οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν πρέπει απλώς να δεσμεύονται σε αυτή την κατεύθυνση αλλά να προχωρούν και στην υλοποίηση”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το