Photo Gallery, Τοπικά

Σκιάθος: Εκκωφαντικά «σπιναρίσματα» μοτοσικλετιστών το τριήμερο…

Ενώ το νησί κατακλύστηκε από χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες

 

 

Για κατάλυση κάθε νόμιμης αρχής κάνουν λόγο καταστηματάρχες, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες

 

 

 

Στα «σπιναρίσματα» και τον εκκωφαντικό θόρυβο των μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού «βούλιαξε» η Σκιάθος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σε κατάσταση «πολιορκίας» βρέθηκαν επισκέπτες, αλλά και ντόπιοι, καθώς η παρουσία των 2.500 και πλέον μοτοσικλετιστών ήταν κάτι παραπάνω από έντονη και εκνευριστική.

Η Σκιάθος ήταν η τοποθεσία της 30ης πανελλήνιας συνάντησης των μοτοσικλετιστών και έτσι κατακλύστηκε από 1.300 μοτοσικλέτες. Χιλιάδες όμως ήταν και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι επέλεξαν το νησί του Παπαδιαμάντη για την πρώτη ουσιαστικά καλοκαιρινή έξοδο. Όπως καταγράφουν τα στοιχεία, περίπου 45.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο νησί το τριήμερο, με πληρότητα που έφτασε στο 90-92% και σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Νικ. Πλωμαρίτη είναι το μοναδικό νησί πανελλαδικά που συγκέντρωσε τόσο πολύ κόσμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Η συμπεριφορά όμως μερίδας μοτοσικλετιστών ενόχλησε τους επισκέπτες, καθώς επιδίδονταν σε επικίνδυνους ελιγμούς, «σπιναρίσματα», αλλά και ρύπανση, καθώς τα λάστιχα   στην κυριολεξία τρίβονταν στην άσφαλτο βγάζοντας σπίθες και  καπνό. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που παρουσιάζει το οδόστρωμα του παραλιακού δρόμου της Σκιάθου από τα «σπιναρίσματα» μοτοσικλετιστών…

Τα μικρά παιδιά, αλλά και πολλοί ενήλικες, τρομοκρατούνταν από τα «εφέ» και το θόρυβο που προκαλούσαν οι μοτοσικλετιστές. «Βασανιστικό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το βράδυ του περασμένου Σαββάτου για όσους έτυχε να βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Σκιάθου. Λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ, όταν άρχισε να βρέχει έντονα, αρκετοί μοτοσικλετιστές έφυγαν αφήνοντας την πόλη να ησυχάσει για λίγο. Η ίδια περίπου κατάσταση παρατηρήθηκε και το βράδυ της Παρασκευής. Οι καταστηματάρχες των κέντρων εστίασης και ψυχαγωγίας, τόσο στον παραλιακό δρόμο όσο και στην οδό Παπαδιαμάντη, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αφού λόγω της μεγάλης αναστάτωσης που προκαλούσαν μοτοσικλετιστές πολλοί πελάτες έφυγαν. Όπως έγινε γνωστό σε παραλιακό νυχτερινό κέντρο, μοτοσικλετιστές εισέβαλαν στο κατάστημα με τις μοτοσικλέτες αναγκάζονταν τους θαμώνες να φύγουν τρέχοντας. Πολλοί επίσης ήταν εκείνοι οι οποίοι ακύρωσαν κρατήσεις σε εστιατόρια και κέντρα.

Παρόμοια ήταν όμως η εικόνα στο κέντρο του νησιού και την Κυριακή, όπου οι μοτοσικλετιστές έδωσαν τα «ρέστα τους». Με έντονα «μαρσαρίσματα» αποχαιρετούσαν το νησί και ενώ βρίσκονταν στο λιμάνι, στην αναμονή επιβίβασης στο πλοίο.

Για «θερμοκέφαλους» που τάραξαν το ήσυχο νησί, που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων χιλιάδων επισκεπτών, έκανε λόγο χθες ο Δήμαρχος κ. Ν. Πλωμαρίτης επισημαίνοντας ότι από το Δήμο ζητήθηκε μόνο άδεια για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούσαν κατά τη συνάντησή τους στη Σκιάθο. Παραδέχεται ότι μπορεί να ζημιώθηκαν κάποιες επιχειρήσεις, επικαλείται όμως το θετικό ότι δεν υπήρξε τραυματισμός κάποιου ή άλλο ατυχές γεγονός.

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» κ. Θεόδωρος Τζούμας λέγοντας χαρακτηριστικά πως το νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε σε «κατάσταση ομηρίας», αφού μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατακλύστηκε από περισσότερα από 800 δίκυκλα κάθε τύπου και κυβισμού». Και τονίζει: «Είχαμε έτσι την ευκαιρία να βλέπουμε ανήμποροι και ανυπεράσπιστοι εμείς οι Σκιαθίτες αλλά και οι φιλοξενούμενοί μας την κατάλυση κάθε αρχής και την παραβίαση κάθε θεσμού μιας οργανωμένης κοινωνίας, στην οποία όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Μια απόφαση που σκοπό είχε να «τονώσει» την τουριστική κίνηση χωρίς παράλληλα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα,  όπως ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, του Λιμενικού Σώματος και βέβαια του Κέντρου Υγείας. Είναι λοιπόν ανώδυνο, κατά τους διοικούντες, να ενδώσουμε σε οποιαδήποτε προσφορά, προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που όλοι διατείνονταν, πως θα φρόντιζαν.  Το προφανές λοιπόν κίνητρο,  χωρίς περαιτέρω διεύρυνση, το συμφέρον, όχι πως είναι μεμπτό, αλλά όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης «όταν η συμφορά συμφέρει γίνεται πόρνη»».

 

Το ιστορικό

 

Πριν από μερικούς μήνες, όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωπος της λέσχης των μοτοσικλετιστών Σκιάθου ήρθε σε επικοινωνία – μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- με μοτοσικλετιστές απ’ όλη την Ελλάδα σε μία προσπάθεια διοργάνωσης της συνάντησής τους για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Σκιάθο. Τελικά συμφωνήθηκε. Από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης άρχισαν να καταφτάνουν στο νησί οι πρώτοι μοτοσικλετιστές. Περίπου 100 μοτοσικλέτες με τους επιβάτες τους. Η διαμονή φέρεται να είχε συμφωνηθεί να γίνει στο κάμπινγκ «Ασέληνος». Όταν όμως έφτασαν εκεί οι μοτοσικλετιστές φαίνεται πως απογοητεύτηκαν από την κατάσταση που βρήκαν. Στην ουσία πρόκειται για μία αγροτική έκταση οκτώ περίπου στρεμμάτων όπου δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις και στοιχειώδη έργα υποδομής για να φιλοξενήσουν τους μοτοσικλετιστές. Κάποιοι από αυτούς αναχώρησαν από το νησί με το πλοίο. Κάποιοι επέλεξαν να μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η άφιξη των μοτοσικλετιστών συνεχίστηκε την Παρασκευή και κορυφώθηκε το Σάββατο. Στο κάμπινγκ τελικά έμειναν σε «χύμα» κατάσταση 300 περίπου άτομα, καθώς οι περισσότεροι αποφάσισαν να καταλύσουν σε ενοικιαζόμενα και πανσιόν.

Η όλη φασαρία και αναστάτωση στο νησί αποδίδεται σε 100 -150 περίπου άτομα, που δεν εννοούσαν να καταλάβουν πως με τη συμπεριφορά τους προκαλούσαν κατοίκους και επισκέπτες στο νησί.

Έγιναν όμως, όπως φάνηκε, ο «τρόμος και φόβος» και για τις αρχές της περιοχής, που επέλεξαν να κρατήσουν μία «διπλωματική» και «ουδέτερη» στάση για να μην προκληθούν επεισόδια. Το μοναδικό επεισόδιο που προκλήθηκε ήταν το απόγευμα της Παρασκευής, ανάμεσα σε μία ομάδα μοτοσικλετιστών και τον αντιδήμαρχο κ. Δημ. Διολέτα, που ευτυχώς δεν είχε δυσάρεστες συνέπειες.

 

Αστυνομικοί και λιμενικοί σε άμυνα…

 

 

Στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου υπηρετούν συνολικά 10 αστυνομικοί, ενώ για τη διάρκεια του καλοκαιριού η Αστυνομική Διεύθυνση απέστειλε άλλους 10 αστυνομικούς στον έλεγχο του αεροδρομίου.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου ανέφερε πως η Αστυνομία είχε εκφράσει την άρνησή της για την διοργάνωση της συνάντησης των μοτοσικλετιστών λόγω της κατάστασης που αναμενόταν να δημιουργηθεί και είχε κοινοποιήσει σχετικά έγγραφα στο Δήμο Σκιάθου και τις Ενώσεις Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων. Ωστόσο – και είναι χαρακτηριστική η αναφορά- πως η διοργάνωση φέρεται να έγινε «κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας». Τελικά οι διωκτικές αρχές φαίνεται να βρέθηκαν προ τετελεσμένων. Περιπολικό του αστυνομικού σταθμού Σκιάθου με φάρο κινούνταν σχεδόν όλο το 24ωρο στον περιφερειακό δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών για να έχει μία εποπτεία του δρόμου σχετικά με τις διελεύσεις των μοτοσικλετιστών, ενώ πεζοί αστυνομικοί προσπαθούσαν να εποπτεύσουν το κέντρο της πόλης. Η παρουσία των αστυνομικών, όπως σημειώνει ο διοικητής, συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στην αποτροπή τυχόν άλλων πράξεων που ίσως να επέφεραν τραγικά γεγονότα. Χαρακτηριστική είναι η υπενθύμιση πως σε προηγούμενη συνάντηση μοτοσικλετιστών στη Θάσο, υπήρξαν τρεις νεκροί. Θετικό θεωρείται από την Αστυνομία το ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Ένα άτομο, όπως ανέφερε ο διοικητής του τμήματος Σκιάθου, τραυματίστηκε ελαφρά όταν έπεσε από τη μοτοσικλέτα. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας και του δόθηκε η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Ο χώρος όπου γίνονταν «σούζες» και «σπιναρίσματα» ανήκει διοικητικά στο λιμεναρχείο. Η λιμενική αρχή Σκιάθου, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, ενισχύθηκε με 10 άτομα (από το λιμεναρχείο Βόλου και των άλλων νησιών) το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο και οι λιμενικοί δεν τολμούσαν να βεβαιώσουν κάποια παράβαση σε εκείνους που προκαλούσαν.

Η αναχώρηση των μοτοσικλετιστών από το νησί άρχισε από το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε το βράδυ.

Με την αναχώρησή τους όλοι ανακουφίστηκαν. Όλοι όμως, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, συμφώνησαν σε ένα στοιχείο: Δεν είναι δυνατόν να απαγορευτεί η ελεύθερη διακίνηση πολιτών…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το