Photo Gallery, Τοπικά

Σε φλόγες πευκοδάσος στη Σκόπελο

Δοκιμάστηκαν οι Σποράδες από έντονη κακοκαιρία

 


 

Καταστροφή σε στάνη στον Αλμυρό από πυρκαγιά

 

Όλη νύχτα παρέμειναν χθες σε επιφυλακή στη Σκόπελο δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έδιναν από το πρωί μάχη με τις φλόγες. Για μια ακόμη φορά ξέσπασε πυρκαγιά στη θέση «Καλόγερος», δύσβατη περιοχή της Σκοπέλου, η οποία κατέκαψε πέντε στρέμματα πευκοδάσους.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, που τέθηκε υπό έλεγχο στις τέσσερις το απόγευμα, κλήθηκαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, 40 πυροσβέστες, ενώ συμμετείχαν και 20 άτομα που ανήκουν στη δύναμη της πΠολιτικής Προστασίας του νησιού.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε.

 

 

Στάχτη έγιναν χθες πέντε στρέμματα πευκοδάσους στη θέση «Καλόγερος», βόρεια της Σκοπέλου, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το χώρο υγειονομικής ταφής του νησιού.

Οι λόγοι που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο τόσο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μιχαλάκης, όσο και ο δήμαρχος κ. Μιχελής εκτιμούν ότι ευθύνεται για την εκδήλωσή της πτώση κεραυνού. Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου οι Σποράδες δοκιμάστηκαν από το μπουρίνι που ξέσπασε.

«Ολονυχτίς έπεφταν κεραυνοί στην περιοχή. Φαίνεται ότι κεραυνός έπεσε σε πεύκο και ξεκίνησε η φωτιά, παρά το γεγονός ότι μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, έβρεχε και το χώμα ήταν υγρό. Φαίνεται πως σιγόκαιγε η φωτιά που δεν έσβησε από τη βροχή και επεκτάθηκε» έλεγε ο Δήμαρχος του νησιού, Γ. Μιχελής.

Της έντονης βροχόπτωσης που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής ακολούθησε η φωτιά.

Στο νησί επικράτησε «πανικός» χθες το πρωί μεταξύ των κατοίκων όταν είδαν καπνό στα βόρεια, μέσα από το πευκοδάσος.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η πολιτική προστασία και ειδοποιήθηκαν εναέριες δυνάμεις και στη θέση «Καλόγερος» έσπευσαν πέντε οχήματα με δέκα άντρες, που ανήκουν στη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Μόλις προσέγγισαν στη δύσβατη περιοχή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες που ξεπετάγονταν από το πευκόδασος.

Το πρώτο πυροσβεστικό κλιμάκιο ενισχύθηκε από νέες δυνάμεις που έσπευσαν επί τόπου, ενώ και το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Σκοπέλου, τέθηκε επί ποδός, με υδροφόρες.

Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, που άμεσα με εντολή του διοικητή – πυράρχου Νίκου Μιχαλάκη, κινητοποίησε τρία οχήματα και πεζοπόρα τμήματα.

Ο διοικητής και δύο αξιωματικοί μετακινήθηκαν με ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού στη Σκόπελο, προκειμένου να συντονίσουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, επιχειρούσαν από αέρος στο σημείο.

Ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.

Ολόκληρο το νησί συνέδραμε στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατάφεραν παρά τις αντίξοες συνθήκες να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, το απόγευμα.

 

Εξετάζεται ενδεχόμενο

εμπρησμού στον Αλμυρό

Φωτιά ξέσπασε σε στάνη στον Αλμυρό και η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.. Για την κατάσβεσή της χρειάστηκαν πέντε οχήματα και δεκαπέντε  άντρες. Ο βοσκός σώθηκε από θαύμα, αλλά δεν σώθηκαν 40 αιγοπρόβατα. Η φωτιά ξεκίνησε από καλαμιές, που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από τη στάνη, έκαψε ελιές και στη συνέχεια κατέκαψε τα ζώα. Μάχη με τη φωτιά για να σώσουνε όσα ζωντανά μπορούσαν έδωσαν οι πυροσβέστες.

 

Πύρινα μέτωπα σε Κέρκυρα,

Χαλκιδική και Φιλιππιάδα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η δασική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει δύο ημέρες νωρίτερα στις Λούτσες της Κέρκυρας. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Χαλκιδική και στη Φιλιππιάδα του νομού Πρέβεζας.
Στη Χαλκιδική, η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Νικήτη στον Άγιο Νικόλαο. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα, στην κατάσβεση συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα και δύο αεροσκάφη.
Παράλληλα, οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε χαράδρα του όρους Παντοκράτορας στη βόρεια Κέρκυρα. Η φωτιά, που είχε ξεσπάσει την Πέμπτη, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο από 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 13 ατόμων και ένα ελικόπτερο.
Η τελευταία πυρκαγιά που ανέφερε η Πυροσβεστική το Σάββατο ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή Αγία Παρασκευή Γυμνοτόπου στη Φιλιππιάδα, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροπλάνα.

Κατερίνα Τασσοπούλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το