Photo Gallery, Πολιτική

Σε επίπεδο ρεκόρ 16,2% η ανεργία

Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 811.340 άτομα

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 8

 

Στο επίπεδο- ρεκόρ του 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο, έναντι 15,9% τον προηγούμενο μήνα και 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

 

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία για την ανεργία. Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.

Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 811.340 άτομα, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, αυξημένος κατά 24.111 άτομα (3,1%) σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 και κατά 232.617 άτομα (40,2%) έναντι του Μαρτίου 2010.

Για έκρηξη ανεργίας μιλά η ΓΣΕΕ, που -όπως τονίζει- αποκαλύπτει «τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση κατ΄ εντολήν και απαίτηση των δανειστών, μια πολιτική που εντείνει την ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια».

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.185.325 άτομα, χαμηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2004, μειωμένο κατά 5,4% από το Μάρτιο του 2010. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.335.461 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (-5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (+0,2%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Νότιο Αιγαίο (30,4%), Ιόνια Νησιά (24,5%) και Δυτική Μακεδονία (20,6%). Στην Αττική, το ποσοστό αυξήθηκε 15,8% από 10,5% το Μάρτιο του 2010.

Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 13,8% από 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και στις γυναίκες σε 19,5% από 15,9%.

Στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 42,5% από 29,8% το Μάρτιο του 2010, από 25 έως 34 στο 22,6% από 15,4% και από 34 έως 44 στο 13,1% από 10% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στην Ευρωζώνη, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,9% το Μάρτιο.

 

ΓΣΕΕ: Το μνημόνιο παράγει ανεργία

 

Τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία τον μήνα Μάρτιο, το ποσοστό της οποίας άγγιξε το 16,2%, δείχνουν αυτό που βιώνει πλέον η ελληνική κοινωνία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Κυβέρνηση και Τροϊκανοί αρνούνται να δουν τη σκληρή πραγματικότητα της Νεοφιλελεύθερης συνταγής τους που επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ότι οι άνεργοι στο τέλος του 2011 θα αγγίξουν το 1.000.000, με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως προσθέτει η Συνομοσπονδία, «το πρόβλημα της ανεργίας, των απολύσεων είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής καθώς και τα νέα άδικα και σκληρά μέτρα που πλήττουν μονίμως μισθωτούς, είναι το κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα της Γενικής Απεργιακής κινητοποίησης στις 15/6/2011».

«Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν τη γεννά από όλους τους πόρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπός του, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Σε λίγο η ανεργία θα συναγωνίζεται τα ποσοστά του ΦΠΑ…».

Κάθε μήνα προστίθεται μια μεσαία πόλη στην στρατιά των ανέργων, λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Οικονομική πολιτική.

 

Αντίθετοι

στην ιδιωτικοποίηση

του Ταχ. Ταμιευτηρίου

οι εργαζόμενοι

 

 

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου, ο Σύλλογος Εργαζομένων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματεία Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) και η ΟΤΟΕ.

«Μόνο η επιπολαιότητα, η αλαζονεία, η ανικανότητα και η επιφανειακή γνώση των στοιχείων μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να πουλήσει το ΤΤ, όταν οι προηγούμενες μετοχοποιήσεις του έγιναν με υπερπολλαπλάσια τιμή, υπάρχει μεγάλη ροή εσόδων από το ΤΤ προς το Ελληνικό Δημόσιο και το προσωπικό εργάζεται δίχως να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΤΤ Γιώργος Σίδερης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΤΤ με την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Σίδερης είπε ότι «είμαστε σε θέση να το κουβεντιάσουμε» υπό την προϋπόθεση και μόνον ότι το ΤΤ θα κρατήσει την αυτονομία του και το χαρακτήρα του, και θα δημιουργηθεί ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας.

Παράλληλα τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας για συνένωση δυνάμεων της Εθνικής, της Eurobank και του ΤΤ.

Αυτό κανείς δεν θα το επιτρέψει, είπε χαρακτηριστικά

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος είπε ότι η Ομοσπονδία στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του ΤΤ. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΤ Γεώργιος Βασιλόπουλος χαρακτήρισε «πράξη αυτοκτονίας» την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΤΤ και την πώληση του 10% της συμμετοχής του ΕΛΤΑ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ σε όλες τις τράπεζες, ενώ την Παρασκευή ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το