Photo Gallery, Τοπικά

Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων


Πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων φέρνει το «μπαράζ» δύσκολων θεμάτων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο αριθμός των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων -κυρίως της θετικής, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και στα τέσσερα μαθήματα της κατεύθυνσής τους – αναμένεται να μειωθεί φέτος, μειώνοντας τον ανταγωνισμό και πιέζοντας προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής, ακόμα και στις πλέον υψηλόβαθμες Ιατρικές ή Πολυτεχνικές Σχολές.

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις καταδεικνύουν τα εξής:

-1ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου (π.χ. Νομικά, Παιδαγωγικά κ.ά.) αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, καθώς οι υποψήφιοι τα βρήκαν «σκούρα» στο μάθημα γενικής παιδείας που επέλεξαν (Μαθηματικά ή στη Βιολογία), ενώ δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα και στα Αρχαία Ελληνικά. Αντίθετα, λόγω της συγκέντρωσης περισσότερων σε σχέση με πέρυσι υποψηφίων στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα, εκτιμάται ότι οι μεσαίες σχολές του 1ου πεδίου θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά.

-2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο: Καθοδική προδιαγράφεται η πορεία των βάσεων εισαγωγής στις υψηλόβαθμες Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές των πεδίων. Οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους να είναι χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να διαμορφωθούν οι μεσαίες σχολές.

-3ο επιστημονικό πεδίο: Στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές του 3ου πεδίου, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, αφού ο αριθμός των αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης – οι οποίοι και τις διεκδικούν κατά κύριο λόγο – εκτιμάται ότι θα μειωθεί. Αιτία είναι τα δύσκολα θέματα στη Βιολογία και τη Χημεία κατεύθυνσης που δυσκόλεψαν τους υποψηφίους και «έριξαν» τις βαθμολογίες.

– 5ο επιστημονικό πεδίο: Τα θέματα στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» κρίθηκαν ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, εκπαιδευτικοί – βαθμολογητές εκτιμούν ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι ελαφρώς καλύτερες, εξισορροπώντας τους βαθμούς που «έχασαν» στα δύσκολα Μαθηματικά γενικής παιδείας. Σε ό,τι αφορά την πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου πεδίου, εκτιμάται ότι θα είναι πτωτική στις υψηλόβαθμες Οικονομικές και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στις μεσαίες.

 

Τέλος Ιουνίου οι βαθμολογίες

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση των βαθμολογιών που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να γίνει κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ασάφεια, ωστόσο, επικρατεί ακόμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο και το χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων με τα τμήματα και τις σχολές προτίμησης των υποψηφίων. Φαίνεται, πάντως, πως σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα χρήματα από τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τις επιτροπές παραλαβής των μηχανογραφικών δελτίων, το υπουργείο οδηγείται στη λύση του «ηλεκτρονικού» μηχανογραφικού, το οποίο θα συμπληρώνεται on line από τους υποψηφίους, πιθανότατα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το