Photo Gallery, Πολιτική

Σε αρνητικό έδαφος τα χρηματιστήρια

Μεγάλη πτώση βασικών δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

 


 

 

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας – και, ειδικότερα, για την επέκταση της κρίσης χρέους στη Γαλλία αλλά και τη βραδεία ανάπτυξη των ΗΠΑ – οδηγούν σε μεγάλη πτώση τους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Η πρωτοφανής δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο για δύο χρόνια, έτσι ώστε να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, προβληματίζει σήμερα τους επενδυτές. Έτσι, μετά τη μεγάλη ενίσχυση της Wall Street χθες και της Ασίας σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν απώλειες, ωθώντας τους δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χρηματιστηριακή πηγή η οποία μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η αγορά «προσπαθεί να χωνέψει» τα σχόλια που έκανε χθες η Επιτροπή για τη Νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) προβλέποντας – με ασυνήθιστο γι’ αυτήν τρόπο – ότι, «το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0%-0,25% έως το μέσον του 2013».

Εξάλλου, έντονη είναι και η ανησυχία για την πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης χρέους, σε χώρες όπως η Γαλλία.

Η ανησυχία δεν αφορά μόνο στις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ή στο κατά πόσο η Γαλλία θα φανεί ικανή να διατηρήσει τη βαθμίδα αξιολόγησης του αξιόχρεου ΑΑΑ στην οποία την τοποθετούν οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και στη μάχη που διαφαίνεται ότι θα χρειασθεί να δώσει με τη «σύντροφό της» Γερμανία τόσο για την μελλοντική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), όσο και πιο άμεσα, για την επιτάχυνση της επικύρωσης του σχεδίου στήριξης για την Ελλάδα.

Μάλιστα, σήμερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπό τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε εκτάκτως στο Παρίσι.

Σε μια προσπάθεια να ησυχάσουν οι αγορές, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι πρόκειται να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε πως συνεχίζει να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας με «ΑΑΑ», σημειώνοντας ότι θεωρεί την προοπτική της γαλλικής οικονομίας «σταθερή».

Χρηματιστηριακές πηγές στο Μιλάνο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφραζαν έντονο προβληματισμό για τη μεγάλη πτώση τραπεζικών μετοχών εν μέσω θέρους, τονίζοντας ότι «αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο».

Στο Παρίσι, οι τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν επίσης μεγάλη πτώση. Η μετοχή της Societe Generale έχανε 20% της αξίας της σήμερα εν μέσω της φημολογίας περί επικείμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, την ώρα που «αιωρούνται ανησυχίες όσον αφορά την Ελλάδα». Η SG αρνήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή βουτιά της μετοχής της.

Αναλυτές διαβλέπουν ότι θα καθυστερήσει η ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων, λόγω του φόβου μεγάλης μερίδας επενδυτών επειδή ιδιωτικές τράπεζες έχουν εμπλακεί στο νέο δανεισμό της Ελλάδας. «Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, έρχονται να προστεθούν οι πιο τρελές φήμες», έλεγαν σήμερα Γάλλοι χρηματιστηριακοί αναλυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

«Οι αβεβαιότητες θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες» όπως, άλλωστε, αφήνει σαφώς να εννοηθεί το χθεσινό ανακοινωθέν της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed. Γενικώς, σε 48 ώρες, στις 5 και 8 Αυγούστου, «έκαναν φτερά» 900 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Wall Street και τα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παρατηρείται και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με τη σημερινή ισοτιμία να φθάνει στο 1,4183 δολάριο το ευρώ. Το ελβετικό φράγκο ανατιμάται έναντι του ευρώ – στο 1,0329 ελβετικό φράγκο/ευρώ. Η ουγκιά του χρυσού σήμερα στο Παρίσι ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια για λίγο, θέτοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, πριν υποχωρήσει στα 1.796,86 δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε με υψηλή πτώση -3,05%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε «βουτιά» -5,45%. Υψηλή πτώση -5,13% παρουσίασε στην αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX.

 

Σε δίνη το ΧΑ

Στις τελευταίες 28 συνεδριάσεις το Χ.Α. έχει σημειώσει άνοδο μόλις 4 φορές… Μία από τα ίδια και σήμερα με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών.

Με τις συναλλαγές στα 70 εκατ. ευρώ, το Χ.Α. έκλεισε σε νέα χαμηλά 15ετίας, στις 982,11 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,8%, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα, στις 973. Αφόρητες πιέσεις καταγράφηκαν στη Eurobank που υποχώρησε στα 2,23 ευρώ (-4,29%), στην Coca Cola, στα 14,50 ευρώ.

Κλείσιμο στα 2,60 ευρώ και απώλειες 2,26% για την Alpha και 1,43% για την Πειραιώς, στα 0,69 ευρώ. Αμετάβλητη στα 4,09 ευρώ έκλεισε η Εθνική με όγκο 4,7 εκατ. τεμαχίων. Νέες πιέσεις για τον ΟΠΑΠ, στα 9,29 ευρώ, για τη ΔΕΗ, στα 5,77 ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται πια κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, της Alpha στο 1,3 δισ. ευρώ και της Eurobank στο 1,2 δισ. ευρώ. Στο 1,3 δισ. ευρώ έχει κατρακυλήσει η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, χάνοντας 200 εκατ. ευρώ μέσα σε μία εβδομάδα.

 

«Βουτιά» 6,5% και στο Μιλάνο

Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν σήμερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν, με το γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 6,5%. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για άμεση συνέπεια των αρνητικών επιδόσεων της Wall Street, λόγω και τις φήμης που διαδόθηκε -και στην συνέχεια διαψεύστηκε- περί πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς στιγμές οικονομικού πανικού».

Το χρηματιστήριο της ιταλικής συμπρωτεύουσας δοκιμάζεται, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, προς στήριξη της οικονομίας της Ρώμης. Το δε «σπρεντ» (η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου), διαμορφώθηκαν στις 291 μονάδες βάσεις, ενώ εκείνα της Ισπανίας βρίσκονται στις 286.

Η νέα χρηματιστηριακή «θύελλα» ξέσπασε ενώ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθούσε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να βρει μια μέθοδο κοινής αποδοχής, για την εφαρμογή των περικοπών, συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, η άμεση εφαρμογή των οποίων, ζητήθηκε επίμονα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι θα υιοθετηθούν νέα μέτρα λιτότητας για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013 και ότι θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό το υπουργικό συμβούλιο ως την 18 Αυγούστου το αργότερο, όπως μετέδωσε το κρατικό ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

 

«Γκρίνια» στο κόμμα της Μέρκελ

Σχεδόν δύο στα τρία μέλη του CDU και του CSU είναι δυσαρεστημένα με την πολιτική της Μέρκελ στο θέμα των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου της Ευρωζώνης, προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων μελών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και του αδελφού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ανησυχούν για την εικόνα του συντηρητικού συνασπισμού.

Περίπου το 52% των ερωτηθέντων 578 μελών της CDU και της CSU τάχθηκαν κατά των μέτρων για τη διάσωση των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη και μόλις το 42% απάντησαν ότι εγκρίνουν τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στις 4 και 5 Αυγούστου, δηλαδή προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέμβει στις αγορές για τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπογραμμίζει την αυξανόμενη εσωκομματική αντίθεση στην πολιτική της Μέρκελ μετά τη συγκατάθεσή της στην Σύνοδο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τον επόμενο μήνα η Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για την εφαρμογή των αλλαγών, αλλά ενδέχεται να αναγκαστεί να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αν συναντήσει αντίσταση από πολλούς συντηρητικούς βουλευτές – κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για το γόητρό της.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η στήριξη των ψηφοφόρων προς τον συνασπισμό CDU/CSU ανέρχεται σε 32%, ενώ εκείνη προς το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό 3%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 27% – το καλύτερο ποσοστό τους από τον Φεβρουάριο – ενώ οι οικολόγοι Πράσινοι έχουν χάσει μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 21%.

Μαζί τα δύο κόμματα που πρόσκεινται στην Αριστερά θα συγκέντρωναν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2013.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το