Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σε απόγνωση οι αγρότες Πουρίου

Σχετικά με τη φορολόγηση, ενώ διαμαρτύρονται και για την απουσία ίντερνετ
Σχετικά με τη φορολόγηση, ενώ διαμαρτύρονται και για την απουσία ίντερνετ

«Χαριστική βολή» για τα εισοδήματα των αγροτών χαρακτηρίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Πουρίου τη φορολόγηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Σύλλογος απέστειλε για το θέμα υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας τη ματαίωση των σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή ζώντας στην πιο μακρινή περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, νιώθοντας την έλλειψη επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ακόμη εντονότερη.

Οι κάτοικοι και οι φορείς απευθύνθηκαν στους αρμόδιους φορείς, τοπικά και πανελλαδικά, για το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΤΕ, που την υπογράφουν 80 και πλέον κάτοικοι, τονίζεται πως «ελπίζουμε η επιστολή μας αυτή να είναι η αφετηρία για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες σας, ώστε το προϊόν της υπηρεσίας «internet» να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης εξίσου όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς και οι επισκέπτες του χωριού μας. Το χωριό μας δεν διαθέτει μέχρι σήμερα γραμμές internet μέσω της σταθερής τηλεφωνίας, με συνέπεια να μην είναι δυνατή σε μας η παροχή και χρήση της εν λόγω υπηρεσίας από την εταιρεία σας, αν και το επιθυμούμε, λόγω και της αυξανόμενης χρήσης αυτού και διακίνησης πληροφοριών και επικοινωνίας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «λόγω της έλλειψης αυτής, τα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Πουρίου δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα κεντρικά γραφεία του Δήμου ηλεκτρονικά για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του χωριού, ενώ δεν είναι δυνατή και η λειτουργία ενός κέντρου εκμάθησης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους νέους μας, αν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν αγοραστεί και έχουν τοποθετηθεί».

Ένα ακόμη θέμα που «καίει» την τοπική κοινωνία, καθώς από εκεί εξαρτάται και η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.

Στο υπόμνημα που εστάλη από τον Αγροτικό Σύλλογο Πουρίου μέσω του Δ.Σ. προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζεται μεταξύ άλλων πως «εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, όπως μάλιστα σχεδιάζει από το πρώτο ευρώ, αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι αυτό θα είναι η χαριστική βολή για τους αγρότες της περιοχής μας, αφού το ελάχιστο εισόδημά τους θα εξανεμίζεται με την υποχρέωση καταβολής φόρου, ενώ πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν οφειλέτες του Δημοσίου και εντέλει εν δυνάμει τρόφιμοι των «φορολογικών» φυλακών».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Χιώτης τόνισε στο υπόμνημα: «Σας καλώ, λοιπόν, ως αρμόδιο κατά νόμο υπουργείο, να παρέμβετε προς την ορθή κατεύθυνση, ήτοι αυτή της μη φορολόγησης των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαλλιεργητές, ματαιώνοντας τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, τα οποία θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κλάδου μας».

Στο υπόμνημα περιγράφονται οι λόγοι των αρνητικών επιπτώσεων της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος για την περιοχή του Πουρίου, όπως ο μικρός κλήρος, η πολυδάπανη συγκομιδή, το ελάχιστο καθαρό ετήσιο αγροτικό εισόδημα (όχι πάνω από 4.000 ευρώ), η ελαττωμένη ανθοφορία των μηλεόδενδρων φέτος, το υψηλό κόστος για την καλλιέργεια.

Το έργο της καλλιέργειας δυσχεραίνει από την έλλειψη υποδομών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χιώτης, «η άρδευση των χωραφιών μας γίνεται ακόμη με χωμάτινους αύλακες και με την τσάπα και με τον γκασμά».

Συμπληρώνει δε ότι οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής μας είναι είτε λιγότερο, είτε περισσότερο χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ δεν εισπράττουν καθόλου επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καλλιέργεια μήλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το