Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 24/04/13

Πολλοί υπουργοί και βουλευτές

Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν μισθούς και συντάξεις να πετσοκόβονται, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, συνεχίζουμε να έχουμε 300 βουλευτές και 50 υπουργούς… Μήπως πρέπει στη συνταγματική αλλαγή που ξεκίνησε η συζήτησή της, να μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών κατά 100 τουλάχιστον; Μήπως κύριε πρωθυπουργέ πρέπει και οι υπουργοί να μείνουν οι μισοί;

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Επιστρέφει

Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλει να ασχοληθεί ο πρώην αντινομάρχης Μαγνησίας και επί σειρά ετών πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της ΝΔ Κώστας Γκαβόπουλος, μετά τη δικαστική του δικαίωση. Το δήλωσε χθες το μεσημέρι σε τηλεοπτική εκπομπή, μη διευκρινίζοντας ωστόσο αν θα είναι ο Α’ ή ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Άκουσαν δεκάδες

Εκπρόσωποι από 50 και πλέον παραγωγικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλόγους συναντήθηκαν με το κλιμάκιο της ΝΔ, μ’ επικεφαλής το βουλευτή Μ. Παπαδόπουλο, που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο Βόλο. Σύμφωνα με πηγές της ΝΟΔΕ, πρώτη φορά έγινε τόση δουλειά σε βάθος και συναντήθηκε τόσος κόσμος με έναν εκπρόσωπο του κόμματος. Φυσικά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γ. Κίτσιος είναι ικανοποιημένος, γιατί όπως επισημαίνει, «δεν είχα ξαναζήσει τέτοια εμπειρία. Δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν τίποτα, αλλά τους ακούσαμε όλους και όπου υπάρχουν δυνατότητες, θα δοθούν λύσεις».

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Σπλάχνο από τα σπλάχνα τους

Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με ευθύνη στο Υπουργείο Εσωτερικών  εκτίμησε χθες ότι έπρεπε να επικοινωνήσει με τη «Θ»,  όταν στη Συγγρού ενημερώθηκαν για τον περιφερειακό Τύπο, και να δώσει διευκρινήσεις  για τη μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών που κατάθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, μέσω του προέδρου της, Κώστα Μίχαλου. Η αναφορά  κάνει λόγο για σκάνδαλο κοινοτικής απάτης καθώς, όπως καταγγέλλει, επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κατακυρώθηκε παρανόμως από την αναθέτουσα αρχή (ΓΓΙΦ) στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Συνδέσμου των Νέων Επιχειρηματιών χωρίς αυτή να πληροί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της προκήρυξης. Με την αναφορά της η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων ψέγει τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, και την πρώην  γενική γραμματέα Ισότητας, Ζέττα Μακρή, ότι όφειλαν να προβούν σε επισταμένο έλεγχο για την αξιολόγηση του πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας που προσκόμισε ο αντίδικος.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο η ΝΔ δεν πρόκειται να παίξει. Χατίρια δεν γίνονται για κανένα και για τίποτα, ως εκ τούτου δεν αφορούν σε κανέναν και οι μηνύσεις. Αφορούν μόνο σε εκείνους που θέλουν να παίξουν επικοινωνιακά και όχι μόνο παιχνίδια». Η βολή ήταν ευθεία και ξεκάθαρη προς τον κ. Μίχαλο, ο οποίος ωστόσο είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της ΝΔ.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Τρία χρόνια…

Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο. Τρία χρόνια «Οδύσσειας».

Μέσα σε αυτό το διάστημα οι ζωές όλων ανατράπηκαν προς το χειρότερο. Την ίδια στιγμή ο ορίζοντας της ανάκαμψης, της βελτίωσης των συνθηκών φαντάζει μακρινός.

Τι έγινε από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι και σήμερα;

Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 50%, δώρα και επιδόματα καταργήθηκαν, 800.000 άτομα προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι καταναλωτές έχασαν το 70% της αγοραστικής τους δύναμης, περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν σε μια πενταετία από το εθνικό εισόδημα, οι οφειλέτες του Δημοσίου, των Τραπεζών και άλλων φορέων αυξήθηκαν κατά 1.800.000 άτομα.

Πόση σημασία έχει πια, αν ο κ. Τόμσεν βλέπει το «ποτήρι» κάτι παραπάνω από μισογεμάτο;

Φ.Σ.

 

Λίφτινγκ

Λίφτινγκ και μάλιστα γερό χρειάζεται ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτίσματος. Οι παρεμβάσεις κοστίζουν πολύ και ο Ναός δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία, ενώ και οι αντοχές των πιστών να προσφέρουν εξαντλούνται στην παροχή του πολύτιμου φιλανθρωπικού έργου μέσω του «Δος Ημίν Σήμερον» και άλλων παρεμβάσεων. Εν ολίγοις το θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν συλλογικά οι τοπικοί φορείς, Δήμος, Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη. Μετά από 80 χρόνια τέλεσης των εγκαινίων, ο Ναός χρειάζεται μια ανακαίνιση η οποία ουσιαστικά δεν έχει γίνει όλα αυτά χρόνια.

Φ.Σ.

 

Προχωρούν

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες της ανακατασκευής της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα, αφού μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η μεταστέγαση της Β’ Παθολογικής και του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας σε νέους σύγχρονους χώρους με πολλαπλά οφέλη για τους νοσηλευόμενους. Να’ ναι καλά το ΕΣΠΑ, αφού από εκεί αντλείται η χρηματοδότηση. Βέβαια και η διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» το παρακολουθεί τακτικά το ζήτημα.

Φ.Σ.

 

Αποκάλυψη

Αυτό που συνέβη με το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου της ΕΡΓΗΛ, δηλαδή με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για «εκταφή του πτώματος» και όσα δημοσιοποιούνται ως  συμπεράσματα της «ιατροδικαστικής έκθεσης», αποτελεί πραγματικά  τομή όχι μόνο για τη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά συνολικά για το φαύλο σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Σωστά έπραξε η διοίκηση και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες, αλλά τα πράγματα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ την Παρασκευή, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της τεχνικής υπηρεσίας και των στελεχών που ήταν επιφορτισμένα να παρακολουθούν το έργο, που παρουσιάζει, όπως διαπιστώθηκε, απόκλιση στις ποσότητες κατασκευής του, σε ποσοστό 50%. Δεν μιλάμε για αποκλίσεις της τάξης του 7% ή του 10%, που και αυτές αδικαιολόγητες θα ήταν, όταν πρόκειται για δαπάνες δημοσίου χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ, αλλά για αποκλίσεις της τάξης του 50%. Ασύλληπτο. Λες και όταν κατασκευαζόταν το έργο, οι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη είχαν πέσει σε «άγρυπνο κώμα»…

Η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης, με ευθύνη της διοίκησης και θα διερευνηθούν, πιστεύουμε, όλες οι υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες.

Στα «διαδικαστικά» τώρα, μετά την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου από τη ΔΕΥΑΜΒ και την τυπική πιστοποίηση απόκλισης των ποσοτήτων, θα εξειδικευτούν από την τεχνική υπηρεσία τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να συντάξει μειοτικό λογαριασμό, από τον οποίο θα προκύπτουν ακριβώς τα ποσά που έπρεπε να έχει πληρωθεί η ΕΡΓΗΛ.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Σοβαρή υπόθεση

Η Δημοκρατική Αριστερά Μαγνησίας διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου  ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Σήμερα αναμένεται η συζήτηση να επικεντρωθεί στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Είναι μια μεταρρύθμιση που πρέπει να στηριχθεί με ευρύτερη πολιτική συναίνεση και στη ΔΗΜΑΡ, που «επιστράτευσαν» δέκα συνταγματολόγους για να καταθέσουν τις απόψεις τους, γνωρίζουν ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση που δεν αξίζει να «ναυαγήσει στις Συμπληγάδες» των κομματικών σκοπιμοτήτων.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Κόστισε

«Ντροπή για την παράταξη» χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και για χρόνια προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση προμηθειών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως το κόμμα έχει αποκηρύξει πολιτικά και ηθικά τον κ. Τσοχατζόπουλο και προσθέτουν πως η δίκη που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα είναι μια ευκαιρία για «κάθαρση».

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ θα μπορούσε να πει κάποιος. Το ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι τώρα πρέπει να πάρει θέση και μάλιστα όχι με επίσημο τρόπο, αλλά με «κύκλους», για ένα θέμα που έχει τόσο απασχολήσει την κοινή γνώμη. Βέβαια, προφανής η σκοπιμότητα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η υπόθεση «κόστισε» στο κόμμα δημοσκοπική ζημία περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ εκτιμούν ότι μέσω της δίκης δεν μπορεί να πληγεί περαιτέρω το κόμμα καθώς όλα τα γεγονότα είναι γνωστά και ο κ. Τσοχατζόπουλος προφυλακισμένος.

Γ. Τσ.

 

Κάτι άλλαξε

Στα τόσα πρωτόγνωρα που συμβαίνουν στη χώρα, να και κάτι θετικό. Αισθητή είναι η πτώση των τιμών των καυσίμων λόγω της υποχώρησης των αντίστοιχων διεθνών των πετρελαιοειδών. Ίσως είναι η πρώτη φορά που έχουμε μείωση τιμών στα καύσιμα, και μάλιστα σε επίπεδα που φτάνουν τα 20 λεπτά, παράλληλα με την πτώση των διεθνών τιμών. Συνήθως οι τιμές στην Ελλάδα ακολουθούσαν τις διεθνείς μόνο στην ανοδική πορεία. Κάτι άλλαξε λοιπόν.

Γ. Τσ.

 

Χίλιοι και πλέον

Στους χίλιους και πλέον ανέρχονται οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Μαγνησίας οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Στην επιτήρηση, στη βαθμολόγηση, στη συγκρότηση των λυκειακών επιτροπών είναι μερικοί από τους τομείς που θα δραστηριοποιηθούν. Ένας ολόκληρος μηχανισμός ενεργοποιείται κάθε χρόνο, με οικονομικό κόστος και για το Κράτος…

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το