Πολιτική

Σε αναζήτηση του σχεδίου Β’

Εναλλακτικές λύσεις εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο
Εναλλακτικές λύσεις εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Κύπρο μετά την απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων συνεδρίασε την Τετάρτη (χθες) το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία.

Αργά το απόγευμα αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας.

Νωρίτερα ζητήθηκε από τα ΜΜΕ να αποχωρήσουν από το χώρο του Προεδρικού, γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι και παρέμεναν εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, κατά τη συνεδρίαση έγινε επεξεργασία δύο νομοσχεδίων, που έχουν σχέση με το Σχέδιο Β’ της Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σωκράτης Σωκράτους, δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, διότι δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους.

«Θα εργαστούμε ώς το πρωί»

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο χρόνος έχει εξαντληθεί. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες» τόνισε και πρόσθεσε «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα χαραμίσει την επόμενη γενιά.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι ο Κύπριος πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και απαιτεί από τους πολιτικούς να βρουν λύση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.

«Η ουσία είναι κατά πόσο θα αφήσουμε τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Και πιστεύω στον πατριωτισμό και της ηγεσίας και των πολιτών», κατέληξε.

Λαγκάρντ: Κίνδυνοι μετάδοσης

Η ιστοσελίδα του περιοδικού Time ανήρτησε άρθρο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, όπου προβάλλονται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι ‘τσιρότο’. Είναι αλήθεια πως είναι πολλή μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. Ωστόσο, όσο κι αν για κάποιους είναι αμελητέα, είναι παρόλα αυτά σημαντική και πιθανόν πηγή έκθεσης για όλη την ευρωζώνη, εξαιτίας των δεσμών με διάφορα συστήματα».

Το περιοδικό αναφέρει πως λόγω του τρόπου διασύνδεσης των τραπεζών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης.

Η κ. Λαγκάρντ μιλά και για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα που μεγενθύθηκε, όπως είπε, υπέρμετρα. «Οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούσαν σαν μοντέλο που δεν είναι πιθανόν βιώσιμο μακροπρόθεσμα», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρειαζόταν μία βιώσιμη λύση με την κατάλληλη χρηματοδότηση».

Τελευταίες πληροφορίες για το plan B

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το plan B προβλέπει ένα “μικτό σχέδιο” που περιλαμβάνει και το σενάριο του αρχικού “κουρέματος”, αλλά μόνο σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και με επιβολή δασμού χαμηλότερου του 9,9%.

Το plan B προβλέπει ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από:

-Το διαχωρισμό των δύο μεγάλων τραπεζών Κύπρου και CPB σε “καλή” και “κακή” τράπεζα και τη συγκέντρωση όλων των προβληματικών στοιχείων σε μια “κακή” τράπεζα

-Την πώληση της Λαϊκής Τράπεζας και

– Την έκδοση 10ετών κρατικών ομολόγων που θα είναι συνδεδεμένα με φυσικό αέριο (με τη Λευκωσία να προσδοκά 3 δισ.).

Η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει να εναποθέτει τις ελπίδες της στη Μόσχα και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του για τη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο αντιπρόεδρο Ιγκορ Σουβάλοφ, και συνεχίζει τις συνομιλές και την Πέμπτη.

“Δεν υπήρξε πρόταση, τίποτα συγκεκριμένο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Είμαστε ικανοποιημένοι με την καλή αρχή που έγινε και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ώρες”, δήλωσε μετά τις σημερινές (χθεσινές) συνομιλίες ο κ. Σαρρή.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της ΕΕ.

Στη διάθεση της κυβέρνησης η εκκλησιαστική περιουσία

Στη Λευκωσία, η Εκκλησία της Κύπρου έθεσε στη διάθεση της κυβέρνησης την εκκλησιαστική περιουσία, όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το