Οικονομία

Η Κύπρος δεν θέλει να πάρει νέο δάνειο από τη Ρωσία

Σαρρής

Η Κύπρος δεν αναζητά νέο δάνειο από τη Ρωσία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθιστούσε το χρέος της χώρας μη βιώσιμο, ξεκαθάρισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε ότι επιδιώκει την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου του από το 4,5% στο 2,5%.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, διαψεύδοντας ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει». Η αποψινή νύκτα, είπε,  θα είναι μακρά στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς αντιπροσωπείες Κύπρου και Ρωσίας θα συνέλθουν για να λάβουν ενδεχομένως και τελικές αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι, εάν είναι να υπάρξει βοήθεια, θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιες οικονομικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής».

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δυο πλευρών στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, υπάρχει θέληση από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά.

Νωρίτερα, ο κύπριος Υπουργός είχε αναφέρει ότι «οι τράπεζες είναι ο τελικός στόχος σε οποιαδήποτε βοήθεια θα λάβουμε, άρα είτε θα πρόκειται για απευθείας βοήθεια προς τις τράπεζες ή για βοήθεια που θα λάβουμε μέσω άλλων τομέων και θα διοχετευθεί στις τράπεζες, διότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η αναχρηματοδότηση των τραπεζών», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, πραγματοποιώντας σειρά σημαντικών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιας μορφής βοήθεια από τη Ρωσία προς την Κύπρο. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, η βοήθεια αυτή θα πρέπει να έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το