Photo Gallery, Τοπικά

Σε έξαρση το παραεμπόριο

Καθημερινά τα περιστατικά με παράνομους πλανόδιους στην αγορά του Βόλου

Καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά με παράνομους πλανόδιους εμπόρους, που απλώνουν την πραμάτεια τους στην κεντρική αγορά, προκαλώντας τις αντιδράσεις των νομίμων πλανόδιων, αλλά και των στεγασμένων εμπόρων του Βόλου. Προχθές το βράδυ πλανόδιοι είχαν απλώσει την πραμάτεια τους μπροστά από γνωστό μεγάλο εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού με Αγ. Νικολάου, ενώ χθες το μεσημέρι πλανόδια έμπορος αντέδρασε έντονα σε έλεγχο που της έγινε από δημοτικούς αστυνομικούς πάλι στην οδό Ερμού.

Οι πλανόδιοι παράνομοι έμποροι προχθές το βράδυ είχαν απλώσει την πραμάτεια τους, τσάντες γυναικείες και τσαντάκια, καθώς και ρολόγια, μπροστά από γνωστό εμπορικό μεγάλο κατάστημα, ακριβώς στην είσοδό του, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις διερχομένων. Ωστόσο κανένας δεν έλεγε τίποτα, καθώς φοβούνται και το πώς θα αντιδράσουν οι πλανόδιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοτικοί αστυνομικοί, όταν εμφανίστηκαν, προκάλεσαν την άτακτη αποχώρηση των πλανοδίων, οι οποίοι όμως επέστρεψαν αργότερα…

Χθες το μεσημέρι εξάλλου δημοτικοί αστυνομικοί που προσπάθησαν να ελέγξουν μια πλανόδια έμπορο επί της Ερμού, μεταξύ Τοπάλη και Κ. Καρτάλη, δέχθηκαν τις κραυγές της… Προφανώς οι παράνομοι πλανόδιοι επενδύουν και στον οίκτο και τον ανθρωπισμό των πολιτών-καταναλωτών. Επενδύουν επίσης στην οικονομική κρίση, που ωθεί μάζες καταναλωτών σε αγορές φθηνών και πολλές φορές άγνωστης ταυτότητας και κακής ποιότητας προϊόντων.

Η εμφάνιση των πλανοδίων στην κεντρική εμπορική αγορά της πόλης και μάλιστα ώρες αιχμής, προκαλεί τις αντιδράσεις των εμπόρων, που απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους πλέον. Οι πλανόδιοι παράνομοι έμποροι, που διαθέτουν ως επί το πλείστον «μαϊμού» προϊόντα, εμφανίζονται πλέον και τις καθημερινές, έναντι των αργιών παλαιότερα και απλώνουν τις πραμάτειες τους μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς να υπολογίζουν τη ζημιά που προκαλούν στους καταστηματάρχες.

Είναι που είναι πεσμένος ο τζίρος λόγω της κρίσης, το παραεμπόριο δίνει ακόμη ένα χτύπημα, σημειώνουν οι έμποροι, που ζητούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να πάρουν μέτρα.

Συνήθεις τόποι εγκατάστασης πλανοδίων παράνομων εμπόρων είναι η πλατεία Ελευθερίας, η παραλία του Βόλου Κυριακές και αργίες με καλό καιρό και η Ερμού.

Κυρίως διαθέτουν αθλητικά παπούτσια, τσάντες γυναικείες και τσαντάκια, ομπρέλες, ζώνες, πίνακες ζωγραφικής, ρολόγια «μαϊμού», μικροαντικείμενα ηλεκτρονικά, χαλιά.

Ωστόσο οι τιμές τους δεν είναι χαμηλότερες σε πολλές περιπτώσεις για την ποιότητα των προϊόντων που διαθέτουν, από τις τιμές με τις οποίες διαθέτουν αντίστοιχα προϊόντα, καταστήματα του Βόλου. Παράδειγμα αθλητικά υποδήματα που διατίθενται από παράνομους πλανόδιους προς 30 ευρώ το ζευγάρι, πωλούνται από μεγάλο εμπορικό κατάστημα στις εκπτώσεις με την ίδια τιμή… Ο καταστηματάρχης ωστόσο εκδίδει απόδειξη, απασχολεί εργαζόμενους, πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο παράνομος πλανόδιος…

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς όπως υποστηρίζουν τόσο οι έμποροι του στεγασμένου εμπορίου στο Βόλο, όσο και των λαϊκών αγορών της περιοχής, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Διεύθυνση Εμπορίου και ΣΔΟΕ δεν παρεμβαίνουν, όπως θα έπρεπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραεμπόριο. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αλ. Μαγαλιό, δισεκατομμύρια φόροι να διαφεύγουν.

Η αύξηση των παρανόμων πλανοδίων εμπόρων αποδίδεται στα μέτρα αυστηρότερης τήρησης του νόμου που εφαρμόζονται στην Αττική, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έρχονται πλέον στην περιφέρεια, για να βγάλουν το ψωμί τους.

Σχετική παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία θα κάνει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου θα ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τι ορίζει ο νόμος

Αλλοδαπός, ο οποίος δεν έχει τη νόμιμη άδεια, δεν μπορεί να ασκήσει εμπορία σε καμία απολύτως περιοχή της ελληνικής επικράτειας. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι αλλοδαποί που έχουν νόμιμη άδεια άσκησης εξαρτημένης εργασίας (δηλ. ως μισθωτοί ή εργάτες), αλλά δεν έχουν νόμιμη άδεια άσκησης εμπορίας. Για να ασκήσουν εμπορία, πρέπει να μετατρέψουν τη σχετική άδεια, κάτι που μπορούν να κάνουν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Η έναρξη επιτηδεύματος από την τοπική Δ.Ο.Υ. και η εγγραφή στο τοπικό Επιμελητήριο και στον ΟΑΕΕ δεν καλύπτει την συγκεκριμένη ανεπάρκεια, ούτε νομιμοποιεί τον αλλοδαπό.

Τα παραπάνω αναφέρονται σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα, που ασκούν οι αλλοδαποί.

Αλλοδαπός εκτός Ε.Ε. που έχει άδεια εμπορίας και παραμονής από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει εμπορία στην Ελλάδα. Πρέπει να υποβάλλει εκ νέου τα δικαιολογητικά του για να εφοδιαστεί με άδεια άσκησης εμπορίας για την ελληνική επικράτεια. Αυτονόητα εξαιρούνται οι υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα έγγραφο και μπορούν να ασκήσουν εμπορία στη χώρα μας ελεύθερα, σαν τους Έλληνες πολίτες.

Και άλλα μεγάλα

καταστήματα;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλο εμπορικό κατάστημα διεθνούς «αλυσίδας» με είδη για το σπίτι, πρόκειται να λειτουργήσει σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην οδό Δημητριάδος, ενώ σε εμπορικό κατάστημα που έκλεισε στην οδό Ερμού, πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να στεγαστεί μεγάλο επίσης εμπορικό κατάστημα.

Ενδιαφέρον για τα καταστήματα της Aldi στην Ελλάδα επιδεικνύει η «αλυσίδα» Lidl, η οποία δραστηριοποιείται και στην πόλη του Βόλου. Το εκμισθωμένο κατάστημα της Aldi που αποχώρησε από τη χώρα μας και βρίσκεται στην οδό Λαρίσης στο Βόλο, θέλει να αποκτήσει η Lidl, σύμφωνα με χθεσινή πληροφόρηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το