Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Σαμαράς: Οχι σε οριζόντια μέτρα ναι σε διαρθρωτικά

ΤΡΙΟ

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την τρόικα. Είμαστε σε διαπραγμάτευση» έλεγαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων και όχι των διαρθρωτικών αλλαγών. «Διαρθρωτικά μέτρα θα παίρναμε και μόνοι μας για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η τρόικα. Το να βάλουμε οροφή στις δαπάνες των ΔΕΚΟ και να σταματήσουμε τα διοικητικά συμβούλια από τα παράλογα έξοδα είναι διαρθρωτικά μέτρα. Όπως και το ενιαίο μισθολόγιο είναι διαρθρωτικό μέτρο».

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν ιδιαίτερο λόγο και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. «Αυτό που είναι δίκαιο είναι να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σήμερα μειώνουμε ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση του ΕΤΗΔΕΕ. Μειώθηκε 15% πέρσι και φέτος θα μειωθεί κατά 10 με 15%. Για τη μείωση της επιβάρυνσης επιβάλλεται φόρος σε όσους είχαν ακίνητα. Οι αγρότες για παράδειγμα θα πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο. Το 80% και παραπάνω θα πληρώνει κάτω από 90 ευρώ. Το χρόνο. Θέση της κυβέρνησης είναι να πληρώνουν όλοι και λιγότερα. Στόχος μας είναι να μειωθεί και άλλο η επιβάρυνση» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πρόκειται το επόμενο διάστημα να έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα δύο βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής: το μεταναστευτικό και της ψηφιακή οικονομία.

Φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλει μία κοινή αντιμετώπιση, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Σε αυτή τη σύνοδο αναδείχθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς που είπε ότι μαζί με την Μάλτα, την Ιταλία και την Κύπρο η Ελλάδα κατάφερε να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα.

«Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου. Φυλάμε τους είπα τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό επιβάλλει μία κοινή αντιμετώπιση, μία κοινή ευθύνη και μία κοινή ευθύνη του κόστους του να φυλάει κανείς τα σύνορα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον εξήγησε ότι αντί η Ε.Ε. μέχρι σήμερα να σταθεροποιεί την περιφέρεια της έχει συμβεί το οξύμωρο: η περιφέρεια να εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη. «Η ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνο όταν κάποιους χάνει τη ζωή του αλλά και όταν φτάνουν στο έδαφος παράνομοι μετανάστες που είναι παγιδευμένοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν έχουν παρελθόν, δεν έχουν παρόν και δεν έχουν και μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μοιραστούν όσοι μετανάστες δικαιούνται άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει τις διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. «Δεν μπορεί σήμερα η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες όταν αυτές οι χώρες αρνούνται να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους, αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες επαναπροώθησης. Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και δεν το έκανε μέχρι σήμερα. Και αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα της διαδικτυακής οικονομίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στη Σύνοδο τόνισα την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουμε στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα παραδείγματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε επενδύσεις που γίνονται από ξένους κολοσσούς σε ελληνικές εταιρείες που πρωτοάρχισαν να εμφανίζονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το