Τοπικά

Σε απένταξη οδηγεί η Ε.Ε. την Κάρλα

00KARLA

Ποσό 1.500.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει στους εργολάβους το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να αρχίσουν ξανά τις εργασίες στην Κάρλα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε έγγραφο στα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με το οποίο η Κάρλα εντάσσεται στα 14 έργα πανελλαδικά που οδηγούνται προς απένταξη.

Το «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήχησε για τα καλά στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου παρέστησαν εκτός του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλτσογιάννη και του περιφερειακού συμβούλου κ. Μποτού, πολλοί γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, αλλά και στελέχη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το κύριο συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης ήταν πως αν δεν πληρωθούν οι εργολάβοι για ζημιές που υπέστησαν, λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων, δεν θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το υπουργείο Υποδομών έχει εγκρίνει την καταβολή του ποσού στους εργολάβους, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως παραλαμβάνουμε ένα μεγάλο έργο που βρίσκεται στην «εντατική» και θα πρέπει να το επαναφέρουμε στη ζωή. Η συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε θετική διάσταση, καθώς τέθηκαν τα προβλήματα και έγινε ένας σχεδιασμός. Το βασικό είναι να πληρωθούν οι εργολάβοι για τις ζημιές που υπέστησαν, λόγω καθυστέρησης από τη μη ολοκλήρωση των εργασιών. Όπως ενημερωθήκαμε, ζητούσαν γύρω στα 4.000.000, αλλά βρέθηκε η συμφωνία με το υπουργείο στο 1.500.000 ευρώ. Ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης έχει εγκρίνει την απόφαση για την πληρωμή των εργολάβων και θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση. Αν δεν πληρωθούν οι εργολάβοι για τις ζημιές, τα έργα της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των υπολοίπων στην Κάρλα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν και το έργο θα απενταχθεί. Ήδη προχθές η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε ένα έγγραφο στο ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο η Κάρλα είναι ανάμεσα στα δεκατέσσερα έργα πανελλαδικά που κινδυνεύουν με απένταξη. Θα είναι κρίμα για την ελληνική οικονομία να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 180.000.000 ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής για την Κάρλα, αντί να διαθέσει τώρα 1.500.000 ευρώ στους εργολάβους, ώστε μέσα σε ενάμιση μήνα να ξεκινήσουν τις εργασίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το έργο της Κάρλας είναι προβληματικό και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για να λυθούν τα ζητήματα. Σκοπός μας είναι να γίνει μια νέα αφετηρία για την Κάρλα και εμείς που αναλαμβάνουμε την ευθύνη από τη 1η Ιανουαρίου θα κάνουμε συστηματική προσπάθεια. Πάντως ο επόμενος 1,5 μήνας είναι κρίσιμος, ώστε να μην κινδυνεύσει το έργο με απένταξη.

Μέχρι στιγμής για την Κάρλα δόθηκαν 180.000.000 ευρώ και θα πρέπει να δοθούν άλλα 60.000.000 από ευρωπαϊκούς πόρους για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ήταν πολύωρη, ενώ ο κ. Αγοραστός είχε και επικοινωνία και με άλλα υπουργεία για το θέμα της Κάρλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το