Πολιτική

Σαμαράς: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Πρόταση Σαμαρά με σύνθημα αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου τώρα που η Ευρώπη αλλάζει

Με σύνθημα αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, ο πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη παρουσιάζοντας το διακύβευμα των εκλογών και εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με δύο μόνο προϋποθέσεις. Τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση.

Ο ίδιος ερωτηθείς εάν θα επιδιώξει να ηγηθεί εκείνος της επόμενης κυβέρνησης είπε ότι δεν θα γυρίσει την πλάτη στο λαό και πως δεν είναι δυνατόν να γίνει πρωθυπουργός κάποιος που δεν κατέβηκε καν στις εκλογές και πρόσθεσε: “Ο τόπος έχει ανάγκη κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”.

Συνεχείς ήταν οι επιθέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την οικονομία, όσο και για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας.

Σε πολλά σημεία της συνέντευξής του, ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε την προεκλογική στρατηγική του κόμματος του που στοχεύει στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των συνιστωσών που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την οικονομία και την παραμονή ή όχι στο ευρώ υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας πως “τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οικονομικά για κόμιξ” και στηλίτευσε το γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς δεν αναφέρει το πλήρες σχέδιο του για την οικονομία.

Αναλυτικότερα, πολλαπλά μηνύματα προς διάφορες πλευρές έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Τετάρτης, εκτός από τη σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος χωρίς αποκλεισμούς και με Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς συνέχισε την τακτική της αποδόμησης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως υπογράμμισε, με την μονομερή καταγγελία που προτείνει, η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή που θα σημαίνει δέκα μνημόνια και  έθεσε μια σειρά διλημμάτων στην τελική ευθεία των εκλογών: κυβέρνηση ή ακυβερνησία, ευρώ ή δραχμή, αλήθεια ή παραμύθι, αύριο ή χθες, ασφάλεια ή φόβος, ισχυροί σύμμαχοι ή απομόνωση και σοβαρότητα ή ιδεοληψία.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον επικεφαλής του κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ έβαλε στο στόχαστρό του το οικονομικό του πρόγραμμα και τις θέσεις του για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ενθυμήθηκε και τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο πολλοί παρομοιάζουν με τον κ. Τσίπρα, για να αποδομήσει το νεαρό αρχηγό.

«Δεν θέλουμε να πολώσουμε, υπάρχει δρόμος υπευθυνότητας. Δεν μπορώ να πω ψέμα, δεν μπορώ να πω πως λεφτά υπάρχουν… Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει εποχή Ανδρέα Παπανδρέου» είπε και συμπλήρωσε: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μετρήσει τότε, είχε βρει χρήματα, λεφτά υπήρχαν τότε και έδωσε…, αλλά υπήρχε ταμείο. Σήμερα από το μείον θα δώσεις τι σε ποιον; Αυτό είναι φαρσοκωμωδία».

Ο κ. Σαμαράς, υπεραμύνθηκε της ανάγκης να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτήρισε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα και ότι δεν θα παραταθεί η περίοδος ακυβερνησίας.

Ξεκαθάρισε ουσιαστικά με την απάντηση που έδωσε ότι εκείνος θα είναι Πρωθυπουργός και στην ερώτηση με ποιους θα συνεργαστεί, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «υπάρχουν δύο όροι για την συνεργασία: η παραμονή στο ευρώ και η επαναδιαπραγμάτευση».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε διατεθειμένος να υπάρξει πάση θυσία κυβέρνηση και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να τεθούν εκ των προτέρων απαγορευτικοί όροι.

«Εγώ λέω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση που την αποκαλώ κυβέρνηση σωτηρίας. Πέραν αυτού έχουμε βάλει 18 στόχους για την οικονομία και καταθέσαμε και 12 βήματα για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. Δεν πιστεύω ότι τα πάντα είναι αγεφύρωτα. Είμαι εκείνος που λέει ότι πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε τρίτη εκλογική αναμέτρηση» τόνισε.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα για το αν θα συνεργαστεί ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα: «Θα πούμε ναι και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν πουν ναι στο ευρώ. Αυτοί διχάζουν όταν λένε έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι επιπτώσεις των προτάσεών τους είναι που διχάζουν».

Η αναφορά του κ. Σαμαρά είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μια ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος (δελτίο ειδήσεων Σκάι) τάχθηκε -όπως και ορισμένα πρωτοκλασσάτα στελέχη του κόμματος- υπέρ μίας λύσης τύπου Μόντι, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως είναι περίεργο να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να ζητείται η ψήφος των πολιτών και να διατυπώνονται τέτοιες θεωρίες.

«Δεν θα αρνηθώ τις ευθύνες και δεν θα γυρίσω την πλάτη μου στο λαό. Θα είναι αξιοζήλευτη η θέση του Πρωθυπουργού; Δεν είναι ένας Γολγοθάς; Νομίζετε ότι πολλοί θα θελήσουν να τη διεκδικήσουν και μάλιστα χωρίς να την έχουν ζητήσει από τον ελληνικό λαό; Γιατί ψηφίζει για δεύτερη φορά ο λαός; Για να έχει Πρωθυπουργό που δεν προέκυψε από τις εκλογές;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

Για μια ακόμη φορά υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα αλλάξει το μνημόνιο προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και επέμεινε ότι το αίτημά του για τροποποιήσεις στο μνημόνιο έχει γίνει δεκτό από τους πιστωτές από τη στιγμή που έστειλε την επιστολή προ μηνών.

Υπεραμύνθηκε του οικονομικού σχεδίου της Ν.Δ., λέγοντας ότι «είναι κοστολογημένο σε ευρώ, όταν άλλα προγράμματα δεν υπάρχουν και ουσιαστικά -χωρίς να το λένε- είναι κοστολογημένα σε δραχμές».

Σε αντιδιαστολή ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγελθεί το μνημόνιο οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και διευκρίνισε πως ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις και την τακτική του η Ελλάδα θα απομονωθεί. «Για να εκβιάσεις κάποιους πρέπει αυτός να φοβηθεί, ώστε να βρεθείς εσύ μετά σε καλύτερη θέση. Εγώ, δεν βλέπω κάποιον να φοβάται. Θα γίνουμε μαύρο πρόβατο. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να βγει το πρόβατο από τη στάνη και να το φάει ο λύκος για να παραδειγματιστούν οι άλλοι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το