Photo Gallery, Πολιτική

Σαμαράς: Δεν θα πούμε ναι στο λάθος

 

 

‘Ετοιμη για το “όχι” στην έγκριση της νέας συμφωνίας από 180 βουλευτές η ΝΔ

Επίθεση κατά των κυβερνητικών στελεχών που έχουν θέσει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας

 

 

 

“Προσπάθεια απόδρασης” χαρακτηρίζει η ΝΔ την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφιση της νέας συμφωνίας (που αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου) για την μείωση του ελληνικού χρέους με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

 

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και δηλώνει ότι “θα καθορίσει την στάση της όταν θα έχει ολοκληρωμένη την συμφωνία” αλλά ξεκαθαρίζει ότι “η ΝΔ δεν πρόκειται να πει ναι στο λάθος”.

 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις των δύο υπουργών κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου ο κ. Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι “ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα για να αποδράσουν” και εξήγησε ότι “ενώ ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη την θέλουν για πολιτικούς λόγους”. Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι το θέμα με την συμφωνία δεν είναι μόνο ποιό θα είναι το ύψος του “κουρέματος” και σημείωσε ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η “ΝΔ δεν συζητά και δεν δέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους”. Πρόσθεσε ότι “άλλο τεχνική βοήθεια και άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους. Αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση οποιουσδήποτε άλλους είναι αντισυνταγματικές και απαράδεκτες, τις απορρίπτουμε”.

 

Ο κ. Μιχελάκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έπειτα από δύο χρόνια λανθασμένης πολιτικής και απουσίας της κυβέρνησης φθάσαμε στο σημείο αυτό. Προσθέτει ότι με την συμφωνία που διαφαίνεται η Ευρώπη και το  ΔΝΤ αναλαμβάνουν το χρέος και εμείς το έλλειμμα που σημαίνει μηδενισμός του ελλείμματος και δέσμευση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Για την επίτευξη του στόχου είναι καθοριστικό το μείγμα οικονομικής πολιτικής και απαιτείται ουσιαστική διαπραγμάτευση για την αλλαγή του μείγματος. Κατέληξε λέγοντας ότι “η κυβέρνηση επιμένει στην λάθος συνταγή και η ΝΔ θέλει και μπορεί να διαπραγματευθεί την αλλαγή της συνταγής”.

Ειδικότερα επίθεση κατά των κυβερνητικών στελεχών που έχουν θέσει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας κατά την ψηφοφορία για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδος, εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τους Ευ. Βενιζέλο και Αν. Λοβέρδο ότι αποφάσισαν να αποδράσουν και ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα.

 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι “δεν τα κατάφεραν ούτε στο θέατρο, που προσπαθούν να στήσουν”, καθώς, σύμφωνα με το Γιάννη Μιχελάκη, το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα το πότε απαιτούνται 180 ψήφοι.

 

“Ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη, αλλά τη θέλουν για πολιτικούς λόγους” σημείωσε, επισημαίνοντας πως εδώ και καιρό στη Βουλή, ο αρχηγός της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πει ναι στο λάθος.

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας – στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους – στην ΝΔ είναι σαφείς, τονίζοντας πως δεν το συζητούν και δεν το αποδέχονται.

 

“Άλλο τεχνική βοήθεια κι άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους”, επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, αποσαφηνίζοντας ότι “αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, οποιουσδήποτε άλλους, είναι αντισυνταγματικές, αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες και δεν ταιριάζουν ούτε στις αρχές, ούτε στις Συνθήκες , ούτε και στις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης”.

 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Α. Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες η κηδεμονία μιας χώρας – μέλους δεν είναι θεσμικά, ούτε νομικά αποδεκτή.

 

“Πάνω από όλα, τέτοιες αποφάσεις δεν ταιριάζουν στη χώρα μας και δεν γίνονται αποδεκτές από τους Ελληνες – δεν τις συζητάμε , τις απορρίπτουμε”, τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

 

 

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάνει λόγο για διαπραγμάτευση για μια άλλη συνταγή, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην ύφεση, ώστε να βγει η χώρα, μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

 

“Η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια λανθασμένη συνταγή – απέδειξε ότι δεν μπορεί, έπεσε έξω σε όλα”, τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί την αλλαγή της “συνταγής”.

 

Τέλος αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Δημ. Σταμάτη, στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, ότι αν τώρα γινόταν συγκυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με κοινοβουλευτική χούντα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το