Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σήμα κινδύνου για το φράγμα «Παναγιώτικο»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΚΟ

Σημαντική αύξηση της διαρροής νερού από το φράγμα Παναγιώτικο διαπιστώνει τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Ν. Πηλίου, ο οποίος με έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για την επάρκεια νερού, αλλά για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και ζητεί την άμεση σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εξεύρεση λύσης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στο υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του βουλευτές του Νομού, τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, και τους προέδρους του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Επιμελητηρίου, παραθέτει στοιχεία με τη διαρροή νερού κατάντη του φράγματος από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στις 22 Αυγούστου του 2012 η παροχή της διαρροής ήταν 115 κυβικά την ώρα, στις 11 Σεπτεμβρίου έπεσε στα 98 κυβικά, στις 4 Οκτωβρίου στα 83 κυβικά, στις 6 Νοεμβρίου στα 68 κυβικά, αλλά στις 26 του ίδιου μήνα και μέχρι 19 Δεκεμβρίου η διαρροή ήταν 105 κυβικά. Από τις 31 Δεκεμβρίου άρχισε να αυξάνει η διαρροή και έφθασε στα 144 κυβικά, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου του 2013 ήταν 162 κυβικά και στις 13 Μαρτίου στα 180 κυβικά την ώρα. Οι τιμές της διαρροής που καταγράφηκαν στις 26 Μαρτίου ήταν 183 κυβικά, στις 15 Απριλίου στα 200 κυβικά και στις 9 Μαΐου του 2013 ήταν 240 κυβικά.

Όλο αυτό το διάστημα γινόταν παράλληλα και καταμέτρηση του ύψους της στάθμης του νερού, που στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιζε τα 173 μέτρα, που είναι το μέγιστο (υπερχείλιση). Ακόμη, στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον εντεταλμένο σύμβουλο-υπεύθυνο του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Ν. Πηλίου κ. Κ. Λεγαντή γίνεται αναφορά στην ημερήσια κατανάλωση νερού, που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.400 κυβικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) και 400-500 κυβικά τους υπόλοιπους μήνες. Επίσης παρατίθενται στοιχεία που αφορούν στην εξάτμηση, καθώς και το ύψος των βροχοπτώσεων στην περιοχή των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων του φράγματος. Και το έγγραφο καταλήγει ως εξής:

«Από τα στοιχεία για τη χρονική περίοδο των 7 μηνών διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία σημαντική αύξηση στη διαρροή του φράγματος από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, η οποία έχει φτάσει τα 240 κυβικά την ώρα. Παρατηρείται επίσης από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα η διαρροή διπλασιάστηκε (από 105 κυβικά την ώρα σε 240 κυβικά την ώρα) πιθανόν λόγω κατασκευαστικών κακοτεχνιών και του ρήγματος που υπάρχει στη στέψη του ταμιευτήρα, χωρίς όμως να καταγραφεί μεταβολή στη στάθμη του ταμιευτήρα, καθώς παρέμεινε στη μέγιστη (173 μέτρα-όριο υπερχειλιστή) για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και ορατό πλέον τον κίνδυνο, λόγω της μεγάλης απώλειας νερού, κατά τη θερινή περίοδο να υπάρχει πρόβλημα στην επάρκεια νερού, καθώς και στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής κατάντη του φράγματος, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο φράγματος (λιθόρριπτο με πλάκα σκυροδέματος) και παράλληλα να δοθούν όλα τα μέσα (οικονομικά-τεχνικά) με στόχο την εξεύρεση λύσης στο σημαντικό αυτό πρόβλημα της εκροής στραγγισμάτων στο κατάντη πόδα του φράγματος Παναγιώτικο».

Τέλος, από το Δήμο Ν. Πηλίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με ρήγματα στο φράγμα Παναγιώτικο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το