Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στο συνέδριο η λύση για τις συνιστώσες

Τσίπρας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το απόγευμα τις εργασίες της με την έγκριση των Θέσεων (16 λευκά) και πλέον, το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για συζήτηση που θα εξελιχθεί μέχρι το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει από 10-14 Ιουλίου.

Στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου βρίσκονται και οι «Θέσεις» της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία έχει εκφράζει την διαφωνία της με την διάλυση των συνιστωσών, θέμα που επίσης θα αποφασίσει τελικά το συνέδριο. Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Εγγραφές θα μπορούν να γίνουν και αργότερα αλλά όσοι εγγραφούν μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Με βάση το μέτρο 1:10 οι σύνεδροι θα ανέλθουν γύρω στις 3000. Αν όμως υπάρξει ρεύμα νέων εγγραφών είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε μισό βήμα πίσω για τις συνιστώσες, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις στο αίτημά του για διάλυσή τους και ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση τόσο της «Αριστερής Πλατφόρμας» των Λαφαζάνη-Στρατούλη, που κατέβασαν στην ψηφοφορία τις δικές τους θέσεις όπως αναμενόταν, αλλά και του Μ. Γλέζου, ο οποίος συνυπογράφει κείμενο κατά του κ. Τσίπρα με επικεφαλής και άλλων συνιστωσών, υποχρέωσαν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συμβιβαστική πρόταση.
Συγκεκριμένα, πρότεινε το ζήτημα να λυθεί οριστικά από το συνέδριο του Ιουλίου και έτσι αποδέχθηκε να υπάρξουν ξεχωριστές λίστες για την εκλογή των συνέδρων. Ωστόσο, τόνισε στη δευτερολογία του ότι όποια συνιστώσα διαφωνήσει με την προοπτική της διάλυσής της μετά το συνέδριο του καλοκαιριού, θα παραμείνει πλέον ως παρατηρητής στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως μέρος του.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης, ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις και πολυφωνία, αλλά όχι σε ένα κόμμα με περιχαρακώσεις και μηχανισμούς.
Στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας», πάντως, εκφράζεται ακριβώς αυτή η αντίληψη, αλλά από την αντίθετη πλευρά: υπό το πρίσμα να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα πρότυπα ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ και να αποξενωθεί έτσι από την κοινωνία και τη ριζοσπαστική Αριστερά. Υποστηρίζεται έτσι η ανάγκη περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επαναλαμβάνονται οι γνωστές αντιλήψεις για την Ευρώπη, το κοινό νόμισμα και τη διαχείριση του χρέους.
Σκληρότερος, ωστόσο, απέναντι στον κ. Τσίπρα εμφανίζεται ο κ. Γλέζος. Στη δήλωσή του κάνει λόγο για «άτοπη ενέργεια» ως προς την πρόταση διάλυσης των συνιστωσών, ενώ ασκείται και κριτική για έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας με τα όργανα του κόμματος, κατηγορώντας ουσιαστικά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για “one man show”.

Εγκρίθηκε η εισήγηση Κουβέλη στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Εγκρίθηκε με  μεγάλη πλειοψηφία από την Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, με κεντρικό άξονα τη διεκδίκηση -μέσα από τη στήριξη της κυβέρνησης- πολιτικών που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση, καθώς και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που την προκάλεσαν.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το Σάββατο το βράδυ, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της εκτίμησε θετικά την απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη, η ΔΗΜΑΡ εφεξής να καταστήσει, με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της, σαφές το διακριτικό της στίγμα, από τη ΝΔ, αρχής γενομένης από την προώθηση και ψήφιση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Διατυπώθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στάσης με το ΠΑΣΟΚ, εντός του κυβερνητικού σχήματος. Εκφράστηκε, επίσης, η αγωνία από στελέχη του κόμματος να μην υπάρξουν φαινόμενα κυβερνητισμού, από τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για επικοινωνιακή προβολή των θέσεων του κόμματος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το