Πολιτική

Ρύθμιση-“ανάσα” για δανειολήπτες

Περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών και μειωμένες δόσεις για τη στήριξη δανειοληπτών

Περίοδο χάριτος έως 4 χρόνια, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, κατά την οποία οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος περιλαμβάνονται στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των στεγαστικών και των ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια) υπό την προϋπόθεση το οικογενειακό εισόδημά τους να είναι έως 25.000 ευρώ και υπό τον όρο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 το εισόδημά τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 35%.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για ανέργους, ανάπηρους, πολύτεκνους, που εντάσσονται στην προωθούμενη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και προϋποθέσεις.

Επιπλέον οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλουν δόση.

Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ.

Επίσης στην προωθούμενη ρύθμιση προβλέπεται η επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.

Παράλληλα σχεδιάζεται η τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).

Στο πλαίσιο αυτό θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 51% των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι του 100% αυτών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον την ημέρα που θα καθορίζεται η δικάσιμος ο δανειολήπτης θα ξεκινά να καταβάλλει ελάχιστο ποσό το οποίο θα είναι στο 10% της προηγούμενης δόσης που είχε ορισθεί με την τράπεζα, με ελάχιστο όριο δόσης τα 40 ευρώ το μήνα και το ποσό θα μετρά για το κεφάλαιο.

Παράλληλα καταργείται ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ με τη μορφή που ισχύει σήμερα.

Στις προωθούμενες αλλαγές εντάσσεται και η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προγράμματα που θα βγάλει η κάθε τράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην σύσκεψη που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην αγορά από τις αρχές του 2013, εφόσον φυσικά εγκριθούν.

Παντρεμένοι με παιδιά και φόρους…

Επιβαρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί περί τα τέλη του μήνα και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όπως αναφέρεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, από τους χαμένους είναι όσοι είχαν εκπτώσεις λόγω φοροαπαλλαγών, όπως και οι οικογένειες με δύο παιδιά και πάνω.

Αντίθετα, οι άγαμοι και οι έγγαμοι χωρίς παιδιά θα δουν μείωση της φορολογίας, εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι με ένα παιδί θα διαπιστώσουν μείωση εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 11.000 ευρώ.

Η σημαντικότερη αλλαγή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή κλίμακας με τρία κλιμάκια και η αντικατάσταση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους με μια μόνιμη έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ και σταδιακή μείωση της έκπτωσης για εισοδήματα έως 42.000 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 42.000 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τα τεκμήρια θα παραμείνουν ίδια, τη στιγμή όμως που τα πραγματικά εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται κατάργηση του αφορολόγητου και δύο φορολογικοί συντελεστές: 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για άνω των 50.000 ευρώ.

Για τους αγρότες το επικρατέστερο σενάριο θέλει τα κέρδη να φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 13%.

Αυτοτελή φορολογία χωρίς κλίμακα ή αφορολόγητο προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το