Photo Gallery, Πολιτική

Ρομπόλης:1.200.000 άνεργοι το 2012

Νέο δυσμενέστερο ασφαλιστικό προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

 

Εφόσον υπάρξει ανάπτυξη θα αποκλιμακωθεί και το χρέος τονίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης

 

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2012 προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία – σοκ που παρέθεσε την Τρίτη (χθες), η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 26%, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί σε 1,2 εκατ. άτομα.

 

Επισημαίνει επίσης ότι αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας είχαμε στο τέλος της δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν άρχισε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα κυρίως προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

 

Η εκτίναξη της ανεργίας στο 26% θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απώλειες από ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να φτάσουν στα 6,5 δισ. ευρώ για το 2012, μόνο για το ΙΚΑ. Εάν συνυπολογιστούν η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα έχουμε άλλα πέντε δισ. ευρώ απώλεια, ήτοι σύνολο απωλειών για το ΙΚΑ μεσα στο 2012 της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ.

 

Δηλαδή, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με τη φετινή κρατική επιχορήγηση στα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας -το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ, η βαθειά ύφεση έχει οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση του εισοδήματος ανά κάτοικο στην Ελλάδα (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2000) από τον μέσο όρο των 15 πιο προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόκλιση της παραγωγικότητας της εργασίας (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2000), της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού (υποχωρώντας στα επίπεδα τιμών 2001-2002), του ποσοστού ανεργίας (υποχωρώντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960), της εγχώριας ζήτησης (υποχωρώντας στο επίπεδο του έτους 2003).

 

Εξάλλου νέα τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήματος – επί τα χείρω – αναμένεται μέσα στο 2012. Η έμφαση στις νέες αλλαγές θα δοθεί στην αναλογικότητα των συντάξεων και των καταβαλλόμενων εισφορών. Δηλαδή το ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος στη διάρκεια του βίου του, θα είναι μικρότερο από το ποσό των εισφορών που κατέβαλε στον εργασιακό του βίο.

 

Την εκτίμηση αυτή, έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για την «ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

 

 

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% την τριετία 2009 – 2011 (και 11,8% από το πρώτο εξάμηνο του 2008 όταν εμφανίσθηκε η ύφεση της οικονομίας). Η ασκούμενη πολιτική του μνημονίου δείχνει αδιέξοδη, οδηγώντας τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση, χωρίς ταυτοχρόνως, να επιτυγχάνονται οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος, έλεγχο του δημοσίου χρέους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

 

«Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν οφείλεται μόνο στα εσωτερικά προβλήματα, αλλά είναι απότοκος των ανισορροπιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν θα εξέλθουμε από την κρίση εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ύφεσης. Όσα προγράμματα λιτότητας και να εφαρμοστούν το έλλειμμα δεν θα μειωθεί χωρίς να υπάρξει ανάπτυξη», σημείωσε και επισήμανε ότι εφόσον υπάρξει ανάπτυξη θα αποκλιμακωθεί και το χρέος.

 

«Ευθύνες στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις τράπεζες διεθνώς για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο», επέρριψε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιά κ. Ν. Φίλιππας, σημειώνοντας ότι «μέχρι το 2007 ζούσαμε με δανεικά σε μια πλασματική πραγματικότητα».

 

«Οξύμωρο είναι το γεγονός ότι με το ξέσπασμα της κρίσης, τα κράτη κλήθηκαν – με χρήματα των φορολογουμένων – να σώσουν τις τράπεζες και στη συνέχεια οι ίδιες οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης κατηγορούν τα κράτη ότι είναι υπερχρεωμένα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το