Photo Gallery, Τοπικά

Ρεκόρ επισκεπτών κρουαζιέρας στο Βόλο

 

Όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Σύνολο 75.300 άτομα, αφού μόνο με το «Aida Diva» ήρθαν περίπου 50.000

Ρεκόρ αλλοδαπών τουριστών που ήρθαν στο Βόλο με τα κρουαζιερόπλοια καταγράφεται για το 2011, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως και η επόμενη σεζόν θα είναι εξίσου ικανοποιητική για τον τουρισμό της κρουαζιέρας. Την περασμένη

Τετάρτη κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου το τελευταίο -για τη χρονιά- κρουζιερόπλοιο (το «Αntonia») κλείνοντας το πρόγραμμα των αφίξεων, που ανοίγει και πάλι την ερχόμενη άνοιξη. Από τα τελικά στατιστικά στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου προκύπτει ότι ο αριθμός αφίξεων ξεπέρασε κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα: Καταγράφονται 62 αφίξεις με 75.300 επιβάτες. Το 2010 καταγράφηκαν 31 αφίξεις με 20.000 επιβάτες και το 2009 43 αφίξεις με 38.500 επιβάτες. Η αύξηση φέτος, σε σχέση με πέρσι, ξεπερνά το 30%. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών κρουαζιεροπλοίων ήσαν Άγγλοι και ακολουθούν Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους τουρίστες, τα πλοία αυτά διαθέτουν πολυπληθή πληρώματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το «Άιντα Ντίβα» διαθέτει πλήρωμα 700 ατόμων, ενώ μικρότερα κρουαζιερόπλοια 400 έως και 600 άτομα. Μεγάλος αριθμός πληρωμάτων επισκέπτεται το Βόλο και ενδεχομένως ψωνίζει από την τοπική αγορά. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών μετακινείται προς τα Μετέωρα. Ο τουρισμός της κρουαζιέρας, μέσω του λιμένος Βόλου, ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και της ευρύτερης Θεσσαλίας και πιο ειδικά, των Τρικάλων. Μόνο ένα από τα κρουαζιερόπλοια που «έπιασαν» φέτος στο λιμάνι του Βόλου, το «Aida Diva», με 2.300 περίπου επιβάτες (σε κάθε κατάπλου) και πλήρωμα 600 ατόμων, στις 18 φορές που ήρθε στο Βόλο, υπολογίζεται ότι μετέφερε περίπου 50.000 επιβάτες.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο διεθνές κοσμοϊστορικό γεγονός, που θα επηρεάσει και τον τουρισμό, την επόμενη περίοδο κρουαζιέρας, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2012, αναμένεται οι αφίξεις στο Βόλο να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι ελπίδες αυτές τροφοδοτούνται και από το άνοιγμα που επιχειρείται στη ρωσική και την ισραηλινή τουριστική αγορά, καθώς και στο ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχει επέλθει πολιτική ηρεμία στις χώρες της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, η κατάσταση των οποίων σαφώς και επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες. Οριστικές πάντως προβλέψεις για τις αφίξεις του 2012 αναμένεται να γίνουν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν και θα οριστικοποιηθούν τα προγράμματα των εταιρειών κρουαζιέρας. Πράκτορες του Βόλου αναφέρουν πως τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι ελπιδοφόρα.

Στον τουρισμό της κρουαζιέρας για την επόμενη σεζόν επενδύει -όπως έχει ήδη τονιστεί- και ο Δήμος Βόλου. Σε κάθε περίπτωση όμως, επισημαίνουν οι τουριστικοί πράκτορες, αυτό που ζητείται είναι λιμενικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Στον τομέα αυτό πάντως υπάρχει μεγάλη υστέρηση.

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το