Photo Gallery, Τοπικά

Π. Σκοτινιώτης: Σε οικτρή οικονομική κατάσταση ο Δήμος Βόλου

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κοινωνικού τέλους, ώστε να στηριχθούν οι δομές για τους αδύνατους οικονομικά πολίτες, ωστόσο ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της μη καταβολής ακόμη και μισθών των υπαλλήλων του Δήμου από τον Ιούνιο, εάν δεν ληφθούν αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Συνέντευξη Τύπου, μια ημέρα μετά το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, έδωσε χθες ο Δήμαρχος και δήλωσε πως οι περικοπές στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανέρχονται στο 52%, όταν στη γενική κυβέρνηση δεν έχει περιοριστεί η σπατάλη και δεν έχουν γίνει αντίστοιχες περικοπές.

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε πως τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου.

«Δεν είναι θέμα πολλών ή λίγων χρημάτων που διεκδικούν οι Δήμοι. Είναι θέμα υπαρξιακό», είπε και εκτίμησε πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι ο μοναδικός συνομιλητής της τρόικας, η οποία αποφασίζει για περικοπές, χωρίς να αντιλαμβάνεται το κόστος για τους θεσμούς που συντηρούν δεκάδες δομές και υπηρεσίες.

«Οι Δήμοι είναι φορείς άσκησης τοπικής εξουσίας, παροχών κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση ως ένα από τα πολλά «μέτωπα» που πρέπει να αντιμετωπίσει . Η αυτοδιοίκηση όμως δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης του», δήλωσε και σημείωσε πως οι Δήμοι είναι εκείνοι που μπορούν να αναθερμάνουν την ιδιωτική οικονομία.

«Όλα τα έργα έχουν «παγώσει» και στη δική μας περίπτωση μόνο ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ προχωρούν σε προκηρύξεις. Στην κεντρική διοίκηση δεν απαντούν στα τηλέφωνα για να δοθούν λύσεις σε καθημερινά ζητήματα, ούτε οι υπάλληλοι. Αν η κυβέρνηση που θα εκλεγεί δεν στηρίξει την Αυτοδιοίκηση, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά» είπε.

Ζήτησε να γίνει πράξη η δέσμευση για την απόδοση επιπλέον 450 εκατομμυρίων  ευρώ που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ το Γενάρη.

Ο υπουργός κ. Σαχινίδης απάντησε χθες ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς μπορεί να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και ότι στο δωδεκατημόριο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα υπολογιστεί η κατανομή με βάση τα επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό είναι ένα καταρχήν θετικό, αλλά για μας παραμένει ως κόκκινη γραμμή η διεκδίκηση των 450 εκατομμυρίων  ευρώ» τόνισε

Η ΚΕΔΕ ζήτησε την καταβολή της δόσης των 213 εκατομμυρίων  ευρώ από τα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση, αλλά δεν υπάρχει κάποια θετική απάντηση, γιατί όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους.

Τρίτον, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός μάς είπε ότι η ρύθμιση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μετά τις εκλογές.

Ο κ. Σκοτινιώτης ζήτησε τη στήριξη των φορέων της κοινωνίας και υπογράμμισε πως αν καταρρεύσουν οι Δήμοι, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

 

«Όχι» σε κοινωνικό τέλος

Χθες ο Δήμαρχος Βόλου απέκλεισε το ενδεχόμενο για την επιβολή κοινωνικού τέλους και εκτίμησε ότι σε άλλες εποχές μια τέτοια κίνηση μπορεί να έδινε λύσεις.

«Και η σκέψη ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε τέλη ή φόρους είναι απαγορευτική» δήλωσε.

Εάν η κατάσταση δεν διορθωθεί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει δυνατότητα καταβολής των μισθών του προσωπικού τον Ιούνιο.

«Υπάρχει βεβαίως και ο δεύτερος κίνδυνος. Να έχουμε μόνο τα απαραίτητα χρήματα για την καταβολή των μισθών, αλλά ούτε ευρώ για άλλες ενέργειες. Τότε ο Δήμος θα λειτουργεί μόνο για τους υπαλλήλους και θα αναπαράγει τον εαυτό του» σημείωσε. «Οι μειώσεις έχουν γίνει πλέον σαρωτικές, πλήττουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ανελαστικών μας δαπανών, σε συνδυασμό δε, με τον περιορισμό των ίδιων εσόδων και τη μετακύληση στους Δήμους του κόστους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Την ίδια στιγμή για τις νέες μειώσεις δαπανών ύψους 11,6 δισ. € για τη διετία 2013 – 2014, ορισμένοι εκτός τόπου και χρόνου φέρονται να προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των Δήμων» κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το