Πολιτική

“Πόλεμος” μεταξύ Δένδια και ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή δηλώσεις του λόγο για φάση μετάβασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νομιμότητα

Έντονη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια στη χθεσινή εκπομπή του MEGA “Ανατροπή”, όπου έκανε λόγο για φάση μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νομιμότητα.

Η φράση αυτή προκάλεσε χθες την αντίδραση του Νίκου Βούτση, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού και αποχώρησε από την εκπομπή, ενώ σήμερα θύελλα επικράτησε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης στη Βουλή, όπου παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και κάλεσε τον Νίκο Δένδια να ανακαλέσει, διαφορετικά να παραιτηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο αίτημά του για παραίτηση του Νίκου Δένδια, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για κατάθεση πρότασης μομφής. Η κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχίστηκε και στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Η πρώτη σύγκρουση έγινε μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ψυχάρη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Λαφαζάνη με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Α. Ψυχάρης: Κύριε Λαφαζάνη, ο πρόεδρος μου έδωσε το λόγο να μιλήσω.

Π. Λαφαζάνης: Δεν έχετε το λόγο.

Α. Ψυχάρης: Αυτό που κάνετε είναι φασιστικό. Και εσείς και εγώ έχουμε εκλεγεί από το λαό και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Αν έχετε πρόβλημα με τον κύριο Δένδια το απόγευμα στην Ολομέλεια καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον του για να αποφασίσει η Βουλή.

Η κόντρα στην Επιτροπή συνεχίστηκε και μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για πολιτική ανωμαλία και να τονίζει: “Υπάρχει θέμα πολιτικής ανωμαλίας από τις δηλώσεις Δένδια. Δεν μπορεί να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη περίπου ως τρομοκράτες. Να παραιτηθεί τώρα”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απάντησε στον Π. Λαφαζάνη λέγοντας: ‘Λυπάμαι που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι κκ Παπαδημούλης και Ήσυχος υιοθέτησαν σχόλιο του Indymedia ότι ανήκα στην ΕΝΕΚ. Η μόνη μου ένταξη σε πολιτικό χώρο είναι στη ΝΔ και έγινε το 1977. Μπορείτε να με υβρίζετε αλλά δεν δέχομαι να με συκοφαντείτε”.

Ο υπουργός, μάλιστα, επέμεινε στις εκφράσεις που χρησιμοποίησε στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” για τους δικαστές και αναρωτήθηκε “έχουμε ή όχι δικαίωμα να σχολιάζουμε τις αποφάσεις των δικαστών;”, ενώ παρέθεσε σωρεία ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνουν -όπως είπε- βαρείς χαρακτηρισμούς κατά δικαστών για δικαστικές αποφάσεις.

Αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Λαφαζάνη σημειώθηκε και με αφορμή την κριτική που άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στάθης Παναγούλης ζήτησε να τον δει στο υπουργείο και εκείνος δεν τον δεχθήκε.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας πως πράγματι ο κ. Παναγούλης τον βρήκε σε διάδρομο της Βουλής και ζήτησε να τον επισκεφθεί στο γραφείο του και πως ο ίδιος του απάντησε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μπορεί να του πει ό,τι θέλει, στο γραφείο του όμως δεν δέχεται “κάποιον που μίλησε για λιντσάρισμα βουλευτών”, κάνοντας αναφορά στην τοποθέτηση του κ. Παναγούλη στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Απαντώντας, ο κ. Παναγούλης απευθύνθηκε στον υπουργό και είπε: “Αυτό που είπα είναι ότι είναι καλύτερα να πάτε στα ειδικά δικαστήρια παρά να έχετε την τύχη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Λίγο αργότερα, ο κ. Παναγούλης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με ημερομηνία 14/1/2013, στην οποία καταγγέλλει τον υπουργό για “αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά”.

Τελικά, τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή τους τον υπουργό ότι “όχι μόνο δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις του, αλλά πυροδότησε περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση”.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Ν. Δένδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:

“Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα. Είναι επομένως βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες”.

Περί Διαμαντόπουλου σύγκρουση        

Νέο μέτωπο στη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί το βίντεο με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, (έγιναν στις 16 Ιανουαρίου 2013), που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η οποία τον κατηγορεί πως στοχοποίησε το εμπορικό κέντρο που χτύπησαν την Κυριακή τρομοκράτες.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αργά το βράδυ της Τρίτης (χθες) με ανακοίνωσή του κάνει λόγο “για πλαστογραφία και αισχρή προβοκάτσια εκ μέρους της ΝΔ η οποία, πέραν των πολιτικών, υπέχει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες” και παραθέτει βίντεο με τις ίδιες δηλώσεις του βουλευτή του, στις οποίες ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Θλίβομαι σε συνέχεια αυτών που είπα, που μπαίνουν σε μια διαδικασία μικροκομματική και να εξισώσουν, λένε η βία δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Ποιος μίλησε για βία, μίλησα εγώ για βία; Γιατί μπαίνουν στη διαδικασία για μικροκομματικά οφέλη να εξισώνουν αυτές τις καταστάσεις; Δεν μιλήσαμε για βία και αυτοί που θέλουν να μας φέρουν να υπογράψουμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ή να γινόμαστε δηλωσίες θα αποτύχουν. Βία είναι όλα αυτά τα μέτρα, βία είναι τα τρία μνημόνια. Βία είναι να μην μπορείς να ταΐσεις το παιδί σου. Βία είναι να μην έχει ρεύμα και τα βασικά.

Βία είναι να μην έχεις φάρμακα. Ανομία είναι το Mall του κ. Λάτση το οποίο είναι αυθαίρετο. Ανομία είναι που ο λαός της Αθήνας δεν μπορεί να κατέβει να κάνει μπάνιο στην παραλιακή γιατί είναι όλα κλειστά από κέντρα διασκέδασης και από άλλους χώρους. Βία είναι η Ρικομέξ, βία είναι το Σάμινα. Όλα αυτά είναι βία. Αυτό όλο δημιουργεί τις αντιδράσεις σε αυτούς που πλήττονται να έχουν μια αντίδραση η οποία δεν είναι θεμιτή. Ξέρετε γιατί; Αυτή τη στιγμή λες στον κόσμο στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο. Εμείς λέμε ελάτε να μετασχηματίσετε την οργή σε ένα κίνημα που θα τους ρίξει. Σε ένα κίνημα δημιουργικό. Αυτό ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Νωρίτερα και με την δημοσιοποίηση του βίντεο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρεφόταν κατά του βουλευτή αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνιζε: “Ο, κατά δήλωσή του αναρχικός και φιλοτρομοκράτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος παραμένει ακόμα και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall, 4 ημέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα. Μετά από αυτό περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα. Από τον κ. Τσίπρα να πάρει, επιτέλους, σαφή θέση και τον κ. Διαμαντόπουλο να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με την ανομία και την τρομοκρατία”.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η ώρα να επιλέξει: συντάσσεται με τη νομιμότητα ή συγκαλύπτει την ανομία; Ανέχεται την στοχοποίηση ή όχι από βουλευτή του; Δικαιολογεί τη βία, ως αντίδραση ή όχι; Ας αφήσει τις προφάσεις περί ευθιξίας και ας ξεκαθαρίσει τη σχέση του με τις συνιστώσες του. Η πρόταση μομφής εις βάρος του από την ελληνική κοινωνία έχει ήδη υποβληθεί’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού δώσει στη δημοσιότητα και το βίντεο με τις δηλώσεις του Β. Διαμαντόπουλου απάντησε με ανακοίνωσή του στα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε: “Πρόκειται για μια άθλια επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό την τρομοκράτηση της κοινωνίας. Αποκαλύπτονται πλήρως οι σχεδιασμοί του κ. Δένδια και των ομοίων του, οι οποίοι πλέον στρέφονται ευθέως εναντίον της δημοκρατίας. Η στρατηγική της έντασης και του εμφύλιου διχασμού επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει την εξοντωτική πολιτική του μνημονίου”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήκωσε το “γάντι” της αντιπαράθεσης και δήλωσε: “Οι λαλίστατοι και συνωμοσιολόγοι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μη λένε κουβέντα για την ταμπακέρα. Δεν αποκηρύσσουν τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου περί δικαιολογημένης οπλοχρησίας και τον διατηρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το