Photo Gallery, Πολιτική

“Πόλεμος” για την εργασιακή εφεδρεία

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας με ανακοινώσεις και απαντήσεις

 

 

Οι αντιδράσεις ΚΚΕ, ΣΥΝ, Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημοκρατικής Συμμαχίας και Οικολόγων Πράσινων

 

 

 

Πολιτικός “πόλεμος” έχει ξεσπάσει με αφορμή την εργασιακή εφεδρεία μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος τόνιζε πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας μελετήθηκε και συνεκτιμήθηκε ωστόσο σημείωνε πως η τελική λύση είναι καλύτερη αναφέροντας χαρακτηριστικά για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Αφορά εξαρχής το διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων (60.000 αντί για 30.000), θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία (που μπορεί να έχει και αόριστη διάρκεια), δηλαδή τους θέτει σε καθεστώς απαξίωσης και αβεβαιότητας, εντάσσει σε καθεστώς εφεδρείας, και μάλιστα μαζικά, εργαζόμενους νέων και παραγωγικών ηλικιών, στερεί τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα στελέχη χωρίς διάκριση, ενώ η υποτιθέμενη δημοσιονομική ωφέλεια προκύπτει από την αφαίρεση επιδομάτων, που ούτως ή άλλως καταργούνται στο πλαίσιο του νέου ενιαίου μισθολογίου”.

 

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που κάνει λόγο για ασάφειες με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη να δηλώνει: “Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την εργασιακή εφεδρεία- όπως, ήδη, τονίσαμε- είναι ασαφείς και κοινωνικά ανάλγητες. Είναι πρωτοφανές – όπως επισημάναμε και στην πρώτη δήλωσή μας – να θεωρεί η κυβέρνηση πιο δίκαιη την απόλυση από τη μη απόλυση. Είναι αντιφατικό να αναφέρει στην αρχή της χθεσινής ανακοίνωσής της ότι δήλωσε έτοιμη να αποδεχτεί την πρότασή μας και στο τέλος να κατασκευάζει προσχήματα για την αμφισβήτησή της. Είναι, ταυτόχρονα, εγκληματικό και πολιτικά ανήθικο, από τη μια η κυβέρνηση να προχωρά σε παράνομες προσλήψεις, παραβιάζοντας το νόμο που η ίδια ψήφισε, και από την άλλη να αποφασίζει και να διατάζει μαζικές απολύσεις. Ήδη – όπως πρόσφατα αποκαλύψαμε – η κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση περισσότερων από 70 νέων κρατικών δομών και τη δημιουργία 1.230 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή τους, με κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Επίσης – όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ μόνο το 2010 καλύφθηκαν 25.850 θέσεις με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 3.353 θέσεις με συμβάσεις έργου. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μαζικές απολύσεις για να καλύψει τις ανήθικες, τις εγκληματικές και παράνομες προσλήψεις που η ίδια έκανε τον περασμένο χρόνο”.

 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του τονίζει: “Οι 30.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2011, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι η αρχή της μεγάλης σφαγής. Έρχονται κι άλλες 200.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στο ξερίζωμα κάθε εργασιακού, μισθολογικού, ασφαλιστικού δικαιώματος. Στην κυριολεξία τσακίζουν κάθε έννοια σταθερού εργάσιμου χρόνου, σταθερής μόνιμης εργασίας, κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από τις μαζικές απολύσεις, τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, θα είναι τραγικές συνολικά για τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Η κατάσταση στην Υγεία θα γίνει επικίνδυνη, οι μηχανισμοί πρόληψης – πρόνοιας θα εξαφανιστούν, παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν, σχολεία θα υπολειτουργούν και κρίσιμοι τομείς για την προστασία της ζωής, του περιβάλλοντος, θα σβήσουν ή θα παραδοθούν σε αετονύχηδες.

 

“Γιατί δεν έχουν τη λεβεντιά να ξεκαθαρίσουν προς τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κάποιους τους θεωρούν ‘σαβούρα’ και πρέπει να ριχτούν στους καρχαρίες για να σωθούν οι υπόλοιποι από το ‘ναυάγιο'”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

 

Από την πλευρά του το μέλος του ΠΓ του Συνασπισμού, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε:”Η εργασιακή εφεδρεία είναι ο σίγουρος δρόμος για δραστική μείωση των μισθών και για απολύσεις. Το μέτρο αυτό είναι βάρβαρο, αντισυνταγματικό και απάνθρωπο. Οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες και σε χειροτέρευση της επάρκειας και της ποιότητας των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες. Καταδικάζει τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα σε διαρκή ανασφάλεια και ουσιαστικά σε κοινωνική γενοκτονία. Στην εφεδρεία δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικές τους, που πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν με τους αγώνες του λαού, πριν ολοκληρώσουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του λαού και της χώρας μας”.

 

“Απαράδεκτο” χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και προσθέτει: “Οδηγεί με σταθερότητα σε χιλιάδες απολύσεις. Πολλοί άνθρωποι θα τεθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο. Ταυτόχρονα δεν θα υπηρετηθεί επί της ουσίας η αντιμετώπιση προβλημάτων, που έχει ο δημόσιος τομέας και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι ένα μέτρο παράνομο, αφού δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες αποζημιώσεις, που πρέπει να καταβάλλονται για τις απολύσεις. Κινείται έξω από την ανοχή του Συντάγματος, είναι ένα μέτρο αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη απέναντι σε μια κοινωνία, η οποία διαρκώς, κάθε μέρα και περισσότερο, διαλύεται και αποσαρθρώνεται”.

 

Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης τονίζει: “Η άρνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε αποτελεσματική μείωση του δημόσιου τομέα, μαζί με τις παλινωδίες της τρόικας και το λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας, μετέτρεψαν την εργασιακή εφεδρεία σε σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης. Όλα κατέληξαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που χάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις δουλειές τους, λόγω της υπερφορολόγησης για να χρηματοδοτούνται οι υψηλές δαπάνες και τα μεγάλα ελλείμματα του κράτους που μας έφεραν ως εδώ. Καταστρέφουν τους μισθωτούς και τον ιδιωτικό τομέα για να μην θίξουν τα ρουσφέτια τους. Οι κομματικοί στρατοί τώρα δικαιώνονται”.

 

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε για το θέμα: “Για να καταλάβουμε γιατί η χώρα οδηγείται στην χρεοκοπία αρκεί να αναλογιστούμε, ότι η εξοικονόμηση δαπανών από την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί με μόλις 5% μείωση των στρατιωτικών δαπανών”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το