Κόσμος

Πυρά μπροστά στο ιταλικό πρωθυπουργικό μέγαρο

Άγνωστος ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα ξεκίνησε να πυροβολεί μπροστά από Παλάτσο Κίτζι
Άγνωστος ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα ξεκίνησε να πυροβολεί μπροστά από Παλάτσο Κίτζι

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς μπροστά από το ιταλικό πρωθυπουργικό μέγαρο, την ώρα που η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα ορκιζόταν στο κοντινό προεδρικό μέγαρο. O ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο λαιμό και ο δεύτερος στο πόδι, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και μία έγκυος περαστική.
Μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη καθηκόντων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως φαίνεται ότι επρόκειτο για «μεμονωμένο περιστατικό». Ο δήμαρχος της Ρώμης ανέφερε πως δεν επρόκειτο για τρομοκρατία, αλλά σημείωσε πως το τεταμένο πολιτικό κλίμα «δεν βοήθησε».
Το περιστατικό συνέβη μπροστά από το Παλάτσο Κίτζι, την έδρα του Ιταλού πρωθυπουργού, χθες, μεσημέρι της Κυριακής. Την ίδια ώρα ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στο προεδρικό μέγαρο, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, άγνωστος ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα ξεκίνησε να πυροβολεί μπροστά από Παλάτσο Κίτζι.
Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά. Στο περιστατικό, μετά τον τραυματισμό των δύο αστυνομικών και μίας περαστικής, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τραυματίστηκε και ο δράστης, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ως δράστης συνελήφθη ένας 49χρονος από την Καλαβρία, ο οποίος στα ΜΜΕ αναφερόταν ως άνθρωπος που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Το τελευταίο ωστόσο το αρνήθηκαν συγγενείς του, λέγοντας πως ο 49χρονος έχασε πρόσφατα τη δουλειά του και χώρισε με τη γυναίκα του.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε αργότερα πως επρόκειτο για «τραγική κίνηση ενός άνεργου», θεωρώντας πιθανό πως ο δράστης ήθελε να αυτοκτονήσει. Ο δράστης έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Τραυματίες είναι ο 50χρονος καραμπινιέρος Τζουζέπε Τζανγκράντε, ο οποίος φέρει σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη. Οι γιατροί δεν έχουν προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις, ενώ τις επόμενες ώρες πρόκειται να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.
Ο δεύτερος καραμπινιέρος, Φαντσέσκο Νέγκρι, 30 ετών, φέρει τραύματα στο πόδι και υποβλήθηκε σε επέμβαση.
Η διερχόμενη έγκυος γυναίκα, τραυματίστηκε από θραύσμα και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο.
Συναγερμός στο Κυρηνάλιο

Το περιστατικό προκάλεσε πανικό όχι μόνο μπροστά στην έδρα του πρωθυπουργού, αλλά έθεσε και σε κατάσταση συναγερμού το Κυρηνάλιο, την ώρα της ορκωμοσίας.
Δεν ήταν εξαρχής σαφές εάν το περιστατικό σχετίζεται ή όχι με την ορκωμοσία, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου δέκα λεπτά πριν τους πυροβολισμούς.
Ο δήμαρχος τη Ρώμης ανέφερε περίπου μία ώρα μετά το περιστατικό πως δεν πρόκειται για πολιτική επίθεση, σημείωσε ωστόσο πως το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο.
«Δεν είναι πράξη τρομοκρατίας αλλά σίγουρα δεν έχει βοηθήσει το πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών» είπε ο δήμαρχος Τζιάννι Αλεμάνο.
Οι πυροβολισμοί αμαύρωσαν την ορκωμοσία της κυβέρνησης, η οποία βγάζει τη Ρώμη από το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων δύο μηνών. Ο Ενρίκο Λέτα και οι υπουργοί του θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους σήμερα Δευτέρα σε Βουλή και Γερουσία ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ήθελε να χτυπήσει πολιτικούς»

Πρόθεση να πυροβολήσει πολιτικούς είχε ο 49χρονος άνεργος από την Καλαβρία. «Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να προσεγγίσει πολιτικούς χτύπησε τους καραμπινιέρους» δήλωσε ο εισαγγελέας που ανέκρινε τον 49χρονο διαζευγμένο άνεργο Λουίτζι Πρέιτι από την Καλαβρία, κάνοντας λόγο για έναν απελπισμένο άνδρα που δεν φαίνεται ωστόσο προσωπικότητα ψυχικά ασταθής.
«Είναι ένας άνθρωπος με πάρα πολλά προβλήματα που έχασε τη δουλειά του, τα έχασε όλα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στους γονείς του. Ήταν απελπισμένος. Ήθελε να χτυπήσει πολιτικούς, αλλά βλέποντας ότι δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει πυροβόλησε τους καραμπινιέρους» ανέφερε ο εισαγγελέας Πιερφιλίπο Λαβιάνι.
«Ομολόγησε τα πάντα» επισήμανε ο εισαγγελέας της Ρώμης, αναφέροντας ότι ο δράστης ενήργησε από οργή έναντι των πολιτικών. Ερωτηθείς πού βρήκε το όπλο (ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,6 χιλιοστών), ο Πιερφιλίπο Λαβιάνι απάντησε πως ο τόπος καταγωγής του 49χρονου, το Ροσάρνο της Καλαβρίας, είναι γεμάτο με λαθραία όπλα.
«Ήθελα να κάνω κάτι θεαματικό την ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης» φέρεται να είπε ο Πρέιτι στους εισαγγελείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, είχε αρχίσει να αποκαλύπτει τις προθέσεις του σε πολύ στενούς του φίλους πριν από δυο εβδομάδες.

Ο δράστης φέρεται να σκόπευε στη συνέχεια να αυτοκτονήσει, ωστόσο είχαν τελειώσει οι σφαίρες. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Πρέιτι φέρεται να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και λόγω εξάρτησης από την χαρτοπαιξία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το