Τοπικά

Δίνει ευκαιρίες η γνώση ρωσικών

ρωσικά
ρωσικά

Η αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας είναι γεγονός. Το αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον αποδίδεται στο μεγάλο αριθμό των παλιννοστούντων, οι οποίοι θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους στοιχεία από το παρελθόν τους. Βέβαια, το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα αποδίδεται και στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Μάθε τη ρωσική γλώσσα, ενίσχυσε το βιογραφικό σου και εξασφάλισε τη θέση που σου ταιριάζει στην αγορά εργασίας. Η καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας κ. Ίντα Μπαλαμπανίδη επισημαίνει: «Η γνώση ρωσικών με το αδιαμφισβήτητο κύρος τους σας δίνει το πλεονέκτημα για περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες σε μια διευρυμένη εμπορική αγορά. Οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από την Ρωσία 90% σε φυσικό αέριο, και 30% σε πετρέλαιο. Εξάλλου, στο 49% αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος- Ρωσίας». Ο σταθερός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέρχεται στο 8,6 % και διαρκώς εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2011 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα η οποία άγγιξε το ποσοστό των 135%, ενώ όλο και περισσότεροι Ρώσοι επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, την τελευταία διετία οι Ρώσοι επιχειρηματίες αγόρασαν το 30% των καλύτερων ακινήτων στην παραλιακή ζώνη της Αττικής.

Η ρωσική γλώσσα είναι μια εκ των έξι επίσημων και ενεργών γλωσσών του ΟΗΕ και η γλώσσα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του2014 (Sochi). Τη ρωσική γλώσσα μιλούν 150 εκατομμύρια Ρώσοι, ενώ πάνω από 260.000 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν ρωσικά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Eurobarometer» (1997) στις 34 χώρες της Δυτικής, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, η ρωσική γλώσσα είναι η βασική γλώσσα επικοινωνίας των 34% κατοίκων των εν λόγω κρατών.

Όμως, υπάρχει πτυχίο που πιστοποιεί τη γνώση της ρωσικής γλώσσας; Η κ. Μπαλαμπανίση διευκρινίζει πως υπάρχουν τα πτυχία που δίνονται από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λομονόσοβ, τα οποία είναι εγκεκριμένα από το ΑΣΕΠ και διεθνώς, ενώ υπάρχουν έξι επίπεδα γνώσεων (Α1= στοιχειώδες, Α2= βασικό, Β1= Μέτριο, Β2= Καλό, С1= Πολύ καλό, С2= Άριστο). Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λομονόσοβ δίνονται εξετάσεις μία φορά το χρόνο, κάθε Ιούνιο, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται λίγο πριν τις εξετάσεις.

Τι περιέχουν οι εξετάσεις στο κάθε επίπεδο; «Σε κάθε επίπεδο εξετάζονται πέντε δεξιότητες: Ασκήσεις λεξιλογίου και γραμματικής, κατανόηση προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου. Η βάση για κάθε ενότητα είναι 66/100.

Εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 18 – 19 Ιουνίου 2013 στην πόλη του Βόλου θα διεξαχθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά οι εξετάσεις της ρωσικής γλώσσας ως αλλοδαπής, που διοργανώνονται από το κρατικό πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Ρωσικού Προξενείου Αθηνών και το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας «Ρους», Κ. Καρτάλη 180,Τ.Κ. 382 21 – Βόλος, τηλ. 24211 05328. Πληροφορίες και αιτήσεις έως 3 Μαΐου στην ως άνω διεύθυνση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το