Πρωτοφανούς θράσους ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Βελεστίνου

 

Απίστευτου θράσους ληστεία σημειώθηκε σήμερς στη 1 το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην «καρδιά» του Βελεστίνου. Οι τέσσερις οπλισμένοι ληστές παρουσία 10 τουλάχιστον πελατών, με τους οποίους μάλιστα συνομιλούσαν και με κάποιους αστειευόντουσαν, περίμεναν το διευθυντή του υποκαταστήματος για 20 περίπου λεπτά να έρθει για να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και να τους δώσει τα χρήματα. Αυτόπτες μάρτυρες έμειναν στην κυριολεξία άναυδοι, καθώς τέτοια ληστεία δεν φαίνεται να έχει ξαναγίνει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν πείραξαν τα χρήματα πελατών, οι οποίοι βρίσκονταν στην τράπεζα. Ένας μάλιστα πελάτης είχε σε χαρτοφύλακα 10.000 ευρώ για κατάθεση. Οι ληστές του ζήτησαν να τον ανοίξει, είδαν τα χρήματα και στη συνέχεια του είπαν ότι «ληστεύουν μόνο τράπεζες και όχι τον κόσμο». Σε γενικές γραμμές δεν φόβισαν τους πελάτες της τράπεζας, όπως αναφέρουν κάποιοι από αυτούς. «Το μόνο που μας ζήτησαν ήταν να μην απαντούμε στα κινητά μας».

Τελικά οι τέσσερις ληστές αποχώρησαν από την τράπεζα γύρω στη 1.30 το μεσημέρι με το ποσό των 300.000 ευρώ που μετέφεραν σε σακούλες και «σαν κύριοι» διέσχισαν περπατώντας τον πεζόδρομο του Βελεστίνου. Μάρτυρας ανέφερε ότι ένα πέμπτο άτομο τους περίμενε σε μικρή απόσταση έξω από την τράπεζα. Όλοι μαζί και μέσα σε λίγα λεπτά εξαφανίστηκαν ως… διά μαγείας. Το περιπολικό του Αστυνομικού τμήματος Βελεστίνου έφτασε στον τόπο της ληστείας μέσα σε τρία λεπτά. Στη συνέχεια έφτασαν ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής, οι αξιωματικοί του επιτελείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Με βάση τα πρώτα στοιχεία άρχισε η αναζήτηση των δραστών. Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει στην κυριολεξία ανθρωποκυνηγητό.

Επαγγελματίες στον πεζόδρομο του Βελεστίνου αντελήφθησαν ότι είχε γίνει ληστεία βλέποντας τέσσερις άντρες να βγαίνουν από την τράπεζα κρατώντας μεγάλες σακούλες. Δεν πρόλαβε όμως να αντιδράσει κανείς. Αυτό πάντως που τους έκανε εντύπωση, όπως ανέφεραν, είναι η άνεση που κινούνταν.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τέσσερις άντρες φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλα μπήκαν στην Εθνική τράπεζα κανονικά από την ελεγχόμενη πόρτα εισόδου. Στην αρχή η παρουσία τους δεν έβαλε σε υποψίες κανέναν, καθώς θεώρησαν ότι είναι πελάτες. Σε λίγο έβγαλαν όπλα, πιστόλια, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, δήλωσαν πως κάνουν ληστεία και ότι δεν θα πειράξουν κανέναν. Από τους υπαλλήλους της τράπεζας ζήτησαν… συνεργασία. Ο διευθυντής του υποκαταστήματος απουσίαζε εκείνη τη στιγμή. Οι ληστές δήλωσαν ότι θα τον περιμένουν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όση ώρα περίμεναν το διευθυντή και άλλοι πελάτες εισέρχονταν για συναλλαγή στην τράπεζα.

 

«Κάτσε κάτω παλικάρι…»

«Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι μπήκα στην τράπεζα για να κάνω ψιλά για το μαγαζί. Στην αρχή δεν κατάλαβα τίποτε. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό μου πως βρισκόταν σε εξέλιξη ληστεία. Ένας από τους ληστές μου είπε «κάτσε κάτω παλικάρι» δείχνοντάς μου μία καρέκλα. Τότε είδα πως είχε στο χέρι πιστόλι και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Στην αρχή ένιωσα φόβο, αλλά αμέσως κατάλαβα πως δεν θα μας πείραζαν. Όταν μπήκα στην τράπεζα οι ληστές βρίσκονταν εκεί ήδη 10 – 15 λεπτά. Μετά ήρθε ο διευθυντής, άνοιξε το χρηματοκιβώτιο, τους έβαλε τα χρήματα σε σακούλες. Τις πήραν και έφυγαν». Αυτή είναι η περιγραφή της εμπειρίας επαγγελματία του Βελεστίνου, το κατάστημα του οποίου βρίσκεται δίπλα από την τράπεζα. «Δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν» προσθέτει.

 

Αθίγγανοι περιφέρονταν στην αγορά

Από τις περιγραφές που δίνουν αυτόπτες μάρτυρες φαίνεται να προκύπτει ότι οι δράστες είναι αδύνατοι, μετρίου αναστήματος και μιλούν καλά ελληνικά. Τα χαρακτηριστικά τους καλύπτονταν από τα γυαλιά και τα καπέλα. Φαίνονταν όμως να είναι μελαψοί. Επαγγελματίες του πεζόδρομου του Βελεστίνου ανέφεραν πως από νωρίς χθες το πρωί είδαν αθίγγανους από τη Θεσσαλονίκη να περιφέρονται στην αγορά. Μπήκαν σε κάποια μαγαζιά, έκαναν λίγα ψώνια και βολτάριζαν τον πεζόδρομο. Σε κάποιους ανέφεραν πως ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη για διακοπές και πέρασαν από το Βελεστίνο για ψώνια. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν οι ληστές σχετίζονται με την εμφάνιση αθιγγάνων στην τοπική αγορά.

 Δεύτερη φορά

Το συγκεκριμένο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας γίνεται στόχος ληστών για δεύτερη φορά. Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει και άλλη ληστεία, αλλά όχι όπως η χθεσινή. Αρκετές από τις ληστείες τραπεζών, ειδικά σε υποκαταστήματα της Εθνικής – όπως και η πρόσφατη στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Νεάπολη – παραμένουν ανεξιχνίαστες. Είναι όμως αρκετά μεγάλα τα ποσά που παίρνουν οι δράστες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από τα 300.000 ευρώ, στο χρηματοκιβώτιο, στο ΑΤΜ της τράπεζας – σύμφωνα με πληροφορίες – υπήρχαν άλλες 200.000 ευρώ. Προφανώς οι υπάλληλοι το είχαν φορτώσει με χρήματα λόγω του Δεκαπενταύγουστου. Ζήτησαν χρήματα και από εκεί, όμως – όπως αναφέρθηκε – ο διευθυντής τους είπε ότι δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση γιατί απαιτείται κωδικός. Έτσι δεν επέμειναν και πήραν μόνο τα χρήματα από τα χρηματοκιβώτιο.

Πάντως εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν. Έδειχναν θράσος και αυτοπεποίθηση, επαγγελματική ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τα ίχνη τους.


Έκαψαν οι ληστές το αμάξι;

  Στις φλόγες τυλίχθηκε αμάξι στην περιοχή του Αγίου Μηνά στο Βελεστίνο προς τη Χλόη στις 2 το μεσημέρι λίγη ώρα μετά τη ληστεία που σημειώθηκε στο υποκατάστημα της εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο. Η Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει ακόμα πως είναι το αμάξι των ληστών που πήρανε περίπου 300.000 ευρώ από την Εθνική, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στις γύρω καλαμιές.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι Μάηδες όλων των καιρών

Της Λίνας Θωμά Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο, Κείμενα: Μανόλης Γ.…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ημερολόγιο 2024 από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Συνάντηση κορυφής. Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο 2024 από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, πιστοί στο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο bazaar από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

Χριστούγεννα Να ’μουν του στάβλου έν’ άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι την ώρα π’ άνοιγε ο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ενενήντα χρόνια Νέα Ιωνία

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά Έρευνα του Άθω Τριγκώνη στην εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», επιμέλεια: Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, εικονογράφηση:…

3 Δεκεμβρίου 2023

Βάρκα με 32 μετανάστες από την Αίγυπτο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης

Σε ένα μικρό σκάφος ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης, κοντά στο Τυμπάκι εντοπίστηκαν 32 μετανάστες τα…

3 Δεκεμβρίου 2023

Οι νεκροί θα επιστρέφουν δίπλα στους ζωντανούς;

του Γ. Καπουρνιώτη Οι Beatles, κυκλοφόρησαν καινούργιο τραγούδι και οι Rolling Stones νέο άλμπουμ. Πρέπει…

3 Δεκεμβρίου 2023