Photo Gallery, Πολιτική

Πρωτοφανή γεγονότα στις παρελάσεις

 

 

Οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν κοντά στην εξέδρα των επισήμων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε και η παρέλαση ματαιώθηκε

 

 

Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αποχώρησε ενοχλημένος ο Κ. Παπούλιας


 

ΑΘΗΝΑ, 29.

Πρωτοφανή γεγονότα εξελίχθηκαν χθες σε όλη τη χώρα στην επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδοκιμάστηκε στη Θεσσαλονίκη και η στρατιωτική παρέλαση ματαιώθηκε για πρώτη φορά.

Η αδικαιολόγητη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με απαράδεκτες ύβρεις, ανάγκασε μάλιστα τον κ. Κάρολο Παπούλια να εγκαταλείψει το χώρο της παρέλασης και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης κατεγράφησαν σχεδόν σε όλες τις μαθητικές παρελάσεις ανά τη χώρα. Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση μετά την εικόνα διάλυσης που διαμορφώθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον κ. Παπούλια και έκανε λόγο για απόπειρα εκτροπής. Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιά και μιλούσαν για επικίνδυνη συνάντηση των άκρων, μη κρύβοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε από τις 10 το πρωί η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με ομάδες διαδηλωτών να καταλαμβάνουν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και να φωνάζουν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι αστυνομικοί έσπευσαν αρχικά να απομακρύνουν τον κόσμο, τοποθετώντας μάλιστα κλούβες αρκετά μέτρα μακριά από την εξέδρα.  Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, οι οποίοι εισέπραξαν υβριστικά συνθήματα.
Ο κ. Παπούλιας αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένος από την εξέδρα. «Δεν θέλω να αποχωρήσω. Ήρθα να τιμήσω την ημέρα, όμως ορισμένοι θέλουν να ματαιωθεί» τόνισε ο Πρόεδρος. Απαντώντας σε ερωτήσεις κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, λέγοντας ότι περιέχει και θετικά στοιχεία, αρκεί να υπάρξει συστράτευση. «Ποιοι με αποκαλούν προδότη, εγώ πολέμησα 15 χρονών τον ναζισμό» ανέφερε και αποχώρησε με τους υπόλοιπους επισήμους. «Λυπάμαι, λυπάμαι, διαλέξανε τέτοια μέρα για να διαμαρτυρηθούν. Ντροπή τους», είπε ο κ. Παπούλιας. Όσον αφορά την επόμενη μέρα ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως «ο κόσμος καταλαβαίνει που πηγαίνουμε και ότι τα μέτρα είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύναμων».
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών, αλλά και αμαύρωση των ιστορικών εθνικών επετειακών εκδηλώσεων […] όταν οργανωμένες ομάδες ατόμων κατέλαβαν το οδόστρωμα στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η παρέλαση, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου». Η ανακοίνωση συμπληρώνει επίσης ότι «οι χώροι τέτοιων εκδηλώσεων δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο αστυνομικής επιχείρησης αποκατάστασης τάξης».
Από νωρίς το πρωί είχε συγκεντρωθεί κόσμος που διαμαρτύρονταν και στις δύο πλευρές της εξέδρας, όπως την αρχή έκαναν δύο γυναίκες οι οποίες κρατούσαν ένα μικρό πανό που έγραφε «μαζί με τις γραβάτες, φορέστε και κουκούλες. Προδότες».
Στη συνέχεια κατέβηκαν στο δρόμο και άλλες ομάδες όπως εργαζόμενοι βοήθειας στο σπίτι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οπαδοί του Ηρακλή και αγανακτισμένοι. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο βουλευτής του Συνασπισμού, Τάσος Κουράκης.

 

 

Γραπτή δήλωση

του Προέδρου

 

Σε γραπτή δήλωση για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. «Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους;» αναρωτιέται στην δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσα συνέβησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ευκαιρία να σταθούμε λίγο και να συλλογιστούμε: Πατριώτες είναι εκείνοι που αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο; Αγωνιστές είναι όσοι προσβάλλουν; Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που, με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;
» Υπάρχει το δικαίωμα και η κατάχρησή του, υπάρχει η δίκαιη οργή και ο εκφυλισμός της, υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε μια κοινωνική οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό υπόβαθρο.
» Κάνω τις επισημάνσεις αυτές πιστεύοντας ότι η έξοδος της πατρίδας μας από την κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών, αλλά υπόθεση βαθιά πολιτική, βαθύτερα πολιτισμική».

Τα ξένα ΜΜΕ

 

Στα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία γράφουν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών έχει αυξηθεί, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι ξένοι πιστωτές. «Έλληνες διαδηλωτές αποκαλούν τον πρόεδρο «προδότη», διακόπτουν την παρέλαση» γράφει το πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι διαδηλωτές αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι ξένοι πιστωτές εμπόδισαν μεγάλη παρέλαση. Το πρακτορείο αναφέρεται και στις μαύρες κορδέλες που φορούσαν πολλοί διαδηλωτές, λέγοντας ότι εκφράζει την οργή για την υψηλή φορολογία και τις μειώσεις των μισθών που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να αποφευχθεί χρεοκοπία.
Το Associated Press αναφέρει ότι οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και άλλους αξιωματούχους που βρίσκονταν στην παρέλαση, ενώ αναφέρει ότι «αναρχικοί έφτυσαν απόστρατους αξιωματικούς».
«Η ανυπακοή των πολιτών αυξάνεται εξαιτίας της λιτότητας» είναι ο τίτλος πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Οι διαδηλωτές αποτελούνταν από Αριστερούς, αναρχικούς, νεο-ναζί, ανθρώπους που έχουν κουραστεί από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, καθώς και από οπαδούς της τοπικής ομάδας Ηρακλής που «έπεσε» από την πρώτη κατηγορία, εξαιτίας οικονομικών παρατυπιών» αναφέρει η Washington Post.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το