Πολιτική

Πρωτοβουλία για επανένωση της κεντροδεξιάς

Ετοιμάζεται να απευθύνει προσκλητήριο ο Αντώνης Σαμαράς

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για την επανένωση της κεντροδεξιάς και δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις.  Ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να ενισχύσει το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο έναντι της Αριστεράς, ετοιμάζεται να κηρύξει πανστρατιά και να απευθύνει γενικό και άνευ όρων προσκλητήριο προς στελέχη που έχουν βρεθεί εκτός κόμματος για διάφορους λόγους.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του, στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κάλεσε -από κοινού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- να πάρει πίσω την επιστολή προς ΕΕ και ΔΝΤ.

«Ο καθένας καταλαβαίνει ότι [ο κ. Τσίπρας] δεν έχει στο νου του ούτε τον Έλληνα πολίτη, ούτε το μέλλον του τόπου. Θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο. Να ξέρει, όμως, ότι απέναντί του, τότε, θα βρει το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο. Και δεν θα περάσουν τα σχέδιά του».
Σε αυτό το κλίμα -και εν μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών- θα συνεδριάσει την Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά, ο οποίος και αναμένεται να τοποθετηθεί συνολικά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την μετέπειτα πορεία του κόμματος.
Πολλά κορυφαία στελέχη θέτουν επιτακτικά το θέμα της επανένωσης της παράταξης και θεωρούν ότι εάν δεν υπάρξει επιστροφή στελεχών που δεν ανήκουν πλέον στη ΝΔ η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί.
Το θέμα έχει ήδη τεθεί από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος το βράδυ των εκλογών ζήτησε επανένωση της παράταξης. Την ανάγκη επανασυσπείρωσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, ανεξάρτητα από το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». «Αυτό που προέχει, είναι η παράταξη να συνειδητοποιήσει ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο και οι οποίες, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι μαζί μας, έχουν αθροίσει περίπου ένα 19%», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπό αυτή την έννοια, η παράταξη, ανεξαρτήτως αν θα γίνει κυβέρνηση ή θα πάμε πάλι σε εκλογές, που ελπίζω πως όχι, θα πρέπει να αρχίσει να δομεί μια διαδικασία, έτσι ώστε να ξανασυσπειρωθούν, όσο το δυνατόν, οι περισσότερες δυνάμεις που ανήκουν στο χώρο μας, στον κεντρικό κορμό της κεντροδεξιάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η επανένωση των κεντροδεξιών δυνάμεων αποτελεί «μείζον θέμα», αφού, όπως είπε, «οι πολυδιασπάσεις δεν ωφελούν και δημιουργούνται τέτοια αδιέξοδα, όπως αυτά που ζούμε, όχι παραταξιακά, αλλά ως πατρίδα». Ερωτηθείς εάν η πρόταση για επανασυσπείρωση του κόμματος αφορά και τους κ.κ. Μάνο, Καρατζαφέρη και Καμμένο, καθώς και την κ. Μπακογιάννη, ο Α. Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις και περιλαμβάνει «όσους επιθυμούν». «Δεν θέλω να κάνω ονομαστικό προσκλητήριο. Όσοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι», σημείωσε.

Το αίτημα για επανένωσης της παράταξης έρχεται ως αποτέλεσμα των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη ΝΔ να καταγράφει ιστορικό χαμηλό με 18,85% και απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων.

Αρκετά στελέχη και βουλευτές προκρίνουν μια κίνηση του κ. Σαμαρά προς την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο της Δράσης Στέφανο Μάνο και γενικότερα τον χώρο των φιλελευθέρων, ενώ κάποιοι μιλάνε ακόμα -παρά το γεγονός ότι θεωρείται αδύνατο να δεχθεί- και για την ανάγκη να υπάρξουν και «γέφυρες» προς τον πρόεδρο του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θ.Τζήμερο.

Το απόγευμα, η «δημιουργία, ξανά!» του κ. Τζήμερου, προχώρησε σε διάψευση των σεναρίων συνεργασίας. «Η ψήφος εμπιστοσύνης στη «δημιουργία, ξανά!» δεν είναι εξαγοράσιμη, ούτε προς πολιτική εκμετάλλευση. Είναι η ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή των πολιτών για την στήριξη ενός διαφορετικού πολιτικού πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα. Θα την τιμήσουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί, ωστόσο ορισμένα στελέχη της ΝΔ ανέγνωσαν στην πρωτοβουλία του να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έπειτα από περίπου 20 χρόνια, προκειμένου να τον συλλυπηθεί για την απώλεια της συζύγου, ως μια πρώτη κίνηση προσέγγισης των δύο πλευρών.
Ο κ. Μάνος δεν εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη προτίμησε να προαναγγείλει την Δευτέρα ότι, ενόψει νέων εκλογών, θα επιδιώξει να δημιουργηθεί ένα φιλελεύθερο μέτωπο με τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κοντογιάννης, βουλευτής μέχρι πρότινος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δήλωσε πως «είναι εποχή για συγκλίσεις των δυνάμεων και όχι για διαιρέσεις», χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιες δυνάμεις αναφέρεται. «Έστω και την ύστατη ώρα, επιβάλλεται να θέσουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο το συμφέρον της Ελλάδας και του λαού. Όσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα τους βρούμε αν υπάρχει πραγματική θέληση» πρόσθεσε.

 

Η Δράση διαψεύδει συνεργασία

Διαψεύδει η Δράση, με ανακοίνωση της, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κοινή κάθοδο του κόμματος με τη ΔΗΣΥ και τη Δημιουργία, Ξανά! σε επικείμενες εκλογές.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Η Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι, πιστή στην προγραμματική της δήλωση να βοηθήσει πάση θυσία να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα, είναι  έτοιμη να συμπαραταχθεί με τους άλλους μεταρρυθμιστές και φιλευρωπαϊστές πολιτικούς , ώστε να συγκροτηθεί ένα νέο μέτωπο λογικής, μεταρρυθμιστικό και φιλευρωπαϊκό, που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει με μαχητικότητα και αξιοπιστία τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνίδων και των ελλήνων που αποζητά την έξοδο από την κρίση, μέσα στην Ευρώπη,  με κοινωνική γαλήνη, συντεταγμένα και δημοκρατικά. Η απλή αυτή δήλωση έδωσε τροφή σε ανούσιες μυθοπλασίες όπως για παράδειγμα του Πρώτου Θέματος ότι τάχα είναι ήδη αποφασισμένη η κοινή κάθοδος της ΔΗΣΥ, της Δ.Ξ. και της Δράσης και αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής.  Οι συνεργασίες είναι από μόνες του δύσκολες και δεν διευκολύνονται από ανυπόστατα δημοσιεύματα”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το