Photo Gallery, Τοπικά

Διαμαρτυρία για τουαλέτες μαθητών

Στα 3ο - 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας αντιστοιχεί μία ανά 35 παιδιά


Μία τουαλέτα για 35 μαθητές αναλογεί στο σχολικό συγκρότημα, όπου στεγάζονται τα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Ιωνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των παιδιών. Οι γονείς ζητούν την όσο δυνατόν ταχύτερη παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, καθώς το νέο κτίριο που θα στεγάσει το 9ο Δημοτικό, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Στα δύο συστεγαζόμενα σχολεία φοιτούν 350 περίπου μαθητές, ενώ υπάρχουν μόνο δέκα τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών.

Το πρόβλημα είναι πως λόγω του πλήθους των παιδιών, οι τουαλέτες βουλώνουν πολύ γρήγορα, ενώ και οι μαθητές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Επίσης οι γονείς αναγκάζονται συχνά-πυκνά να βάλουν οι ίδιοι χρήματα από την τσέπη τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους υγιεινής.

Ο Δήμος Βόλου έχει σχεδιάσει την ανέγερση νέου κτιρίου σε γειτονικό του σημερινού σχολικού συγκροτήματος οικόπεδο, αλλά η ολοκλήρωση της ανέγερσης δεν προβλέπεται να γίνει του χρόνου. Επομένως οι γονείς ζητούν από το Δήμο να παρέμβει στο ζήτημα των χώρων υγιεινής, ώστε να μη διαιωνιστεί το πρόβλημα και την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας κ. Απόστολος Ακριβούσης τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μόλις από πέντε τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια, με αποτέλεσμα να φρακάρουν από το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο του διαλείμματος. Γιατί είναι αδύνατον να περάσουν 35 μαθητές σε κάθε τουαλέτα. Εκτός των άλλων φαίνεται πως έχει γίνει πλημμελής κατασκευή στην αποχέτευση, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε αντικείμενο ή μικρό χαρτάκι πέσει στην τουαλέτα, να βουλώνει. Έτσι αναγκάζονται είτε η σχολική επιτροπή είτε οι σύλλογοι γονέων να πληρώνουν από την τσέπη τους, προκειμένου να ξεβουλώσουν. Τουλάχιστον τέσσερις-πέντε φορές πλήρωσαν φέτος. Επίσης από τη μεριά του Δήμου μας τονίζεται ότι οι τουαλέτες ακόμη δεν έχουν παραληφθεί, αν και υποτίθεται ότι κατασκευάστηκαν πρόσφατα. Πάντως, παρότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί εδώ και δύο χρόνια, μέχρι στιγμής από το Δήμο δεν έχει σταλεί κλιμάκιο για να βρεθεί λύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να κατασκευαστούν ακόμη δέκα τουαλέτες. Επίσης να κατασκευαστεί νέο αποχετευτικό, ώστε να μη φρακάρουν οι σωλήνες.

Οι γονείς του 9ου Δημοτικού έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα ζήτημα που σχετίζεται με το θέμα της μυοκτονίας.

Εξάλλου στο διδακτήριο έχουν εντοπιστεί ποντίκια να κυκλοφορούν και γι’ αυτό το λόγο οι γονείς προχώρησαν στην προμήθεια και τοποθέτηση συσκευών υπερήχων σε τρεις αίθουσες.

«Ενώ έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς συλλόγου γονέων, εντούτοις τα προβλήματα με τα ποντίκια δεν έχουν εξαλειφθεί» είπε ο κ. Ακριβούσης και πρόσθεσε πως «στη λυόμενη αίθουσα, όπου γίνονται μαθήματα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από το Δήμο και τα λειτουργικά προβλήματα περιορίστηκαν. Ωστόσο συνεχίζει ο χώρος να είναι ανθυγιεινός. Η ζέστη αυτό τον καιρό μέσα στην αίθουσα είναι αφόρητη και τα παιδιά χειμώνα-καλοκαίρι βρίσκονται υπό συνθήκες κλιματισμού. Μάλιστα είχαμε και δύο κρούσματα πνευμονίας και αρκετά περιστατικά έντονων προβλημάτων άσθματος και ιώσεων που πιθανόν να προέρχονται από τον κλιματισμό».

Αναφορικά με το νέο κτίριο που πρόκειται να κατασκευαστεί για τη στέγαση του 9ου Δημοτικού, ο κ. Ακριβούσης είπε πως «σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λαμπρινίδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μελέτη κατασκευής του κτιρίου, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».

Σημειώνεται πως το εξαθέσιο 9ο Δημοτικό στεγάζεται σε ένα κτίριο με πέντε αίθουσες και μία λυόμενη αίθουσα.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το