Photo Gallery, Πολιτισμός

Πρωτοβουλία για ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φερών

Εκδήλωση Δ. Ρήγα Φεραίου, Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ΙΓ’ ΕΠΚΑ

 

 

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Στα ίχνη του Αρχαίου Θεάτρου των Φερών» που θα πραγματοποιηθεί στο Βελεστίνο, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου και γενικότερα οι πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εκ μέρους των τριών φορέων για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της πόλης των Φερών, ώστε στη συνέχεια να συνδράμουν και οι ίδιοι στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος που φιλοδοξεί να προσφέρει ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο στο Αρχαιολογικό – Ιστορικό Πάρκο Φερών – Βελεστίνου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομιλίες:

Ελένη Λαΐτσου, Δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου, «Η αρχαία πολιτισμική κληρονομιά ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας».

Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Προϊσταμένη ΙΓ’ ΕΠΚΑ, «Αναζητώντας τα ίχνη του Αρχαίου Θεάτρου των Φερών».

Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός, πρόεδρος του «Διαζώματος», «Ένα Μνημείο μας περιμένει».

Την Κυριακή, 5 Ιουνίου, και ώρα 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φερών.

Η πιθανή θέση του αρχαίου θεάτρου των Φερών εντοπίζεται στη ΒΑ πλαγιά του χαμηλού λόφου «Καστράκι», εκτός Σχεδίου Πόλης του Βελεστίνου, αλλά σε επαφή σχεδόν με το βόρειο όριό του. Εμπίπτει σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης των Φερών, όπου τοποθετείται η «Ελευθέρα Αγορά» και της οποίας η ταύτιση βασίζεται σε αρκετά ισχυρά αρχαιολογικά δεδομένα, όπως η αποκάλυψη τμήματος στοάς ελληνιστικής εποχής με ημίεργους κίονες δωρικού ρυθμού στη θέση τους πάνω στο στυλοβάτη, πολύ κοντά στην πιθανή θέση του θεάτρου. Ο χώρος είναι απαλλοτριωμένος και ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στη χαρακτηριστική κοίλη διαμόρφωση της πλαγιάς του λόφου διαγράφεται το κοίλο του θεάτρου, ενώ ένα παλιό μονοπάτι που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία φαίνεται να ακολουθεί την καμπύλη πορεία του διαζώματος. Στους πρόποδες του λόφου, στο σημείο της κοιλότητας, διαμορφώνεται επίπεδος χώρος που θα μπορούσε να ταυτισθεί με την ορχήστρα. Η πιθανή θέση του θεάτρου των Φερών ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που θέτει ο Βιτρούβιος (Περί Αρχιτεκτονικής, 5, 3, 1-2, 5-8) και συγκεκριμένα βρίσκεται σε υγιεινή περιοχή, μακριά από έλη, δεν είναι εκτεθειμένη στο Νότο, αλλά στραμμένη προς ΒΑ, προς την ανατολική θεσσαλική πεδιάδα και τη λίμνη Βοιβηίδα, σε χώρο ανοιχτό όπου δεν εμποδίζεται η διάδοση του ήχου και δεν δημιουργείται ηχώ. Πρόσφατες μικρής κλίμακας γεωφυσικές διασκοπήσεις έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά απαιτείται η διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του θεάτρου στο σημείο αυτό.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το