Photo Gallery, Τοπικά

Προτάσεις για τη λειτουργία των Κολυμβητηρίων

Κατέθεσαν τα τέσσερα ναυταθλητικά σωματεία του Βόλου

Προτάσεις για διέξοδο στη λειτουργία των κολυμβητηρίων του Δήμου Βόλου κατέθεσαν υπ’ όψιν της Δημοτικής Αρχής τα ναυταθλητικά σωματεία της πόλης που τα χρησιμοποιούν. Με αφορμή την πρόθεση του Δήμου να αναστείλει τη λειτουργία της πισίνας στο ΕΑΚ Βόλου, οι σύλλογοι Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ», NOB-Α, OEA-NAB και ΟΥΚΒ. Όπως επισημαίνουν τα ναυταθλητικά σωματεία, «η άθληση της νεολαίας, αλλά και όλων των δημοτών είναι κοινωνικό αγαθό, που το καλύπτουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, παρέχοντας κοινωνικό έργο και έχοντας αναδείξει σειρά πρωταθλητών και ολυμπιονικών».

Όπως επισημαίνουν, «τα σωματεία ευρισκόμενα ήδη σε πολύ δεινή οικονομική θέση, δεδομένου ότι έχουν παύσει κάθε είδους επιχορηγήσεις (από τη ΓΓΑ, ΚΟΕ, Δήμο Βόλου κ.λπ.), καλύπτουν τις ανάγκες προπόνησης, μετακινήσεων, συμμετοχών σε αγώνες και -κυρίως- τις αμοιβές των γυμναστών/ προπονητών (στο χώρο της πισίνας ανέρχονται σε 50, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άνεργοι) από τις εισφορές των γονέων, που αυτοί με τη σειρά τους αδυνατώντας πλέον -σε πολλές περιπτώσεις- να καλύψουν το κόστος, αποσύρουν τα παιδιά από τον αθλητισμό.

Κάθε προσπάθεια αύξησης του κόστους των ναυταθλητικών τμημάτων, προκειμένου να «συνεισφέρουν» στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα σημάνει στην ουσία μετακύληση του κόστους αυτού στους -ήδη επιβαρημένους- γονείς των αθλητών, με αποτέλεσμα τη διακοπή άθλησης ακόμη μεγαλύτερου αριθμού αθλητών.

Όσον αφορά στην ουσία του θέματος χρέωσης των σωματείων, έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Αντιλαμβανόμαστε ότι στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία είναι δύσκολο για το Δήμο Βόλου να καλύπτει το υψηλό κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας τα έσοδα του Δήμου, που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις, με απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Μείωση κόστους λειτουργίας: Εκτιμούμε ότι με μικρό κόστος επενδύσεων θα εξοικονομηθεί 20%-35% του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων και προτείνουμε:

-Την άμεση επανεργοποίηση της Επιτροπής Κολυμβητηρίου, με συμμετοχή αιρετών,

υπηρεσιακών παραγόντων και των Σωματείων, που γνωρίζουν πολύ καλά τη

λειτουργία και τα προβλήματα των εγκαταστάσεων.

-Η Επιτροπή Κολυμβητηρίου θα αναλάβει να καταγράψει, εξετάσει και προτείνει λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες για τη μείωση των επιμέρους δαπανών, με βασικό άξονα τις βελτιώσεις στην κατανάλωση φυσικών πόρων (νερό, ρεύμα, αέριο) και να κοστολογήσει – διερευνήσει τρόπους χρηματοδότησης των έργων.

-Υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων από το Δήμο με συμμετοχή – συνεισφορά των σωματείων, εφόσον δεν καλύπτεται το κόστος από ίδια κεφάλαια ή χορηγούς.

Αύξηση εσόδων λειτουργίας. Προτείνουμε:

-Την άμεση και αποδοτική ενοικίαση των κυλικείων.

-Την προγραμματική δέσμευση όλων των διοργανωτών διεθνών εκδηλώσεων στη -σταθμισμένη – καταβολή αντίτιμου για τη χρήση των εγκαταστάσεων (αθλητικών και καταλυμάτων), με άμεση εφαρμογή στο προγραμματισμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νεανίδων (Αύγουστος 2013).

-Τη συμφωνία με επιχειρηματικούς φορείς της πόλης (εστίαση – καταλύματα), για τη χορηγία εκ μέρους τους, τμήματος κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων, ως ανταποδοτικό τίμημα για τη διοργάνωση -από το Δήμο, τα σωματεία μας ή τις ομοσπονδίες – αθλητικών γεγονότων σε όλη τη διάρκεια του έτους, με άμεση εφαρμογή στο προγραμματισμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νεανίδων (Αύγουστος 2013).

-Τη διάθεση χώρων για τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.

Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις μας συνεισφέρουν συνολικά στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, πολύ περισσότερο από ένα αυθαίρετο «χαράτσι» που θα κατευθύνεται σε μια «μαύρη τρύπα» δαπανών, χωρίς τέλος. Η πρότασή μας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται στο διάστημα των επόμενων δύο μηνών με πλήρη συμμετοχή – συνεργασία μας.

Αν στο διάστημα αυτό θεωρείται ότι πρέπει να καλυφθούν κάποια ανελαστικά έξοδα, που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων, έως την υλοποίηση των έργων μείωσης κόστους, σας υπενθυμίζουμε ότι στα κολυμβητήρια της πόλης μας αθλούνται περί τους 1.000 αθλητές – παιδιά ημερησίως και στα οποία -με δικές σας ενέργειες- έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το