Photo Gallery, Πολιτική

Προτάσεις για επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κριτική στις κυβερνητικές επιλογές

Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα είπε ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 3.

Κριτικές παρατηρήσεις για κυβερνητικές επιλογές διατύπωσαν ορισμένοι ομιλητές από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών στην Ολομέλεια να γίνεται με περιορισμένο ακροατήριο στην κεντρική αίθουσα των συνεδριάσεων.
Διαφορετική ωστόσο ήταν η εικόνα στα εργαστήρια διαλόγου και προβληματισμού που λειτουργούσαν παράλληλα σε αίθουσες του Ταε Κβο Ντο, όπου πέραν των επισημάνσεων για επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις προς αξιοποίηση από τους υπουργούς.
Από το βήμα της Συνδιάσκεψης όλοι σχεδόν οι ομιλητές απευθύνθηκαν στο Γιώργο Παπανδρέου και του ζήτησαν να προχωρήσει σε αλλαγή πορείας, αλλά και προσώπων «πριν να είναι πολύ αργά». Από τη συζήτηση που διεξήχθη σε ήπιους γενικά τόνους, δεν έλειψε η έκφραση αγωνίας αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον κίνδυνο αλλοίωσης των βασικών ιδρυτικών του αξιών και απώλειας της φυσιογνωμίας του με αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να μην έχει την πολιτική πρωτοβουλία και να ακολουθεί τα γεγονότα που επιβάλλουν οι αγορές και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που τις εκφράζουν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραβρέθηκε σε όλες τις συζητήσεις στα εργαστήρια διαλόγου και παρακολούθησε πιο εκτεταμένα τη συζήτηση που έγινε για τα θέματα της ανάπτυξης, τις παρεμβάσεις που αφορούν το κέντρο της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων πόλεων, καθώς και για τα ζητήματα που άπτονται της διασφάλισης του κοινωνικού κράτους, κρατώντας σημειώσεις και καταγράφοντας προτάσεις και επιχειρήματα.

Ο Μ. Καρχιμάκης

Ανοίγοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «είμαστε όλοι συν-δημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει παντού, καθώς πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πορεία για την «Ελλάδα των Ελλήνων», την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη». «Αυτό είναι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «το πολιτικό μας DNA». Ο κ. Καρχιμάκης υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη και «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, διαφθορά, γραφειοκρατία, κλεπτοκρατία, αναποτελεσματικότητα, να τα γκρεμίσουμε, ει δυνατόν, όλα σε μια μέρα και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας».
Σχετικά με την κρίση που διέρχεται η χώρα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ’ όλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να πάψουν να μιλάνε μόνο για μέτρα, αλλά να μιλήσουν για ένα, όπως ανέφερε, πολιτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό και να του πούμε: Πάμε και πάλι μαζί».
Ανέφερε, μάλιστα, τρία συγκεκριμένα μέτρα-πυλώνες για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Την έκδοση ευρωομόλογου, την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και δίκαιου κράτους. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να πουν «όχι στην αντιπαράθεση προσωπικών πολιτικών στρατηγικών» και να δώσουν τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. «Καμία λύση δεν είναι μαγική σήμερα. Τα μέτρα είναι πρόσκαιρα», τόνισε ο κ. Καρχιμάκης.
Με αυστηρή γλώσσα επέκρινε τη ΝΔ, λέγοντας ότι «ποντάρει στο σενάριο της αυτοκαταστροφής έχοντας έναν αρχηγό ανεύθυνο, που κοροϊδεύει το λαό με ανύπαρκτες λύσεις».
Σχετικά με το αίτημα για κάθαρση και τιμωρία όσων κατασπατάλησαν τον εθνικό πλούτο, σημείωσε ότι το ερώτημα και το αίτημα «δεν θα τιμωρηθεί κανένας;», είναι δίκαιο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, αλλά δεν δικάζουν τα κόμματα και οι παρατάξεις αλλά η Δικαιοσύνη και αυτή κρίνεται όπως όλοι και να μη δίνει την εντύπωση, με λίγους λειτουργούς της, ότι κινείται με δύο ηθικές εξαιτίας ολίγων».
Έναν «προοδευτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» αποτελούμενο από 14 σημεία κατέθεσε η βουλευτής Β’ Αθήνας και πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
Τα πρώτα επτά σημεία του «οδικού χάρτη» είναι προτάσεις προς την κυβέρνηση και ειδικότερα: Κατάθεση Εθνικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, ενεργοποίηση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού, Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και εξυπηρέτησή του από ένα λειτουργικό κράτος. Προώθηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο της αυστηρής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων και δεσμεύσεων με την τρόικα και προάσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αν είχαμε διαλύσει ως κόμμα – όπως τώρα – πριν αναλάβουμε την εξουσία το 1981, τώρα θα ήμασταν ένα από αυτά τα κόμματα γκρουπούσκουλα, είπε στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Προτάσσοντας την έκφραση «όχι άλλα λάθη» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πιστεύει πως τα λάθη σταμάτησαν στους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά πρόσθεσε ότι «αχρηστεύσαμε δύο στελέχη μας» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το