Κατηγορίες: Τοπικά

Προσπάθειες για ενίσχυση του Νοσοκομείου με νοσηλευτές

Προσπάθειες για να έρθει νοσηλευτικό προσωπικό στο «Αχιλλοπούλειο» έχει ξεκινήσει η διοίκηση απευθύνοντας ουσιαστικά προσκλητήριο σε Βολιώτες που ήδη δραστηριοποιούνται σε Νοσοκομεία άλλων περιοχών. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας τονίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου που παραμένει, ενώ αναφέρεται στην Οφθαλμολογική Κλινική και το Γαστρεντερολογικό Τμήμα που λειτουργούν χωρίς ειδικό γιατρό. Επισημαίνει ακόμη ότι μέσα σε 2,5-3 χρόνια έχει συνταξιοδοτηθεί το 50% των γιατρών από το «Αχιλλοπούλειο».

Το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτών και εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων επιχειρεί να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου. Οι συνθήκες βέβαια δεν είναι εύκολες, καθώς οι μετατάξεις είναι «παγωμένες» εδώ και ένα χρόνο περίπου. Οι μόνοι τρόποι για να έρθει προσωπικό είναι είτε μέσω των αμοιβαίων μετατάξεων είτε των τρίμηνων αποσπάσεων. Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου κ. Μπαλλής ήδη προχώρησε πριν μερικές ημέρες σε κινήσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Όπως τονίζει ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Κώστας Καραμπάτσας, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό χρειαζόμαστε ακόμη οκτώ περίπου νοσηλεύτριες και το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Παράλληλα υπάρχουν ανάγκες και για εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων.

Ο κ. Καραμπάτσας αναγνωρίζει ότι οι «παγωμένες» μετατάξεις δημιουργούν πρόβλημα. Ωστόσο εκτιμά ότι μπορεί αν βγει αποτέλεσμα και μέσα από άλλες προσπάθειες. Όπως λέει, υπάρχουν οι καθηγητές που βγήκαν σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν. Η διοίκηση του Νοσοκομείου απευθύνεται στους εργαζόμενους σε δημόσια Νοσοκομεία της χώρας με καταγωγή από το Βόλο, προκειμένου να γυρίσουν πίσω. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχουν οι αμοιβαίες μετατάξεις, οι αποσπάσεις για δύο τρίμηνα μέσα σε ένα χρόνο και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν και οι μετατάξεις, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον.

Το νέο δεδομένο είναι πως η διοίκηση του Νοσοκομείου μετά τους γιατρούς στρέφει το ενδιαφέρον της και στο χώρο των εργαζομένων που παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αρμονική παροχή υποστήριξης στους ασθενείς.

 

Συνταξιοδοτήθηκετο 50%

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρεται στις ελλείψεις γιατρών που υπάρχουν ακόμη στο Νοσοκομείο, ενώ αναφέρεται και στις συνταξιοδοτήσεις.

Όπως τονίζει, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, «αισθάνεται την ανάγκη να αποσαφηνίσει κάποια θέματα και να ενημερώσει την κοινωνία της Μαγνησίας, τόσο για τη λειτουργία του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση του τομέα της υγείας στη χώρα.  Με την αλλαγή της διοίκησης, άρχισαν να επιλύονται κάποια προβλήματα, τόσο οικονομικής φύσεως όσο και συνεργασίας σε επίπεδο λειτουργίας. Είναι αλήθεια ότι το κλίμα «τρομοκρατίας» έχει εκλείψει και τουλάχιστον ψυχολογικά, είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε το έργο μας, πιο ήρεμα συντονισμένα και απερίσπαστα. Το μείζον θέμα, το οποίο παραμένει «αγκάθι», είναι ότι για να επιτελέσεις το έργο σου, χρειάζεσαι μέσα και συνεργάτες. Αυτά τα δύο είδη λοιπόν, βρίσκονται προς εξαφάνιση στις μέρες της οικονομικής ανέχειας, της Ελλάδας του σήμερα. Εάν προσθέσουμε και την κοροϊδία από πλευράς υπουργείου».

Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η Οφθαλμιατρική Κλινική και το Γαστρεντερολογικό Τμήμα είναι χωρίς ειδικό ιατρό, ενώ το Ογκολογικό και το Αιματολογικό συνεχίζουν με έναν. Τα προβλήματα ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, όπως είναι η στελέχωση του επιστημονικού προσωπικού (ιατροί), δεν επιλύονται με σπασμωδικές και παροδικές κινήσεις, επικουρικών συναδέλφων, κύριοι υπεύθυνοι του υπουργείου, οι οποίοι παρά τη θέληση που διαθέτουν δεν καθιστούν ένα τμήμα ή μία κλινική λειτουργική. Οι επικουρικοί συνάδερφοι, είναι ετήσιας σύμβασης, με τελείως αβέβαιο το μέλλον τους για το τι τους επιφυλάσσει το υπουργείο τον επόμενο χρόνο. Παρά τις θυσίες τους και τις ικανότητές τους, δεν είναι εφικτό να αναλάβουν ευθύνες σε ιδιαίτερα περιστατικά, χωρίς τη συνδρομή μόνιμων, ειδικών επιμελητών».
Ακόμη επισημαίνεται ότι «σε περίοδο 2,5-3 ετών η δύναμη των ιατρών της Μαγνησίας στο δημόσιο τομέα, έχει συρρικνωθεί στο 50-55% περίπου, διότι οι πρωτοείσακτοι οι οποίοι στελέχωσαν το ΕΣΥ έχουν συνταξιοδοτηθεί. Το υπουργείο εμπαίζει την κοινωνία, αφού ούτε καν ο κανόνας πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη δεν ισχύει. Ουδείς αντικαθίσταται! Ναι! Δεν κλείνουν τα δημόσια νοσοκομεία, άλλωστε αυτό έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, απλά τα αφήνουν να «σβήσουν» από μόνα τους και με εργασιακά «μπαλώματα», επιχειρούν να παρουσιάσουν έργο. Τουλάχιστον ας έχουν το σθένος πολιτικών ανδρών, να δηλώσουν δημόσια, «αυτό μας επιτρέπουν μόνο, αυτό κάνουμε». Το να παρουσιάζεις το «τίποτα» ως «τα πάντα» δεν είναι διασκεδαστικό, είναι τραγικό. Τη θλίψη, την απογοήτευση και την πολιτική περιφρόνηση, θα την κατανοήσουν, όλοι όταν σε 2-3 μήνες (φωνάζουμε εδώ και ένα χρόνο!), η παιδιατρική κλινική μας, πλήρως στελεχωμένη πριν λίγο με διψήφιο αριθμό επιμελητών ιατρών, θα μείνει με μόλις δύο. Θα δούμε τότε κύριοι του υπουργείου, πόσους επικουρικούς θα χρειαστείτε!».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σιλουέτες ζωής» – Αναζήτηση διεξόδου στις δυσκολίες της ζωής

  Το βιβλίο της Άρτεμις Χατζηγεωργίου - Κουτσούκου με τίτλο «Σιλουέτες ζωής» θα παρουσιαστεί στον…

25 Ιανουαρίου 2024

Παρουσίαση του βιβλίου «Φωτοανάγνωση» της Βασιλικής Γιαννακοπούλου

  Η συγγραφέας και ψυχολόγος Βασιλική Γιαννακοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Φωτοανάγνωση», τη…

25 Ιανουαρίου 2024

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσει άμεση λύση για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους”

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Πέρασαν πάνω από 4 μήνες από το…

25 Ιανουαρίου 2024

Ραφαέλα Πιτσικάλη: Θλίψη για τον θάνατο της 21χρονης – «Μια μαχήτρια της ζωής», αναφέρουν στις αναρτήσεις τους οι επώνυμοι

Θλίψη προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο της Ραφαέλας Πιτσικάλη σε ηλικία 21 ετών. Η…

25 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση «Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα» από ΑΣΚΙ και ΣΙΜΕΑ

  Οι Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης…

25 Ιανουαρίου 2024

Πυροβολισμοί με μαφιόζικο άρωμα – Τον πλησίασε με αυτοκίνητο και του έριξε τρεις φορές

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (24/1) στην Κάτω Αχαΐα. Σύμφωνα με πληροφορίες…

25 Ιανουαρίου 2024