Photo Gallery, Πολιτισμός

Προσεγγίσεις αρχαίων πόλεων και χρήσεων νερού


 

ΙΓ’ ΕΠΚΑ Φωνές Νερού Μυριάδες. Άποψη της έκθεσης στη Νέα Πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου που αναφέρεται στη χρήση του νερού στην αρχαία Δημητριάδα.

 

 

Κύκλος εκδηλώσεων των Εφορειών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 


 

Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες και οργανωμένες σχολικές ομάδες σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο, διοργανώνει για το χρονικό διάστημα 6 έως 10 Οκτωβρίου η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές Νερού Μυριάδες». Αντίστοιχες εκδηλώσεις με θεματικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής διοργανώνει και η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου. Στο μεταξύ, μεθαύριο Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί αλληλοενημέρωση του επιστημονικού προσωπικού της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011.

 

Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανελλαδική εκστρατεία του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές Νερού Μυριάδες», η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το τετραήμερο 6, 7, 8 και 9 Οκτωβρίου, με την προβολή μνημείων, των οποίων η λειτουργία σχετίζεται με τη χρήση του νερού και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιλεγεί μνημεία από τη Λάρισα και τις Φθιώτιδες Θήβες – Ν. Αγχίαλο.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φθιωτίδων Θηβών – Νέας Αγχιάλου προβάλλονται δύο λουτρά, ένα νότια της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου που εντάσσεται σε συγκρότημα γυμνασίου και παλαίστρας και ένα δυτικά της ίδιας βασιλικής, στο οποίο διατηρούνται οι πήλινοι σωλήνες τροφοδοσίας και οι κτιστοί αγωγοί μεταφοράς του νερού από το κεντρικό υδραγωγείο της πόλης. Στα παραπάνω μνημεία θα γίνονται θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες και οργανωμένες σχολικές ομάδες κατόπιν συνεννόησης.

Στη Λάρισα προβάλλονται τα δύο παλαιοχριστιανικά λουτρά, της Πλατείας Νέας Αγοράς και της Πλατείας Λαμπρούλη, και η δεξαμενή της οδού Μανωλάκη. Η δεξαμενή, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας διατηρείται σε υπόγειο οικοδομής, θα είναι επισκέψιμη κατά το τετραήμερο των εκδηλώσεων, τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τις σχολικές ομάδες. Ειδικά για τους μαθητές η δεξαμενή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Στη δεξαμενή θα γίνονται θεματικές ξεναγήσεις ενώ για τα λουτρά θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό. Επιπλέον, με αφορμή την επίσκεψη στο μνημείο, οι επισκέπτες θα ενημερώνονται μέσα από πόστερ, για το παλαιότερο και πρόσφατο έργο της Εφορείας.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Γιαλούρη τηλ. 2413 508250 (Λάρισα) και κ. Α. Ντίνα, τηλ. 24280 76468 (Ν. Αγχίαλος).

Από την πλευρά της, η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου συμμετέχει στις εκδηλώσεις με θεματικές περιηγήσεις για το ευρύ κοινό στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του Σέσκλου, της αρχαίας Δημητριάδας, της Υπέρειας Κρήνης Φερών – Βελεστίνου, της αρχαίας πόλης στο λόφο της Γορίτσας και στο Υδραγωγείο και το Λουτρικό συγκρότημα Ρωμαϊκών χρόνων, που αποκαλύφθηκε στον Πολυχώρο του Διατηρητέου Μύλου Λούλη, στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιών. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 9 έως 12 ετών στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου και στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιών, τα θέματα των οποίων αντίστοιχα είναι «Με νερό και χώμα…» και «Κάνοντας μπάνιο σε ρωμαϊκά λουτρά», ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Υπέρειας Κρήνης Φερών – Βελεστίνου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με Σχολεία της περιοχής. Τέλος, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Τα ταξίδια της Σταλίτσας», για παιδιά 5 έως 7 και 9 έως 12 ετών. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2011, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου αλλά και στους παραπάνω επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγο στην ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, στα τηλέφωνα 24210 25349 και 24210 76278.

Τα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου (12 μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής ράπεζας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011. Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Θα λάβουν μέρος αρχαιολόγοι της ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α. που ασχολούνται επιστημονικά με το θέμα της εγκατάλειψης αρχαίων πόλεων κατά τους ιστορικούς χρόνους, προκειμένου να τεθούν επιστημονικοί προβληματισμοί αναφορικά με τις συνθήκες κρίσης που διαμόρφωσαν την ιστορική τους διαδρομή και οδήγησαν, κατά περίπτωση, στην εγκατάλειψή τους.

Επίσης, την ίδια ημέρα (11 π.μ.) στην ίδια αίθουσα, στο πλαίσιο των Ειδικών Συναντήσεων που διοργανώνει η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την αλληλοενημέρωση του επιστημονικού της προσωπικού σε αρχαιολογικά και άλλα ζητήματα, θα παρουσιαστεί το θέμα «Το Μουσείο ως κτιριακός τύπος – Διαχρονική Προσέγγις»η από την κ. Θ. Μακρή-Σκοτινιώτη, αρχιτέκτονα της ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το