Photo Gallery, Πολιτική

Προς νέο πακέτο και διεθνή συνδρομή

Δήλωση Γιούνκερ μετά από τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης

της χώρας μας ή εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ

 

 

 

Tην εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα εγκρίνει νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο. Τόνισε, ωστόσο, πως αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους θα περιλαμβάνεται και η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μετά από διαπραγματεύσεις με ιδιώτες δανειστές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ιδρύσει φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας μας ή εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ. “Η Ελλάδα θα μπορέσει να τιμήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της” τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είπε ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και θα πετύχει ακόμη περισσότερα με την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο -όπως ανέφερε- θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Παράλληλα, προανήγγειλε διεθνή συνδρομή στην Αθήνα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

“Έχουμε ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα απ’ την εφαρμογή του προγράμματος αυτό τον πρώτο χρόνο, παραδείγματος χάριν τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ και πολλές άλλες αλλαγές και αυτό χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Την ίδια ώρα βλέπουμε τις αγορές να παραμένουν επιφυλακτικές γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή συζητάμε για επιπλέον οικονομική βοήθεια” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: “Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχει το δημόσιο να βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές. Αυτό που ζήτησα από τον κ. Γιούνκερ και από άλλες χώρες-μέλη και θα ζητήσω και από περισσότερες, καθώς και από την Κομισιόν, είναι να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες αλλά και με την Κομισιόν για παροχή τεχνογνωσίας για τον δημόσιο τομέα από αποκρατικοποιήσεις μέχρι την υγεία, από την παιδεία μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εύκολη δημιουργία επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αναμόρφωση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Χαίρομαι πολύ που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν παρέχοντας στην Ελλάδα ανθρώπους, τεχνογνωσία και ειδίκευση”.  

Η συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ έγινε στον απόηχο των πληροφοριών που μέτεδωσε το Reuters, το οποίο επικαλούμενο πηγή πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνεδρίασαν την Πέμπτη στη Βιέννη κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2014.

Σύμφωνα με το Reuters, το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι περίπου 80 δισ. ευρώ και επιμερίζεται ως εξής:

Ποσό 30-35 δισ. ευρώ θα προέλθει από επιπλέον δάνεια προς την Ελλάδα

Ποσό 25 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Περί τα 20 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη συμμετοχή ιδιωτών με μια μορφή “ανακύκλωσης” του χρέους, δηλαδή από εθελοντική διακράτηση των ομολόγων που λήγουν το διάστημα 2012 – 2014.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν έχει κλείσει και μένει ακόμη να συμφωνηθούν πολλές τεχνικές εκκρεμότητες. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι την 20η Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα, ώστε να περάσει από τη συνεδρίαση του Eurogroup και ακολούθως το σχέδιο να εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Ιουνίου.

Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν ευφορία στις αγορές, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να καταγράφει άνοδο και τα spreads των ελληνικών ομολόγων σημαντική αποκλιμάκωση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το