Πολιτική

Προς νέες χαμηλότερες αντικειμενικές στα ακίνητα

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναπροσαρμογή των τιμών

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το Μνημόνιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα αφού με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται πλέον και τα αγροτεμάχια.

Περισσότεροι από 2.800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φορολογηθούν από εφέτος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων για την περιουσία που διαθέτουν αν τελικά επικρατήσει τελικά το σενάριο που κάνει λόγο για αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ατομικής ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» συνολικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα επιβαρύνονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν τελικά δεν ισχύσει κανένα αφορολόγητο ανέρχεται σε 5.569.000. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ διαθέτουν 2.769.000 συμπολίτες μας, ενώ 1.356.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι στα παραπάνω όρια περιουσιών δεν έχουν συμπεριληφθεί τα εκτός σχεδίου ακίνητα καθώς ποτέ δεν έχει γίνει υπολογισμός για αυτές τις περιουσίες.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκοτόπια κτλ.) θα φορολογηθούν με διαφορετική κλίμακα από αυτήν που θα εφαρμοστεί στα εντός σχεδίου ακίνητα. Ωστόσο στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα φορολογηθούν τα εντός σχεδίου ακίνητα αλλά και για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.

Η φορολογική κλίμακα για τα εντός σχεδίου ακίνητα θα περιλαμβάνει πάνω από 12 συντελεστές με ανώτερο 2,6% για ακίνητη περιουσία άνω των 4 εκατ. ευρώ, ενώ το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για αφορολόγητο ύψους 50.000 ευρώ.
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι αν δεν φορολογηθούν έστω και με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας κάτω από 50.000 ευρώ τότε ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα (περίπου 2 δισ. ευρώ) δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Επικριτικός για τις διαρροές σεναρίων αναφορικά με το φόρο ακινήτων που τρομοκρατούν τους πολίτες εμφανίσθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 και στον Ν. Χατζηνικολάου. Αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων είπε πως το υπουργείο μελετά διάφορα σενάρια και  δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις και ότι όποιος διαρρέει σενάρια είναι υπεύθυνος να τα σχολιάσει.

Στουρνάρας: Σενάρια εκτός πραγματικότητας

«Δεν υπάρχει καμία φοροεπιδρομή, δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανέναν νέο φόρο στα ακίνητα» δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρενέβη με αφορμή τη «θύελλα» που έχει ξεσηκωθεί εν όψει των αποφάσεων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά και την ανοιχτή διαφοροποίηση ακόμη και βουλευτών της ΝΔ.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης όσο και ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο διαφαινόμενο φορολογικό μπαράζ. Ο κ. Βορίδης μίλησε για «κακή, λάθος και άδικη πολιτική», η οποία -όπως εκτίμησε- «δεν θα αποφέρει τελικά και έσοδα», ενώ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κίνδυνο το 2013 να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας».

Με παρέμβασή του το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε «μεγάλη κατάπληξη» για τις τοποθετήσεις αυτές, είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ αγνόησαν τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και ξεκαθάρισε πως «ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα» και πως όσα έσοδα προκύπτουν από τη σημερινή φορολογία, τα ίδια θα προκύπτουν και με τον νέο φόρο και «ούτε ευρώ περισσότερο».

«Τα σενάρια που εξυφαίνονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός και είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να εισπράττονται οι ίδιοι φόροι που κατά μέσον όρο εισπράττονται τα τελευταία χρόνια, επί το δικαιότερον και το απλούστερον.

Στο σχόλιο ότι στους φόρους αυτούς περιλαμβάνεται και το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και επιβλήθηκε ως έκτακτο μέτρο τοποθετήθηκε λέγοντας πως οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου απ’ ό,τι άλλες χώρες, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη φορολόγηση χωραφιών, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη».

«Θέλουμε περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο, αυτό λέει το πρόγραμμα από τα ακίνητα. Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα για να δούμε πώς θα μοιραστεί με τον δικαιότερο τρόπο το φορολογικό βάρος» είπε ο κ. Στουρνάρας. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται την Παρασκευή, λέγοντας: «Δεν επειγόμαστε να καταλήξουμε αύριο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, θα κάνουμε διάλογο». Ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών της αγοράς, αλλά και να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Ο ίδιος δήλωσε πως αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, τόνισε όμως πως πρώτη προτεραιότητα είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. “Χρειαζόμαστε σε δύο χρόνια μέσα 13,5 δισ. , 11,5 δισ τα έχουμε εξοικονομήσει από μείωση δαπανών και μόνο 2 δισ. από αύξηση εσόδων, νομίζω ότι είναι μια πολύ δίκαιη κατανομή” επισήμανε.

Σε ερώτηση για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε: «Προσπαθούμε πάρα πολύ αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όταν κάνουμε προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής υπάρχουν από παντού παράπονα. Εδώ ακούω μόνο προτάσεις πώς να μειώσω φόρους, πώς να απαλλάξω από φόρους ανθρώπους που δεν πληρώνουν ποτέ».

Στον υπουργό Οικονομικών έστειλαν σήμερα επιστολή οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητώντας μείωση των αντικειμενικών τιμών της εφορίας κατά 40% και των συντελεστών εμπορικότητας κατά 50%.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το