Photo Gallery, Τοπικά

Προς νέα κινητοποίηση οι φαρμακοποιοί

Με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, ενώ αναμένουν εξόφληση συνταγών

Να πληρωθούν για το 42% των συνταγών που εκτέλεσαν το Μάιο, αναμένουν με αγωνία σήμερα οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι πάντως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα το κλίμα αγανάκτησης έχει γίνει πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, αφού υπάρχουν πολλές φήμες ότι μπορεί τα παλιά χρέη των προηγούμενων Ταμείων από το 2011 να τα πάρουν σε ομόλογα.

Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα μήνα. Η τελευταία φορά που εξοφλήθηκαν, ήταν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και σχετιζόταν με την εξόφληση του Απριλίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, σήμερα οι φαρμακοποιοί περιμένουν να εξοφληθούν για τις συνταγές που εκτέλεσαν τον περασμένο Μάιο. Δεν πρόκειται όμως για όλο το ποσό, αλλά για ένα 42%, σα να είναι φιλοδώρημα δηλαδή. Το υπόλοιπο ποσοστό για τις συνταγές του Μαΐου θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και τις 15-16 Αυγούστου. Αλλά μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Αυγούστου, θα πρέπει να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές του Ιουνίου.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που δεν πληρωθούν; Οι φαρμακοποιοί του Νομού θα προχωρήσουν σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το πότε θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και από τη σημερινή συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πάντως η κινητοποίηση θεωρείται μονόδρομος για τους φαρμακοποιούς, ώστε να πιέσουν το υπουργείο Υγείας στη δρομολόγηση μιας οριστικής λύσης στο ζήτημα της καθυστέρησης εξόφλησης των συνταγών. Όπως αναφέρουν, δεν αντέχουν οικονομικά να διανύουμε τον Αύγουστο και να περιμένουν να πληρωθούν για το Μάιο.

Ο χρόνος έναρξης της κινητοποίησης είναι ανοικτός, μπορεί και σε μια εβδομάδα, μπορεί και μετά τις 22 Αυγούστου.

Μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει και προτάσεις και για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως η κατάληψη των γραφείων του ΕΟΠΥΥ σε τοπικό επίπεδο.

Στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο υπάρχει η διάθεση ότι ακόμη και αν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συναινέσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορεί να κινηθεί στο πλαίσιο της πανθεσσαλικής αντίδρασης.

Στο μεταξύ στον κλάδο των φαρμακοποιών επικρατεί έντονη ανησυχία και για τις διάφορες φήμες ότι για τα χρέη των ταμείων πριν συνενωθούν με τον ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί θα τα λάβουν τελικά σε ομόλογα.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, νέα ταλαιπωρία αναμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που τον περασμένο Ιούνιο, όταν υπήρχε η κινητοποίηση με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, πλήρωναν από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τα φάρμακα. Και αυτό, γιατί οι ίδιοι μεταβαίνουν στα γραφεία του πρώην ΟΠΑΔ για να πάρουν τα χρήματά τους από το Ταμείο και η ενημέρωση που έχουν, είναι ότι θα εξυπηρετηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το