Πολιτική

Προς μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες
Στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες

Στα θέματα της φοροδιαφυγής και της ενεργειακής πολιτικής εστίασαν το ενδιαφέρον τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Χ. Ρομπάι, τονίζοντας ότι «η καταπολέμησή της είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας». Ο Χ. Ρομπάι, τόνισε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια έσοδα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες.

Συνεχίζοντας, ο Χ. Ρομπάι τόνισε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι η βούληση της ΕΕ να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο). «Ελπίζουμε να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα», ανέφερε ο Χ. Ρομπάι.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας την αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περί «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Είμαστε στο μέσο μίας ενεργειακής επανάστασης και ενός αγώνα για πόρους, είπε ο Βαν Ρομπάι, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες να ανταγωνιστούν λόγω των υψηλών τιμών. Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει ποιο ενεργειακό μείγμα θα προκρίνει για την ίδια, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στο σχιστολιθικό αέριο (shale gas) ως μία από τις πιθανές λύσεις.

Εξάλλου, τόσο ο Ρομπάι, όσο και ο Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισαν ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, και τόνισαν την ανάγκη να συνδεθούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία μεγάλων έργων ενεργειακής υποδομής.

Όπως είπε ο Βαν Ρομπάι, αν δεν ληφθούν μέτρα, σύντομα η Ευρώπη θα είναι η μόνη ήπειρος που θα είναι πλήρως εξαρτημένη στα θέματα ενέργειας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, είπε.

Είμαστε από τους λίγους παίκτες που τηρούν τους στόχους για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, είπε η Α. Μέρκελ αναφερόμενη στην ΕΕ και ανέφερε ότι η Ένωση θα εργαστεί για νέους στόχους για το 2030.

Εν τω μεταξύ εισροές ύψους 38 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι συλλογικές επενδύσεις (ΟΣΕΚΑ) στην Ευρώπη το Μάρτιο, έναντι 44 δισ. ευρώ εισροών του Φεβρουαρίου. Αυτή η μικρή μείωση οφείλεται στη μεταστροφή των καθαρών πωλήσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Χρηματαγοράς.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΚ) Χρηματαγοράς κατέγραψαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθαρές εισροές ύψους 41 δισ. ευρώ Οι καθαρές εισροές στα Ομολογιακά αυξήθηκαν και ανήλθαν στα 15 δισ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. Οι καθαρές πωλήσεις στα Μετοχικά ΑΚ κατήλθαν στα 9 δισ. ευρω από τα 14 δισ.ευρω του Φεβρουαρίου. Οι καθαρές πωλήσεις των Μικτών ΑΚ αυξήθηκαν το Μάρτιο στα 13 δισ. ευρώ από τα 11 δισ. Ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Τα ΑΚ Χρηματαγοράς παρουσίασαν μία μεταστροφή στις καθαρές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και κατέγραψαν εκροές ύψους 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εισροές των 4 δισ. Ευρώ του Φεβρουαρίου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν το Μάρτιο στα Euro 18 δισ., από τα 12 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. Οι καθαρές εισροές των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία), αυξήθηκαν στα Euro 15 δισ. το Μάρτιο σε σχέση με τις εισροές των 9 δισ. Ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στα 6.697 δισ. ευρω. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε και αυτό μηνιαία αύξηση ύψους 1,9% και ανήλθε στα 2.644 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα.

Το συνολικό ενεργητικό της ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων ανήλθε στα 9.341 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το