Photo Gallery, Πολιτική

Προς επαναγορά ομολόγων

Άτυπη συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ για το ελληνικό χρέος

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 18. Στην πιο δραματική φάση της εισέρχεται η ελληνική κρίση χρέους, εν όψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε για την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε χθες ότι δεν επεξεργάζεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα και μια αναδιάρθρωση, όπως αναφέρεται διαρκώς, έχει επίσης την αρνητική επίπτωση ότι οι χώρες πιθανότατα δεν θα καταβάλλουν και πολλή προσπάθεια πλέον», δήλωσε σε συνέντευξή της στο ARD η κ. Merkel, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.  «Δεν εργάζομαι (προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης). Κάνουμε το παν για να αποφύγουμε κάτι που είναι ακόμα σκληρότερο, όμως δηλώνω ξεκάθαρα πως η εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών δείχνει πως έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, λόγω των πολύ, πολύ υψηλών χρεών», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, για την οποία επιμένει το Βερολίνο, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) που επιδιώκει η Φρανκφούρτη.

Η λύση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, με λελογισμένη περικοπή του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη. Η έκταση των συνεπειών δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη, καθώς η κίνηση αναμένεται να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πάντως, αναμένεται να συμφωνήσει, να συνεχίσει να αποδέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Παράλληλα, ο EFSF θα δώσει κεφαλαιακή ενίσχυση σε όσες τράπεζες τη χρειαστούν.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα ως εχέγγυα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, στην περίπτωση που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξιολογηθούν ως default, δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times Deutscheland» ο επικεφαλής της Τράπεζας, κ. Ζ. Κ. Τρισέ. Ο κ. Τρισέ επέκρινε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τον χειρισμό της κρίσης, δηλώνοντας πως χρειάζονται περισσότερη πειθαρχία.

«Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορούμε πλέον να δεχθούμε τα χρεοκοπημένα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα», δήλωσε στην εφημερίδα, σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τότε να παρέμβουν για να διορθώσουν την κατάσταση… οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίσουν το ευρωσύστημα να λάβει εχέγγυα τα οποία μπορεί να δεχθεί».  Ωστόσο, δεν επεκτάθηκε στο ποιες επιλογές έχουν οι κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην περίπτωση χρεοκοπίας.  Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα στην ΕΚΤ, τότε θα έρχονταν αντιμέτωπες με έλλειψη ρευστού.  Σε ότι αφορά τον χειρισμό της κρίσης από τις κυβερνήσεις, δήλωσε ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη βελτίωσης της ‘λεκτικής πειθαρχίας’. Οι κυβερνήσεις πρέπει να μιλούν με μια φωνή για τόσο περίπλοκα και ευαίσθητα θέματα όπως η κρίση».

 

Der Spiegel: «Επαναγορά ομολόγων»

Στο Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το «Der Spiegel» στο τεύχος του που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

» Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς», γράφει το «Spiegel».

Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η υπόθεση μιας επαναγοράς από την Ελλάδα των δικών της ομολόγων συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα, είχαν επισημάνει ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγηση του σε ΑΑΑ, την καλύτερη δυνατή, και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά (των ομολόγων της).

 

Οι τρεις επιλογές από τη Ρώμη

Τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες στη συνάντηση της Ρώμης παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το ελληνικό πρόβλημα. Η διακράτηση-επιμήκυνση: 100% επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 (περίπου 160 δισ. ευρώ), με κουπόνι στην ονομαστική αξία με εξασφαλίσεις, με επιμήκυνση για 30 χρόνια με κουπόνι χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, με ομόλογα ετήσιας απόδοσης ή ομόλογα που πληρώνονται στη λήξη του.

Ανταλλαγή χρέους: το 100% των ομολόγων θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με νέα 30ετή ομόλογα που πληρώνονται στη λήξη τους. Υπάρχουν και δύο παραλλαγές: τα νέα ομόλογα να είναι στην ονομαστική αξία των παλιών, αλλά με μικρότερο επιτόκιο. Τα νέα ομόλογα να αγοραστούν σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής.

Επαναγορά χρέους με μετρητά: στόχος τα ομόλογα που λήγουν το προσεχές διάστημα με μεγάλες εκπτώσεις στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική ονομαστική μείωση του χρέους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το