Τοπικά

Προς δημιουργία μουσείου στο Ριζόμυλο

Τη δημιουργία μουσείου στο Ριζόμυλο προωθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ενώ το έργο έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα Leader που σχετίζεται με την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ο Δήμος έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική πρότασή του την οποία και έχει υποβάλει προς έγκριση στους αρμόδιους φορείς, αλλά και σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου που διαχειρίζεται το όλο πρόγραμμα.

Την πρωτοβουλία αυτή γνωστοποίησε η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου το περασμένο Σάββατο.

Η ανάδειξη της λαογραφικής, πολιτιστικής και αγροτικής κληρονομιάς του Ριζόμυλου προωθείται συστηματικά από τη Δημοτική Αρχή μέσα από το αναπτυξιακό εργαλείο του Leader, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένη χρηματοδότηση και παρέμβαση.

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας, προχωρούμε σε παρεμβάσεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού. Μέσα από το πρόγραμμα Leader έχουμε ξεκινήσει ήδη τις ενέργειες μέσα από την εκπόνηση σχετικών μελετών για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου, όπου θα φιλοξενούνται και θα εκτίθενται όλες οι συλλογές, καθώς και τα σπουδαία αντικείμενα της πλούσιας παράδοσης που διαθέτει η περιοχή. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, η περιοχή μας θα αποκτήσει ένα δίκτυο μουσειακών-εκθεσιακών χώρων που θα φυλάσσεται η πολύπλευρη πολιτιστική κληρονομιά και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Είναι μια παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την περιοχή και έλειπε από την τοπική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε η κ. Λαΐτσου.  

Την κατασκευή μνημείου για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι στην περίοδο της Κατοχής κατά των κατακτητών προωθεί στο Ριζόμυλο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Ο Ριζόμυλος αποτελεί μαρτυρικό χωριό, με δεκάδες πολίτες του στην περίοδο της Κατοχής να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη θηριωδία των κατακτητών, ενώ η κωμόπολη καταστράφηκε ολοσχερώς σε αντίποινα για την ηρωική αντίσταση που είχε αναπτυχθεί από τις διάφορες οργανώσεις κατά των Ναζί.

Όπως σημείωσε η δήμαρχος «έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για τη δημιουργία ενός μνημείου στο κέντρο της κωμόπολης, όπου οι κάτοικοι θα θυμούνται και θα τιμούν τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της χώρας. Στόχος μας είναι το μνημείο να έχει ανεγερθεί μέχρι και τις 23 Μαρτίου ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνται στο Ριζόμυλο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες».

Παράλληλα, η δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, θα υπάρχει κεντρική εκδήλωση στο Ριζόμυλο το οποίο διαθέτει παράδοση στην τήρηση των αποκριάτικων ηθών και εθίμων συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες από τις γύρω περιοχές.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου, ενώ πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των εκδηλώσεων στο τριήμερο της Αποκριάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το