Photo Gallery, Τοπικά

Προληπτικές δράσεις κατά σεισμού

Σεισμός

Μνημόνιο ενεργειών αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου έχουν ξεκινήσει τα σχολεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος και στο ζήτημα της πυρασφάλειας, όπου άνδρες της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στα σχολεία και ενημερώνουν εκπαιδευτικούς και μαθητές, πώς να χρησιμοποιούν τους πυροσβεστήρες και ποιες άλλες ενέργειες μπορούν να κάνουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Εξάλλου, σε καθένα σχολείο μπορεί να υπάρχουν ακόμη και δεκαπέντε πυροσβεστήρες, οπότε η ενημέρωση για τη χρήση τους είναι απαραίτητη.

Το έγγραφο που έχει σταλεί στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, έχει τίτλο «Εσωτερικός κανονισμός σχολικής μονάδας και μνημόνιο ενεργειών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου ή άλλου κινδύνου».

Μετά των δράσεων περιλαμβάνεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενεργειών, πριν από το σεισμό, ανάθεση αρμοδιοτήτων στους εκπαιδευτικούς, συμμετοχή των μαθητών. Παράλληλα, σημαντικό στάδιο είναι και η επισήμανση κάποιων επικίνδυνων σημείων μέσα στο διδακτήριο, όπως φωτιστικά που δεν είναι καλά στερεωμένα, βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε δύσκολες θέσεις, άλλα βαριά αντικείμενα που πρέπει να απομακρυνθούν ή να τοποθετηθούν σε πιο ασφαλή σημεία.

Ένα άλλο στάδιο ενεργειών, αποτελεί το σχέδιο δράσης κατά τη διάρκεια του σεισμού. Για παράδειγμα, πώς θα κατέβουν τις σκάλες οι μαθητές που οι αίθουσες διδασκαλίας είναι στο δεύτερο όροφο.

Ακόμη, προβλέπονται και ενέργειες μετά το τέλος του σεισμού, όπως η επικοινωνία με τους γονείς, το κλείσιμο των διαφόρων δικτύων, όπως της ΔΕΗ, η διαφύλαξη του αρχείου του σχολείου.

Σε όλη τη σχολική περίοδο πραγματοποιούνται διάφορες ασκήσεις ετοιμότητας, καθότι ο σεισμός μπορεί να προκληθεί την ώρα που οι μαθητές θα βρίσκονται στο διάλειμμα ή στο ολοήμερο σχολείο και θα κάθονται στην τραπεζαρία ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή σχολικής δραστηριότητας.

Η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Αργυρώ Παρασκευά τόνισε πως «από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου ή οποιουδήποτε άλλου κινδύνου ακόμη και μιας πυρκαγιάς. Μάλιστα, πλέον μας ήρθε και ένα σχετικό έγγραφο από το υπουργείο, όπου αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στο πλαίσιο του Μνημονίου Ενεργειών

για τη Διαχείριση Σεισμικού Κινδύνου ή άλλου έκτακτου περιστατικού, θεώρησε σκόπιμο να απευθύνει πρόσκληση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, για να ενημερώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε θέματα πυρασφάλειας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έστειλε ένα κλιμάκιο, από τις κ.κ. Παπαμανουήλ Παρασκευή και Ροδίου Ιωάννα, εκπαιδευμένες πυροσβέστριες, οι οποίες παρουσίασαν αναλυτικά σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τρόπους πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιάς. Επίσης συνεργάστηκαν με τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου για την  εφαρμογή του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας ή άλλου έκτακτου περιστατικού.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου τόνισε πως «φέτος, εκτός από το σεισμό, στο μνημόνιο ενεργειών έχουν ενταχθεί και άλλα έκτακτα περιστατικά, όπως πυρκαγιά, πλημμύρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το