Photo Gallery, Πολιτική

Πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον 2,6 δισ.

Το αυξημένο έλλειμμα του 2010 επιβάλλει νέα μέτρα

. Στα επίπεδα του 10,6% του ΑΕΠ ή στα 24,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται τελικά το περυσινό έλλειμμα, σύμφωνα με το πληροφορίες του Euro2day, που σημαίνει αυτομάτως νέα μέτρα. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουμε παραπάνω μέσα στη χρονιά 2,6 δισ. ευρώ από την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και άλλα 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αποκλίσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού, που στο σύνολο δηλαδή φτάνουν τα 4,4 δισ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα που απαιτούνται θα συζητηθούν με την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα την και πλέον στόχος είναι το έλλειμμα του 2011 να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ.

Με την τρόικα θα οριστικοποιηθούν επίσης και τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής, για τις χρονιές 2012 – 2015 και τα οποία ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, αλλά και το περίφημο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει να βάλει στα κρατικά ταμεία 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Ανακοίνωση σχετικά με τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών:

«Τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου. Τα στοιχεία αυτά ετοιμάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία και τα αποστέλλει στην Eurostat για έλεγχο.

Με δεδομένη την ανάγκη διαφύλαξης και περαιτέρω εμπέδωσης της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα, πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς».

Εντός του Απριλίου έρχονται στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αξιολογήσουν την εφαρμογή του Μνημονίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», στην Ελλάδα περιμένουμε εντός των ερχόμενων εβδομάδων και τους δύο κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Η επίσκεψη θα είναι δείγμα στήριξης στην Ελλάδα και μήνυμα στις αγορές ενώ η κρίση απειλεί να βάλει στο μηχανισμό και τρίτη χώρα της Ένωσης, την Πορτογαλία. Στο πίσω μέρος του μυαλού των παραπάνω ωστόσο κυριαρχούν οι φόβοι για το αν η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει.
«Στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες της ΕΕ είναι σχεδόν οι μόνοι στον κόσμο που επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να τα καταφέρει, δηλαδή να επιστρέψει το 2012 στις αγορές και να πάψει να δανείζεται από τη μηχανισμό» αναφέρει στο «Βήμα» κοινοτικός παράγοντας που ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.  Και συνεχίζει: «Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αντεπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του μνημονίου. Προς το παρόν όμως όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί».
Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι παρατηρούν συχνά άλλα να συμφωνούνται για συγκεκριμένες πολιτικές και άλλα να περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλούν μάλιστα για «μεταμεσονύκτιες τροπολογίες».
Από την άλλη πλευρά εκφράζεται έντονη ανησυχία για την εφαρμογή όσων περνούν και στη νομοθεσία. «Συμφωνήσαμε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται όποια φυσική επαφή φορολογουμένων και εφοριακών. Στην πράξη όμως τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί» λένε οι ίδιοι παράγοντες.
Το έτος 2012 θεωρείται κρίσιμο από την ΕΕ για την Ελλάδα. Στην καλή περίπτωση θα βγούμε στις αγορές όπως είναι ο στόχος. Στην κακή ωστόσο θα χρειαστούμε πιθανόν νέα βοήθεια – νέα δάνεια – , για την οποία όμως και πάλι υπάρχει ασάφεια. Η αρωγή θα εξαρτηθεί από το αν τα δημόσια οικονομικά θα είναι βιώσιμα με μία ανάπτυξη του 2% ώστε μεσοπρόθεσμα να μειωθεί και το χρέος.

Ο Χ. Παμπούκης

Διορθώσεις σε λάθη που έγιναν υπό πίεση στην οικονομική πολιτική και στροφή σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ενισχύσουν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια ζητά ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο κ. Παμπούκης σημειώνει την ανάγκη μιας εθνικής πολιτειακής συμφωνίας για να βγει η χώρα το συντομότερο δυνατό από την κρίση.

Μήνυμα στέλνει ο κ. Παμπούκης και στις τράπεζες καλώντας ουσιαστικά να ρίξουν χρήμα στην αγορά. «Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να κεφαλαιοποιούν στην πραγματικότητα χρήματα του ελληνικού λαού και να μην δίνουν λογαριασμό για τίποτα. Δεν μπορεί να ισχύει το άλλος πληρώνει και άλλος χαίρεται», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ

«Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής σε ένα παρελθόν ανάπτυξης μέσα από το δημόσιο τομέα» δηλώνει αποκλειστικά στο Βήμα της Κυριακής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σε ερώτηση για το αν όντως το Μνημόνιο απέτυχε, ο κ. Προβόπουλος ξεκαθαρίζει ότι το Μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες επαναλαμβάνει ότι η συνένωση δυνάμεων είναι αναπόφευκτη, προσθέτοντας: «τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει».

Μειώσεις μισθών

και στον ιδιωτικό τομέα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας μειώνοντας τους μισθούς κατά μέσο όρο 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας 80 επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για μειώσεις μισθών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις ενώ παράλληλα κάνουν θραύση οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Χιλιάδες έχουν υπογραφεί με μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο περίπου 10%. Οι εμπειρογνώμονες του υπ. εργασίας εκτιμούν ότι μέσω των ατομικών συμβάσεων οι επιχειρήσεις παρακάμπτουν τις δυσκολίες που παρουσιάζει η υπογραφή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Έτσι, μειώνουν τους μισθούς και κόβουν υπερωρίες, χωρίς να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις υπηρεσίες του υπ. εργασίας και ταυτόχρονα αποφεύγουν τη μετωπική αντιπαράθεση με τα κλαδικά συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι, υπο την απειλή του λουκέτου της επιχείρησης ή των απολύσεων, αναγκάζονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αναφορές στην επιθεώρηση εργασίας. Τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι μετά το δίμηνο Απριλίου – Μαίου, που οι επιχειρήσεις κλείνουν τους ισολογισμούς τους, δηλαδή από τον Ιούνιο, θα υπάρξουν μαζικές αιτήσεις εταιριών για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το