Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Ποσοστό – σοκ για την ανεργία

Έφτασε το 16,6% το Μάιο, με αύξηση 36,6% από πέρυσι

 


 

Για πρώτη φορά οι οικονομικά μη ενεργοί υπερτερούν των απασχολουμένων

 

 


Χτυπά «κόκκινο» η ανεργία καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ για τον μήνα Μάιο, στο 16,6% έναντι 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μόλις μήνα προστέθηκαν 36.260 άνεργοι. Το Μάιο του 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 12,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι απασχολούμενοι το Μάιο ανήλθαν σε 4.131.528 άτομα, οι άνεργοι σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).

Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί από το Σεπτέμβριο, που θα αρχίσουν να μειώνουν το προσωπικό τους οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Μιλώντας σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μετά το φθινόπωρο και γι’ αυτό, όπως είπε, «έχουμε έγκαιρα κάνει έναν προγραμματισμό».

Τόνισε ότι η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες, ενώ σημείωσε πως η απασχόληση αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει επαναπροσανατολισμός για ανακατανομή πόρων «γιατί, αν διαθέσεις περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ασφαλώς, θα έχεις περισσότερες θέσεις εργασίας».

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,2%), στην Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και στα Νησιά του Ιονίου (19,3%). Στην Αττική, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 15,6%, έναντι 15,7% τον Απρίλιο.

Στους άντρες, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,1% από 13,1% τον Απρίλιο και στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 20%, από 19,6% ένα μήνα πριν. Τον Μάιο του 2010 η ανεργία στις γυναίκες ήταν στο 14,8%.

Στις ηλικίες 15 – 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 40,1% από 43,1% τον Απρίλιο, ωστόσο ένα έτος πριν ήταν στο 32,5%. Στις ηλικίες από 25 – 34 ετών η ανεργία ανήλθε στο 22% (από 15,8% πέρυσι) και στις ηλικίες από 34 – 44 ετών διαμορφώθηκε στο 14,4%, από 12,7% τον Απρίλιο. Δηλαδή στην συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα διαπιστώνεται αισθητή αύξηση της ανεργίας σε μηναία βάση.

 

Κουτρουμάνης: Θα αυξηθεί η ανεργία το φθινόπωρο

Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μετά το φθινόπωρο, αναμένει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και γι’ αυτό «έχουμε έγκαιρα κάνει έναν προγραμματισμό».

Τόνισε ότι η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες, ενώ σημείωσε πως η απασχόληση αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει επαναπροσανατολισμός για ανακατανομή πόρων «γιατί, αν διαθέσεις περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ασφαλώς, θα έχεις περισσότερες θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και τις καταγγελίες για «πράσινες» προσλήψεις, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο είναι σε επαφή με το ΑΣΕΠ και θα διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες, δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι ότι εμείς θα διασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος».

 

Ν.Δ.: Εφιαλτικό το εργασιακό περιβάλλον

«Η ανεργία στην Ελλάδα του Μνημονίου καθίσταται το πλέον σοβαρό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποκαλύπτουν ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος.

“Τα δεδομένα αυτά εάν προσεγγισθούν μεμονωμένα, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική υφή και τις συνέπειες του τεράστιου αυτού προβλήματος. Το ζήτημα της ανεργίας με τις ποσοτικές και ποιοτικές του παραμέτρους αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας” σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ..

Όπως τονίζει: “Σήμερα, ύστερα από τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες» που μας εξασφαλίζουν, με αποκλειστική ευθύνη τους η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και οι πρόθυμοι υποστηριχτές της, το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους”.

“Βάσει των συνθηκών που το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όλες οι άλλες «σωτήριες» συμφωνίες που το ΠΑΣΟΚ έχουν επιβάλει, εκβιάζοντας, μάλιστα, για τη συναινετική αποδοχή τους, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας βρίσκεται υπό διωγμό. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να σταματήσει να μας «σώζει», να σταματήσει να ξεκουράζεται σε παραλίες από τις άοκνες προσπάθειές που κατέβαλε το προηγούμενο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας καταστροφικά μέτρα και να ασχοληθεί, επιτέλους, με την Ανάπτυξη, την άμεση απελευθέρωση του συνόλου των υγιών δυνάμεων του ελληνικού λαού, που γνωρίζουμε όλοι πως μπορεί να κάνει θαύματα όταν βρεθεί στο σωστό περιβάλλον» προσθέτει ο Ν. Νικολόπουλος.

 

Σφοδρή αντίδραση KKE

Για πολιτική «που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα» μιλά το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του: «η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ είναι: κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, περισσότερα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, νέα βάρβαρα μέτρα για περισσότερους μισοαπασχολούμενους και ανέργους».

«Η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται σήμερα άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα, γιατί υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων» καταλήγει το ΚΚΕ.

 

«Κατηγορώ» ΣΥΝ

σε κυβέρνηση και τρόικα

Την κυβέρνηση, την τρόικα, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο θεωρεί ως υπεύθυνους για την αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας και της απελπισίας του κάθε νοικοκυριού ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του Συνασπισμού.

Όπως τονίζει, το ποσοστό ανεργίας αντί να αυξηθεί το Μάιο κανονικά θα έπρεπε να είχε μειωθεί λόγω αυξημένων προσλήψεων αυτή την περίοδο σε εποχικές καλοκαιρινές εργασίες. Αναφερόμενος στην σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι « Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις νέες απειλές του στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι εφ’ όσον αντισταθούν στις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές θα λογοδοτήσουν στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών, είναι σα να μιλάει «για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, « Στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου για την πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια που έχει επιφέρει η τροϊκανή πολιτική της στο λαό και στη νεολαία, για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και για το ξεπούλημα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου. Ότι και να λέει, όσο και να απειλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα είναι σίγουρο, ότι οι ημέρες αυτής της κυβέρνησης είναι μετρημένες και θα πέσει με πάταγο από τους αγώνες των ανέργων, των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των άλλων εργαζομένων».

 

ΛΑ.Ο.Σ.:Αναμένεται κλιμάκωση της ανεργίας

“Ας μην βαυκαλίζονται στην κυβέρνηση ότι θα σταματήσουν την αύξηση της ανεργίας. Όπως πάνε τα πράγματα να αναμένουν κλιμάκωση και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

 

ΔΗ.ΣΥ.: Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία

Να δοθεί λύση μέσα από πολιτικές που θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία, προτείνει σε ανακοίνωσή της σχετική με την αύξηση της ανεργίας, η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Δίχως άλλες αναβολές, η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να ενεργοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από το ΕΣΠΑ, ώστε να δώσει ανάσα στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ προτείνει να δοθεί λύση, «μέσα από πολιτικές που θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία, προχωρώντας άμεσα σε:

1. Μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω των 30 ετών.

2. Στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των μητέρων μονογονεϊκών οικογενειών, με συγκεκριμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το